Agregovaná nabídka a agregátní poptávka - Corporate Finance Institute

Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. ale aplikované v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství zboží a služeb vyměněných za stanovenou cenu.

Agregovaná nabídka a poptávka

Souhrnná nabídka

Křivka agregátní nabídky měří vztah mezi cenovou úrovní zboží dodávaného do ekonomiky a množstvím dodávaného zboží. Z krátkodobého hlediska je křivka nabídky poměrně elastická, zatímco z dlouhodobého hlediska je poměrně nepružná (strmá). To souvisí s výrobními faktory, které je firma schopná během těchto dvou různých časových intervalů změnit.

Z krátkodobého hlediska je nabídka firmy omezena změnami, které lze provést v krátkodobých výrobních faktorech, jako je množství nasazené pracovní síly, vstupy surovin nebo přesčasové hodiny. Z dlouhodobého hlediska jsou však firmy schopny otevírat nové závody, rozšiřovat závody nebo přijímat nové technologie, což naznačuje, že maximální nabídka je méně omezená. Chcete-li podrobnější vysvětlení krátkodobé a dlouhodobé výroby, klikněte sem. Ekonomika výroby Produkce označuje počet jednotek, které firma produkuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně.

Důvodem, proč je křivka nabídky z dlouhodobého hlediska nepružnější (strmější), je to, že firmy se budou moci lépe přizpůsobit změnám cenových hladin. Předpokládejme například, že firma může zvýšit produkci pouze o 5% změnou krátkodobých výrobních faktorů a že se cenová hladina zvýší o 15%. Za předpokladu jednotkové pružnosti pro jednoduchost nemůže firma krátkodobě dodat rovnovážné dodané množství. Krátkodobá křivka agregátní nabídky se tedy vyrovná, protože firma nedokáže udržet dodávky zboží stejnou rychlostí, jak rostou ceny.

Z dlouhodobého hlediska je však firma schopna manipulovat s dlouhodobými výrobními faktory a zajistit rovnovážné množství tím, že vyprodukuje o 15% více. Křivka je tedy nepružnější, protože firma lépe reaguje na cenové změny. V tomto případě je krátkodobá a dlouhodobá výroba obvykle v korelaci s výstupním množstvím; takový, aby firma dokázala lépe držet krok se změnami ve výstupu, když je třeba změnit dlouhodobé výrobní faktory, aby se dosáhlo rovnovážného množství. Níže uvedený graf ilustruje tento koncept:

Souhrnná nabídka

Souhrnná poptávka

Jelikož spotřebitelská poptávka nečelí stejným omezením, kterým čelí dodavatelé, nedochází k žádné relativní změně v pružnosti samotné poptávky. Strmost křivky poptávky spíše závisí na cenové pružnosti poptávky Cenová pružnost Cenová pružnost odkazuje na to, jak se mění množství požadované nebo dodávané zboží, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky. pro dobro. Křivka agregátní poptávky tedy sleduje konzistentní klesající sklon, jehož pružnost se může měnit v důsledku faktorů, jako jsou:

  • Změna preferencí spotřebitelů
  • Nová literatura o určitých produktech
  • Změny v míře inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Změny úrokových sazeb
  • Změny úrovně bohatství domácnosti
  • Měnové riziko

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Makrofinancování Makrofinancování Makrofinancování se zaměřuje na rozsáhlé výhody pro část ekonomiky nebo pro celou ekonomiku. Je šitý na míru, aby našel řešení pro ekonomický růst
  • Teorie užitku Teorie užitku V oblasti ekonomiky je užitek (u) měřítkem toho, jak velkou výhodu mají spotřebitelé z určitého zboží nebo služeb. Z finančního hlediska se jedná o to, kolik výhod získávají investoři z výkonnosti portfolia.
  • Cena Podlahy a stropy Cena Podlahy a stropy Cena Podlahy a stropy cen jsou vládními minimálními a maximálními cenami za určité zboží nebo služby. To se obvykle provádí za účelem ochrany kupujících a dodavatelů nebo správy omezených zdrojů v obtížných ekonomických dobách.
  • Ekonomická expozice Ekonomická expozice Ekonomická expozice, také někdy nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found