Poměr pokrytí majetku - přehled, Fromula, použití a omezení

Poměr krytí aktiv je finanční metrika, která udává, jak může společnost potenciálně vyrovnat své dluhy prodejem svých hmotných aktiv. Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která drží hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví. Poměr se používá k hodnocení solventnosti společnosti a pomáhá věřitelům, investorům, managementu, regulačním orgánům atd. Určit, jak je konkrétní společnost riziková. Poměr krytí aktiv se počítá takto:

Poměr krytí majetku

Čím vyšší je poměr krytí aktiv, tím nižší je riziko hodnocené společnosti. Poměr lze použít ve srovnatelné analýze společnosti Srovnatelná analýza společnosti Jak provést srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku k porovnání společností ve stejném odvětví.

Porozumění poměru krytí majetku

Vrátíme-li se k výše uvedenému vzorci, první částí čitatele jsou aktiva méně nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. „a odkazuje na fyzická aktiva a vylučuje nefyzická aktiva, jako jsou franšízy, ochranné známky, autorská práva, goodwill, cenné papíry, smlouvy a patenty. Důvodem vynechání nehmotného majetku je, že jej nelze snadno ocenit nebo prodat.

Druhou částí čitatele jsou krátkodobé závazky snížené o krátkodobý dluh. Krátkodobé závazky jsou krátkodobé finanční závazky, které obvykle dluží dodavatelům, ale nejsou považovány za dluhy, protože se nejedná o úročený závazek. Důvodem pro vynechání krátkodobého dluhu mimo čitatele je to, že krátkodobý dluh je zahrnut do celkového dluhu ve jmenovateli.

Jmenovatel zahrnuje celkový dluh, který zahrnuje krátkodobý i dlouhodobý úročený dluh.

Kompenzace dluhu za kapitál

Aktiva jsou financována ze dvou hlavních zdrojů kapitálu: dluh a vlastní kapitál. Dluhovým investorům je třeba pravidelně vyplácet úroky a jistinu. Akcioví investoři odkazují na majitele společnosti a po zaplacení držitelů dluhů obdrží zbytkový zisk.

Kompenzace dluhu za kapitál

Společnosti financované z méně vlastního kapitálu a více dluhu může dosáhnout vyšší návratnosti kapitálu díky menšímu počtu žadatelů o výdělky. Vysoká úroveň dluhu však vede ke zvýšenému riziku agentury a riziku bankrotu.

Agenturní riziko zahrnuje střet zájmů mezi držiteli akcií a držiteli dluhů. Vedení je povinno jednat v nejlepším zájmu držitelů akcií a to, co je v nejlepším zájmu držitelů akcií, nemusí být pro držitele dluhu vždy optimální.

Riziko bankrotu je riziko, že společnost nebude schopna dostát svým dluhovým závazkům a bude za účelem splnění závazků nucena zlikvidovat aktiva nebo prodat některá aktiva. Obvykle k tomu dochází, protože společnost je nerentabilní nebo má špatně spravovaný kapitál.

Společnosti financované z méně dluhu a více vlastního kapitálu čelí sníženému riziku bankrotu, ale také poskytuje nižší návratnost jednotlivým držitelům akcií, protože výdělky jsou rozloženy mezi více žadatelů o kapitál.

Využití poměru krytí majetku

Poměr krytí aktiv je velmi užitečný pro stanovení, do jaké míry je společnost vystavena riziku úpadku. Úpadek Úpadek je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své dluhy věřitelům. . Poměr krytí aktiv je mírou solventnosti - což znamená, že měří schopnost v budoucnu pokrýt dluhové závazky.

Investoři, dlužníci, analytici a další zúčastněné strany používají poměr krytí aktiv k hodnocení finanční stability, správy kapitálu, celkové kapitálové struktury a úrovně rizika společnosti. Vysoký poměr z pohledu investora nebo dlužníka je přínosný, protože ukazuje, že aktiva jsou větší než dluhové závazky a že společnost je méně vystavena riziku úpadku.

Na druhou stranu společnost nechce, aby byl poměr příliš vysoký, protože může naznačovat, že neberou dostatečný dluh a ne maximalizují výnosy pro akcionáře.

Tady není žádný optimální poměr krytí aktiv. Poměr by měl být použit v kontextu; mělo by být porovnáno s příslušnými srovnatelnými společnostmi a vyhodnoceno případ od případu.

Omezení

Poměr krytí aktiv je užitečný pro rychlé vyhodnocení solventnosti společnosti. Přichází však s následujícími omezeními:

1. Srovnatelnost

Poměr krytí aktiv lze použít k porovnání společností a jejich rizikovosti. Společnosti v různých průmyslových odvětvích nebo v různých fázích jejich životního cyklu však mohou přijmout drasticky odlišné kapitálové struktury, díky nimž je srovnání nemožné.

2. Přesnost

Složky poměru krytí aktiv jsou položky z rozvahy společnosti. Ve většině případů jsou položky oceněny v účetní hodnotě a nemusí odrážet skutečnou aktuální tržní hodnotu nebo likvidační hodnotu těchto položek.

Tržní hodnota nebo likvidační hodnota Likvidační hodnota Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva, může být vyšší nebo nižší než to, co naznačuje účetní hodnota. V případě likvidace mají aktiva obvykle nižší hodnotu, než by normálně měla, protože je třeba s nimi okamžitě nakládat. Poměr krytí aktiv tedy nemusí být zcela přesný.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Finanční ukazatele Finanční ukazatele
  • Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby (DSCR) měří schopnost společnosti využít svůj provozní příjem ke splacení všech svých dluhových závazků, včetně splácení jistiny a úroků z krátkodobého i dlouhodobého dluhu. .
  • Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje je odhad částky, kterou by podnik obdržel, pokud by během nepředvídané nebo nekontrolovatelné události prodal svá aktiva po jednom. Odhadce předpokládá, že podnik musí v krátké době prodat svá aktiva v okamžité aukci.
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found