Zisk - přehled, příklady hrubého, provozního a čistého zisku

Zisk je hodnota zbývající po výdajích společnosti Výdaje Výdaje jsou druhem výdajů, které procházejí výkazem zisku a ztráty a odečtou se z výnosů, aby se dosáhlo čistého zisku. Vzhledem k principu akruálního účetnictví jsou náklady účtovány v okamžiku jejich vzniku, nikoli nutně v okamžiku jejich úhrady. byly zaplaceny. Naleznete jej ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. . Pokud je hodnota, která zůstane po odečtení výdajů od výnosů kladná, říká se, že společnost má zisk, a pokud je hodnota záporná, pak se říká, že má ztrátu (viz: výkaz zisků a ztrát výkaz zisku a ztráty (výkaz zisků a ztrát) ) Výkaz zisků a ztrát (P&L) nebo výkaz zisků a ztrát nebo výkaz operací je finanční zpráva, která poskytuje souhrn výnosů, nákladů a zisků / ztrát společnosti za dané časové období. Výkaz zisků a ztrát zobrazuje společnost schopnost generovat tržby, spravovat výdaje a vytvářet zisky.). Další pojmy, které znamenají totéž, jsou výdělky a příjmy.

Zisk ilustrace

Druhy zisku

Existují tři běžná měřítka zisku:

1. Hrubý zisk

Hrubý zisk je hodnota, která zůstává po nákladech na prodej nebo nákladech na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb . Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často odečten z výnosů z prodeje. Toto je obvykle první mezisoučet ve výkazu zisku a ztráty pro většinu podniků.

2. Provozní zisk

Provozní zisk, nazývaný také Zisk před úroky a daněmi (EBIT) Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. , je hodnota, která zůstane po odečtení všech provozních nákladů od výnosů. Toto je obvykle druhý mezisoučet ve výkazu zisku a ztráty.

Mezi příklady provozních nákladů patří prodejní náklady, marketing, reklama, platy a mzdy, zaměstnanecké výhody, odpisy, nájemné, provize a jakékoli další náklady související s probíhajícím provozem podniku.

3. Čistý zisk

Čistý zisk (nazývaný také čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou, a to nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk se k němu sice dospěje prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v obou rozvaha a výkaz peněžních toků nebo čistý zisk) je hodnota, která zůstane po odečtení všech nákladů, včetně úroků a daní, z výnosů. Toto je konečná hodnota umístěná ve spodní části výkazu zisku a ztráty.

Částka čistého výdělku zahrnuje neprovozní výdaje, jako jsou úroky a daně. Lze jej také označit jako čistý příjem.

Příklad zisku

Níže je snímek obrazovky výkazu o činnosti společnosti Amazon za rok 2017 (výkaz zisku a ztráty) z kurzu Advanced Financial Modeling Course společnosti Finance. Jak vidíte, Amazon nemá mezisoučet hrubého příjmu, ale má provozní příjem a čistý příjem.

Prohlášení společnosti Amazon o operacích

Pro rok 2017, při čistých tržbách 117,9 miliard USD a odečtením provozních nákladů 173,8 miliard USD, dosáhnete provozního výnosu 4,1 miliardy USD. Poté, abychom se dostali ke spodnímu řádku, odečtěte od částky úroků, daní a jakýchkoli dalších výdajů, abyste dosáhli čistého příjmu 3,0 miliardy $.

Jak již bylo zmíněno dříve, není nutné mít mezisoučet hrubého zisku, jako je tomu v případě Amazonu.

Peněžní tok vs. zisk

Peněžní tok a zisk jsou důležité metriky při hodnocení výkonnosti společnosti a každá z nich má své výhody a nevýhody jako metrika.

Peněžní tok měří skutečnou hodnotu hotovosti generovanou společností, zatímco příjem je účetní hodnota, která využívá akruální princip Akruální princip Akruální princip je účetní koncept, který vyžaduje, aby transakce byly zaznamenávány v časovém období, během kterého k nim dochází, bez ohledu na časové období, kdy jsou přijímány skutečné peněžní toky z transakce. Princip akruálního principu spočívá v tom, že finanční události zahrnují odpovídající výnosy.

Charakteristika peněžního toku:

  • Zobrazuje skutečnou změnu v hotovosti za určité časové období
  • Používá se ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. a ocenění podniku pro výpočet vnitřní hodnoty Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního cenného papíru) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. firmy (další informace najdete v kurzech finančního analytika financí!)
  • Může být hrudkovitý a nerovnoměrný v závislosti na načasování přílivu a odtoku hotovosti

Charakteristika zisku:

  • Ukazuje „plynulejší“ obrázek výdajů společnosti v průběhu času
  • Používá účetní zásady, jako je uznání výnosů Princip uznání výnosů Zásada uznání výnosů určuje postup a načasování, kdy jsou výnosy zaznamenávány a uznány jako položka v účetní závěrce společnosti. Teoreticky existuje několik okamžiků, kdy by společnosti mohly uznat výnosy. , párování a časové rozlišení
  • Zahrnuje nepeněžní výdaje, jako jsou odpisy Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. „Poplatky za snížení hodnoty a kompenzace na základě akcií Kompenzace na základě akcií Kompenzace na základě akcií (nazývaná také kompenzace na základě akcií nebo kapitálová kompenzace) je způsob vyplácení zaměstnanců a ředitelů společnosti podíly na vlastnictví podniku. Obvykle se používá k motivaci zaměstnanců nad rámec jejich běžné hotovostní odměny a k sladění jejich zájmů se zájmy společnosti.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na různé kurzy finanční analýzy Finance.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste pochopili různé metriky příjmů. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Další informace vám pomohou tyto další finanční zdroje:

  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • SG&A náklady SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. V některých případech může zahrnovat i náklady na odpisy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found