Pod řádkem - Zjistěte, jak kategorizovat pod řádkové položky

Pod řádkem se odkazuje na položky ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty (P&L) Výkaz zisku a ztráty (P&L) nebo výkaz zisku a ztráty nebo výkaz operací je finanční zpráva, která poskytuje souhrn příjmů, výdajů společnosti a zisky / ztráty za dané časové období. Prohlášení P&L ukazuje schopnost společnosti generovat tržby, spravovat výdaje a vytvářet zisky. které nevykazují znatelný vliv na tržby společnosti Výnosy z prodeje Výnosy z prodeje jsou příjmy, které společnost obdržela z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. pro rok. Jedná se o neoficiální termín používaný lidmi, kteří pravidelně řeší výdaje pod a nad řádkem. Zahrnuje mimořádné a mimořádné položky, které jsou relevantní pro jiné účetní období. Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. nebo se nevztahují na aktuální účetní období. Tyto položky mohou být zahrnuty do následujících účetních období, jakmile se stanou relevantní. Cílem kategorizace určitých položek v účetní závěrce, jak je uvedeno pod řádkem, je vykreslit skutečnou finanční situaci společnosti.

Pod čarou

Co dává něco „pod hranici“?

Položka je na finančním výkazu uvedena jako pod čarou pokud je vyloučena z výkazu zisku a ztráty, a proto nemá vliv na výsledovku za dané účetní období. Například společnost může v jednom účetním období vydělat značné jednorázové výnosy, což je výnos, který se netýká běžného podnikání společnosti. Alternativně může společnosti vzniknout velký jednorázový náklad, který neodráží obvyklé výdaje vzniklé společnosti. Vyloučení těchto položek pomáhá odhalit skutečné finanční zdraví společnosti bez umělého nafouknutí nebo podhodnocení výnosů za účetní období.

Zisk pod linií - Společnost, která vyrábí a prodává vodní čerpadla velkoobchodníkům, se může rozhodnout zlikvidovat jeden ze svých výrobních závodů. Společnost může závod prodat, protože je nedostatečně využíván, nebo pouze ke zlepšení pozice v peněžních tocích. V každém případě společnost po prodeji závodu získá velký, neopakující se příjem, který by mohl způsobit, že se společnost bude zdát finančně zdravá, i když je ve skutečnosti ve vážné finanční tísni. Výnosy by proto měly být z výkazu zisku a ztráty vyloučeny, protože (A) se jedná spíše o mimořádný nebo neobvyklý případ než o součást hlavní činnosti společnosti a (B) včetně toho by poskytlo zavádějící obraz o skutečné finanční situaci společnosti.

Pod čarou Příklad

Pod čarou - příklad

Ve výše uvedeném příkladu demonstrujeme koncept nákladů nebo výnosů pod řádkem. Čistý příjem „řádek“ - běžně se označuje jako „spodní řádek“. Pojem „pod čarou“ je však často definován velmi volně a někteří lidé mohou za „linii“ považovat „hrubý zisk“. V takových případech pod řádkem výdaje znamenají všechny výdaje, které neovlivňují hrubý zisk, ale ovlivní čistý příjem.

Výjimečné a mimořádné položky

Výjimečnými položkami jsou zisky nebo ztráty, které jsou součástí běžného obchodního jednání společnosti, ale které musí být konkrétně zveřejněny kvůli své velké velikosti. GAAP vyžaduje, aby byly tyto položky zaznamenány v rozvaze společnosti za daný rok. Vzhledem ke své materiální povaze musí být zveřejněny výjimečné položky, aby regulační orgány a zúčastněné strany věděly o skutečné finanční situaci společnosti.

Výjimečné položky se liší od mimořádných položek v tom, že mimořádné položky zahrnují zisky nebo ztráty, které jsou ne součástí hlavních obchodních operací společnosti. Mimořádné položky zahrnují zisky nebo ztráty vyplývající z událostí, které jsou neobvyklé a neobvyklé. Nepředpokládá se, že se v budoucnu znovu objeví, a musí být proto odděleny od běžných provozních nákladů nebo příjmů. Tyto položky musí být vysvětleny v poznámkách k účetní závěrce.

Změna GAAP

V lednu 2015 došlo ke změně zásad GAAP, čímž byl zrušen koncept mimořádných položek. Usnadnilo to přípravu účetní závěrky, protože účetní již nemuseli rozlišovat mimořádné položky. Aktualizace také odstranila potřebu auditorů a regulačních orgánů posoudit, zda byly identifikovány a klasifikovány mimořádné položky podle požadavků GAAP. Společnosti jsou i nadále povinny hlásit a zveřejňovat neobvyklé a neobvyklé transakce a jejich dopad před zdaněním na finanční výsledky společnosti.

Kreativní účetnictví

Některé pod řádkovými položkami nabízejí společnostem příležitost manipulovat s její ziskovostí tak, aby se zdála být více či méně zisková, než je. Například společnost může prodat jedno ze svých aktiv za mnohem vyšší hodnotu a použít nadbytečné prostředky k vyrovnání provozní ztráty ve výkazu zisku a ztráty. Přijetím takového opatření je cílem společnosti vypadat pro investory a regulační orgány ziskovější, než ve skutečnosti je.

Společnost také může kategorizovat některé výše uvedené řádkové výdaje ve výkazu zisku a ztráty pod řádkové položky, aby přesvědčila investory, že je společnost finančně stabilní. Pokud si investoři uvědomí, že společnost nefunguje tak, jak je uvedeno v účetních knihách, může společnost vyšetřovat regulační orgány. Příkladem společnosti, která praktikuje kreativní účetnictví, je Lehman Brothers. Společnost dočasně přesunula závazky ze své rozvahy prodejem, přestože je plánovala okamžitě odkoupit.

Nad hranicí vs. Pod čarou

Nad řádkovými položkami se odkazují na příjmy a výdaje, které se vztahují k běžnému provozu společnosti. Na rozdíl od níže uvedených řádkových položek se tyto položky počítají při výpočtu zisku nebo ztráty vzniklé během účetního období.

Nad řádkem může také odkazovat na hrubý zisk vydělaný podnikem. Hrubá marže se vypočítá tak, že se vezmou tržby za daný rok a odečtou se náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) se měří „přímými náklady“ vzniklými při výrobě jakéhokoli zboží nebo služby. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často. COGS jsou výdaje vzniklé při běžném provozu podniku za účelem generování výnosů. Mohou zahrnovat náklady na suroviny, mzdy pracovníků ve výrobní lince a další přímé výrobní režie. Položky pod řádkem hrubého zisku jsou poté pod řádkovými položkami, které zahrnují provozní náklady, jako je nájem zařízení, platy a služby.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pod řádkem výdaje / příjmy. Chcete-li pokračovat v rozvoji finančního vzdělávání, přečtěte si následující finanční zdroje.

  • Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě
  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce analytikem pro finanční modelování a oceňování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found