Fúze a akvizice na straně prodávajícího - informace o úloze investičního bankéře

Jako investiční bankéř Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejvyhledávanějších a finančně nejvýhodnějších pozic v bankovním průmyslu, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest. je hřiště jejich banka potenciálním klientům a získávat od nich obchody zapojením se do fúzí a akvizic na straně nákupu nebo prodeje a dalším je vykonat obchody dané těmito klienty.

M&A na prodejní straně

Cíl investičního bankéře

Cílem bankéře v oblasti fúzí a akvizic na prodejní straně je prodat cílové společnosti za nejvyšší možné ocenění Metody oceňování Při oceňování společnosti jako aktivního podniku se používají tři hlavní metody oceňování: analýza DCF, srovnatelné společnosti a předchozí transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, spekulativních výkupech a financích, protože za to společnost platí bankéřům. Kromě toho je také závislá provize bankéře, která se pohybuje od 1% do 2% z hodnoty prodeje.

Pochopení role investičních bankéřů

V oblasti fúzí a akvizic na straně prodeje investiční bankéř přebírá několik rolí, včetně:

Příprava ukázky

Bankéři připravují ukázku Investment Teaser Investment Teaser je jednostránkový nebo dvoustránkový profesionální dokument, který slouží k zavedení akviziční nebo investiční příležitosti pro strategické nebo finanční kupce. Teaser je důležitým dokumentem v transakčním procesu, protože se jedná o první dokument, který potenciální kupující vidí v dokumentu, který poskytuje hlavní body podnikání, včetně financí. Zahrnuje také investiční zdůvodnění a jedinečnou nabídku prodeje (USP) společnosti. Nezveřejňuje však totožnost cílové společnosti. Bankéř se snaží oslovit strategické investory, kteří podnikají v podobném oboru, nebo dokonce soukromé investory, kteří by se o něj mohli zajímat. Cílem je maximalizovat počet účastníků tak, aby čím je konkurenceschopnější, tím lepšího ocenění lze dosáhnout.

Vyjednávání doložek o mlčenlivosti

Pokud se potenciální kupující po prohlédnutí ukázkového dokumentu cítí o podnikání zájem, určitě by chtěl získat více informací o společnosti. V takovém scénáři se prodejce ujistí, že potenciální kupující podepíše dohodu o mlčenlivosti (NDA) o mlčenlivosti (NDA). Mlčenlivost (NDA) je dokument, který je vyměněn mezi potenciálním kupujícím a prodejcem v počáteční fáze fúze a akvizice. ustanovení, aby nezneužili informace, které jim byly sděleny.

Ustanovení o mlčenlivosti také omezuje potenciálního kupujícího v získávání zaměstnanců, zákazníků atd. Prodejce. Obecně se podmínky a ujednání o mlčenlivosti v jednotlivých společnostech liší podle fúzí a akvizic na straně prodávajícího. Je odpovědností bankéře vyjednat totéž a zajistit, aby to bylo příznivé z hlediska prodejce.

Příprava informačního memoranda o důvěrnosti (CIM)

Memorandum o důvěrných informacích (CIM) CIM - Memorandum o důvěrných informacích Memorandum o důvěrných informacích (CIM) je dokument používaný v M&A k sdělování důležitých informací v procesu prodeje. Průvodce, příklady a šablony obsahují důvěrné informace o společnosti. Tento dokument umožňuje potenciálnímu kupujícímu porozumět cíli do hloubky a rozhodnout se, zda by chtěl podnik koupit nebo ne. Rovněž rozhodují o ocenění společnosti tím, že se na ni budou dívat stejně. CIM obsahuje informace, jako je přehled odvětví, profil společnosti, finanční výkazy, profil výnosů, profil zaměstnanců, nabídka produktů a služeb, umístění kanceláře, struktura managementu, klíčoví zákazníci, síla konkurence, zdůvodnění investic atd. Role prodeje strana M&A banker je připravit kompletní CIM a učinit společnost atraktivním.

Oceňování podniku

Bankéř také vyvíjí svůj vlastní operační model a provádí úplné zhodnocení podnikání. Cílem toho není sdílet s nikým, ale použít jej jako zálohu pro případ, že vyvstane otázka ocenění. Pomáhá také bankéřům pochopit rozsah ocenění, které mohou obdržet od potenciálních kupců.

Obdržení nezávazného nabídkového dopisu

Jakmile potenciální kupující ocení cílovou společnost, sdílí vyjádření zájmu (EOI) vyjádření zájmu (EOI) vyjádření zájmu (EOI) je jedním z počátečních transakčních dokumentů sdílených kupujícím s prodejcem v potenciální fúzi a akvizici. . EOI naznačuje vážný zájem kupujícího, že by jeho společnost měla zájem zaplatit určité ocenění a získat společnost prodejce prostřednictvím formální nabídky. s bankéři. Bankéři fúzí a akvizic na straně obchodu obdrží EOI od různých potenciálních kupců s jejich nabídkou ocenění. Jakmile bankéři obdrží nabídku, projednají ji s vedením prodávajícího a vyzvou nejlepší uchazeče (obvykle 4–5 společností) do dalšího kola.

Otevření datové místnosti

Pro kupujícího je velmi důležité provést due diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciální dohody nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo předloženo během M&A dohody nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče. a uspokojit se ohledně schopností společnosti, finančních a právních smluv. Bankéři nahrávají všechny druhy dat pro potenciální kupce, aby je ověřili a diskutovali. Nahraná data se liší v záležitostech týkajících se podnikových informací, zaměstnanců, materiálních dohod, smluv o službách, financí, daní, regulačních záležitostí, správy IT a systémů atd. Pokud kupující hledá konkrétní soubor datových bodů, odešle požadavek na prodejní MA a bankéř v konkrétním formátu. Bankéř se koordinuje s prodejcem a nahraje požadované informace.

Vedení schůzí vedení

Když se datová místnost (virtuální prostor pro bydlení a výměnu dat) otevře, existuje spousta zjištění a analýz, které by potenciální kupující rád prodiskutoval s prodejcem. Aby byla jednání efektivní, organizuje bankéř hovory a osobní schůzky s vrcholovým vedením kupujícího i prodávajícího s předem stanovenou agendou. Setkání organizovaná bankéřem pomáhají odstranit případné pochybnosti potenciálního kupce. Pomáhá také při budování vztahu s vedením.

Návštěva zařízení kupujícího

V případě, že je povaha transakce fúzí a akvizic na straně prodávajícího, nemusí prodávající navštívit zařízení kupujícího, ale v případě, že se jedná o jakýsi druh smlouvy o outsourcingu, je třeba vyčlenit divizi, kde je prodávající nadále zákazníkem kupujícího, možná by rád viděl jejich schopnosti. Bankéř se ujistil, že jeho klient, prodejce, je ohledně kupujícího spokojen.

Vedení jednání

Jedním z velmi důležitých úkolů bankéře je vyjednávat s potenciálním kupujícím a maximalizovat ocenění společnosti. Bankéř pořádá hovory a schůzky s kupujícím a diskutuje o různých úpravách, které by měly být provedeny ohledně ocenění. Není nutné říkat, že jedná z pohledu prodejce a tlačí na vyšší ocenění.

Podpis definitivních dohod

Jakmile je vyjednávání dokončeno a je dosaženo konsensuálního rozhodnutí o ocenění a dalších klíčových parametrech, společnosti podepisují definitivní dohodu Definitivní kupní smlouva Definitivní kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají dohoda o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podniku nebo nějaké formě strategické aliance. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu, kterou připravují právníci. Úlohou bankéře fúzí a akvizic na straně prodeje je hledat kupní cenu se zvláštním zaměřením na požadavky pracovního kapitálu. Pokud jde o právní doložky, může banka vytvořit právní tým, který bude prodejcům radit, nebo si prodejci mohou najmout advokátní kancelář zvenčí, aby jim pomohla s dohodou.

Pomoc při uzavření transakce

Jakmile je definitivní dohoda podepsána, kupující a prodávající možná budou muset získat souhlas od různých regulačních orgánů. Aby bylo možné dohodu dokončit co nejdříve, jedná bankéř jako zprostředkovatel a nechává si vyměňovat všechny potřebné dokumenty mezi všemi zúčastněnými stranami.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce investičním bankéřem v oblasti fúzí a akvizic na straně prodeje. Finance je předním poskytovatelem kurzů finančního modelování pro profesionály v oblasti investičního bankovnictví. Abychom vám pomohli v kariérním postupu, podívejte se na další zdroje níže:

  • Buy Side vs Sell Side M&A Buy Side vs Sell Side M&A Poradci na straně nákupu a transakce fúzí a akvizic na straně prodeje se liší, pokud jde o jejich role a způsob, jakým jsou kompenzováni. Nákupní strana znamená spolupráci s kupujícími při příležitostech pro získání dalších podniků. Prodejní fúze a akvizice na druhé straně znamená spolupráci s prodejci
  • Akciový výzkum vs. investiční bankovnictví Akciový výzkum vs investiční bankovnictví Akciový výzkum vs investiční bankovnictví. Při pohledu na kariéru na kapitálových trzích je důležité si uvědomit, zda jste vhodnější pro investiční bankovnictví nebo pro kapitálový výzkum. Oba nabízejí vynikající pracovní zkušenosti a skvělý plat. Volba jednoho nad druhým skutečně přijde na osobnost více než cokoli jiného.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce bezplatným finančním modelováním Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found