Synergy - definice, aplikace při fúzích a akvizicích (M&A)

Synergie je koncept, že celá entita má větší hodnotu než součet částí. Tato logika je obvykle hnací silou fúzí a akvizic (M&A), kde investiční bankéři Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejžádanějších a finančně nejzajímavějších pozic v bankovním průmyslu, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest. Průvodce IB a vedoucí pracovníci společnosti často používají synergii jako zdůvodnění dohody. Jinými slovy, kombinací dvou společností ve spojení bude hodnota nové společnosti větší než součet hodnot každé ze dvou společností, které jsou sloučeny.

Synergie vysvětlena v diagramu

Jaké jsou různé typy?

Obecně existují dva typy synergie, kterých lze dosáhnout v procesu fúzí a akvizic Mergers Acquisitions Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme akviziční proces od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady: (1) úspora nákladů a (2) vylepšení příjmů .

Synergie šetřící náklady - obvykle označované jako provozní synergie - lze dosáhnout odstraněním nadbytečných nákladů, získáním lepší vyjednávací síly u dodavatelů a prodejců a zlepšením provozní efektivity. Nadbytečné náklady se často vztahují na zaměstnance, například nevyžadují dva CEO CEO. CEO, zkratka pro Chief Executive Officer, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popisy práce, a tak je můžete vyloučit ze mzdy. Vyjednávací sílu s dodavateli lze zlepšit, protože větší společnost, která zadává větší objednávky, má větší páku, a proto je schopna vyjednat lepší ceny a lepší platební podmínky. A konečně lze provozní efektivitu dosáhnout sdílením osvědčených postupů a zefektivněním procesů napříč oběma společnostmi.

Vylepšení příjmů jsou odvozena z finanční synergie, které lze dosáhnout například křížovým prodejem doplňkových produktů zákazníkům, vyšší cenovou silou u spotřebitelů a rozšířením nebo možností vstupu na nové trhy a do nových geografických lokalit.

Příklady synergie v oblasti fúzí a akvizic

Klasickým příkladem synergie v oblasti fúzí a akvizic je sloučení společností Kraft a Heinz, oznámené v roce 2015.

Podle tiskové zprávy Heinze:

"Významný potenciál synergie zahrnuje odhadované roční úspory nákladů ve výši 1,5 miliardy USD realizované do konce roku 2017. Synergie budou vycházet z většího rozsahu nové organizace, sdílení osvědčených postupů a snižování nákladů."

Novinové články následující po dohodě komentovaly, že pojem synergie obvykle zahrnuje zavírání kanceláří, kombinování výrobních zařízení a snižování počtu skladů, což často znamená snižování počtu zaměstnanců a ztrát pracovních míst. Z tohoto důvodu se mnoho zaměstnanců, kteří pracovali ve společnostech Kraft a Heinz, obávalo propouštění.

V té době měly kombinované podniky tržby přibližně 28 miliard USD, takže celková synergie (očekávaná úspora nákladů 1,5 miliardy USD uvedená v tiskové zprávě Heinz) představovala přibližně 5% z toho.

Může být synergie negativní?

Synergie mohou být negativní (dis-synergie), pokud je fúze nebo akvizice špatně provedena. V některých případech se předpokládaná úspora nákladů ve skutečnosti změní na vyšší, pokud se tyto dva podniky nepodaří správně integrovat.

Podle studie McKinsey, více než 60% transakcí nedosahuje uvedených synergií, kterých doufali dosáhnout, a někteří nejen že nedosahují svých pozitivních synergických očekávání, ale ve skutečnosti zažívají dis-synergie.

Jedním z důvodů přehnaného optimismu může být touha „prodat obchod“ trhu nebo investorům a zajistit, aby vypadal dostatečně atraktivní. Existuje spousta důvodů, proč manažeři a vedoucí pracovníci chtějí získat společnosti, i když to ve skutečnosti nevytváří vylepšenou hodnotu. Mezi běžné důvody patří budování impéria, posilování ega a ospravedlnění větších kompenzačních balíčků (větší společnosti platí vyšší kompenzace).

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce transakcemi M&A. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling & Valuation Analyst Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. K dalšímu rozvoji vaší kariéry ve finančním odvětví vám pomohou tyto další finanční zdroje:

  • Šablona Pitchbooku investičního bankovnictví Šablona Pitchbooku investičního bankovnictví Šablona Pitchbook finančního investičního bankovnictví je zdarma a je k dispozici ke stažení každému. Pokud hledáte příklad nebo průvodce, jak vytvořit svůj pitchbook, bude to skvělý výchozí bod. Prezentace vychází z potenciálních akvizičních cílů, což je velmi standardní typ prezentace investičního bankovnictví
  • Analýza transakcí fúzí a akvizic Precedent Transaction Analysis Analýza precedentních transakcí je metoda oceňování společnosti, kde se minulé transakce fúzí a akvizic používají k ohodnocení srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Kurz modelování M&A

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found