Role FP&A - Finanční plánování a role a odpovědnosti za analýzu

Role finančního plánování a analýzy (FP&A) dnes získává větší význam, protože pomáhá přinést zásadní analýzu výkonnosti podniku Klíčové ukazatele výkonu (KPI) Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonnosti organizace směrem k dosažení konkrétních cílů. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti. Role FP&A se již neomezuje pouze na reporting managementu - vyžaduje také mnoho obchodních poznatků, aby vrcholový management mohl formulovat efektivní strategii Firemní strategie Korporátní strategie se zaměřuje na to, jak spravovat zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii.

FP&A má klíčovou roli v obchodním úspěchu a kvalifikovaní kandidáti mají rostoucí poptávku po této oblasti. Znalosti financí, účetnictví a strategie jsou klíčové pro ty, kteří pracují v tomto oddělení.

Role FP&A

Role FP&A obvykle vyžaduje rozsáhlé sladění a konsolidaci dat a analýzu odchylek. Analýza odchylek Analýzu odchylek lze shrnout jako analýzu rozdílu mezi plánovaným a skutečným počtem. Součet všech odchylek poskytuje obraz o celkovém nadvýkonu nebo podvýkonu pro konkrétní vykazované období. Pro každou jednotlivou položku společnosti hodnotí její příznivost porovnáním skutečných nákladů. Kromě toho spojuje použití scénáře a analýzy citlivosti s předpovědí možných výsledků a pomocí těchto teoretických informací vytváří klíčové metriky pro monitorování. Nemají na starosti pouze výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. ale jsou také zodpovědní za předpovídání spodního řádku společnosti (čistý příjem). A co je nejdůležitější, lze říci, že FP&A pokračuje v práci produkované účetnictvím.

Hlavní funkcí společnosti FP&A je přeměna zastřešující firemní strategie na plán dlouhého dosahu s ročními provozními a kapitálovými rozpočty. S využitím finančního modelování předpovídá provozní a ziskovost a stanoví roční cíle pro klíčové ukazatele výkonu. Poskytnutím ročního rozpočtu poskytuje managementu jasný obraz o budoucích výkonech a zároveň dává zaměstnancům směr, na kterém mají pracovat.

Chcete-li se naučit požadované dovednosti pro finanční plánování a analýzu, podívejte se na finanční kurzy FP&A

Role a odpovědnosti FP&A

  • Analyzujte trendy klíčových ukazatelů výkonu (KPI), zejména v souvislosti s finančními metrikami, jako jsou tržby, výdaje a zisková marže.
  • Monitorujte KPI a identifikujte příčinu neočekávaných odchylek
  • Rozvíjejte a neustále zlepšujte rozpočtování, finanční projekce a provozní prognózy
  • Ad-hoc hlášení výkonnosti podniku
  • Prezentujte měsíční a čtvrtletní finanční zprávy různých útvarů a oddělení
  • Implementujte nástroj business intelligence a sestavy řídicího panelu
  • Vypracovat finanční modely a analyzovat je na podporu strategických iniciativ
  • Podporujte manažerský tým a vedoucí oddělení pomocí analýzy založené na datech

Příklady FP&A

Níže uvádíme několik příkladů, které vám pomohou lépe porozumět tomu, jak analyzovat data a odvodit obchodní informace:

Příklad 1

Role FP&A - Příklad 1

Analýza

Výše uvedený graf ukazuje roční výdaje na logistiku pro FY16 a FY17. Ukazuje, že výdaje na logistiku vzrostly ve FY17 každoročně o 25% (za předpokladu, že tržby vzrostly pouze o 12%). Naznačuje to, že existuje možné zneužití logistiky a pro kontrolu nákladů musí být zaveden mechanismus kontroly nákladů.

Příklad 2

Jméno prodejceVýdaje (miliony USD)Procento
1KPMG15.450%

2EY5.117%
3ANZ Consulting3.110%
4DBS Synergy Ltd2.48%
5Ostatní4.715%
CELKOVÝ30.7100%

Analýza

Výše uvedená tabulka ukazuje výdaje společnosti na několik poradenských projektů v průběhu roku. Z poskytnutých informací získala KPMG 50% podnikání společnosti, což zdůrazňuje skutečnost, že je vysoce závislá na KPMG, nebo jsou poplatky KPMG výrazně vyšší ve srovnání s jinými firmami.

Příklad 3

Role FP&A - Příklad 3

Analýza

Výše uvedený graf ukazuje profil zaměstnance v technologické společnosti. Zde lze maximální počet zaměstnanců najít v divizi výzkumu a vývoje, což je přibližně 44% pracovní síly společnosti. Pokud se však podíváte na výnosy z divize výzkumu a vývoje (pravý graf), ukazuje to, že přispívají pouze 27% k celkovým výnosům. Je třeba provést další analýzu, aby se zjistily důvody nesrovnalosti. Jedním z důvodů může být to, že na výzkum a vývoj je přetížen počet zaměstnanců nebo že nejsou pro společnost schopny generovat dostatečné příjmy.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce rolí FP&A. Pro více informací nabízí Finance širokou škálu kurzů finanční analýzy, účetnictví a finančního modelování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Pět nejlépe placených pracovních míst ve finančním průmyslu Pět nejlépe placených pracovních míst ve finančním průmyslu Doufáme, že vás tento průvodce po pěti nejlépe placených pracovních místech ve finančním odvětví potěšil. Finanční průmysl je snadno jedním z nejvíce konkurenceschopných, pokud jde o hledání zaměstnání. To platí dokonce i pro pozice na vstupní úrovni, protože budování úspěšné kariéry je téměř zcela neslýchané
  • Průvodce, jak se stát finančním analytikem Průvodce, jak se stát finančním analytikem Jak se stát finančním analytikem. Postupujte podle finančního průvodce sítí, životopisů, rozhovorů, dovedností finančního modelování a dalších. Pomohli jsme tisícům lidí stát se finančními analytiky v průběhu let a přesně vědět, co to znamená.
  • Nejlepší finanční certifikace Nejlepší finanční certifikace Seznam nejlepších finančních certifikací. Získejte přehled nejlepších finančních certifikací pro profesionály z celého světa pracující v oboru. Tato příručka porovnává nejlepších 6 programů a stává se certifikovaným finančním analytikem od různých poskytovatelů programů, jako jsou CFA, CPA, CAIA, CFP, FRM, FMVA

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found