Úzké peníze - přehled, důležitost a příklady

Úzké peníze jsou způsob měření a kategorizace nabídky peněz v ekonomice. Zahrnuje specifické druhy peněz, které jsou vysoce likvidní. Kvůli své likviditě Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. , je snadno přístupný a lze jej použít k okamžitému utrácení.

Úzké peníze

Některé příklady zahrnují hotovost nebo zkontrolovatelné vklady. Je důležité si uvědomit, že cizí měna není zahrnuta do úzkých peněz. Úzké peníze lze také označit jako M1.

Nabídka peněz se měří a kategorizuje na stupnici od úzké po širokou. Ačkoli se klasifikace liší v závislosti na zemi, obvykle se klasifikuje pomocí stupnice „M“, kde M0 zahrnuje nejužší formy peněžní zásoby a M4 zahrnuje nejširší formy peněžní zásoby. M0 je ještě užší forma úzkých peněz (M1), ale jeho klasifikace se používá pouze v některých zemích.

Spojené státy například nepoužívají ve své klasifikaci M0 nebo M4. Používají pouze M1-M3, přičemž M1 zahrnuje všechny formy úzkých peněz. V tomto případě M1 zahrnuje více likvidních peněz, jako jsou mince nebo bankovky. Na druhou stranu, M2 nebo M3, jako je peněžní trh, peněžní trh Peněžní trh je organizovaný burzovní trh, kde si účastníci mohou půjčovat a půjčovat krátkodobé, vysoce kvalitní dluhové cenné papíry s průměrnou splatností fondů, jsou méně likvidní.

V USA jsou M2 a M3 definovány jako široké peníze a M3 zahrnuje nejširší formu peněžní zásoby ekonomiky. Je důležité si uvědomit, že peněžní zásoba M1 je zahrnuta do výpočtu peněžní zásoby M2 a M3, ale nikoli naopak.

souhrn

  • Úzké peníze jsou způsob měření a kategorizace nabídky peněz v ekonomice. Zahrnuje konkrétní druhy peněz, které jsou vysoce likvidní.
  • Peněžní zásoba je obvykle v měřítku „M“, kde M0 zahrnuje nejužší formy a M4 zahrnuje nejširší formy - M0 / M1 / ​​M2 / M3 / M4.
  • Úzké peníze jsou podmnožinou širokých peněz.

Co jsou široké peníze?

Široké peníze jsou sekundární složkou měření nabídky peněz. Ačkoli zahrnuje všechny formy úzkých peněz, zahrnuje další formy, které jsou méně likvidní. Široké peníze se obvykle nazývají M2, M3 nebo M4.

Při měření nabídky peněz jsou široké peníze tou nejflexibilnější a inkluzivní metodou. Zajímavé je, že k širokým penězům stále existuje určitá likvidita, protože zahrnuje formy peněz, které lze v krátkém časovém období proměnit v hotovost - například státní pokladniční poukázky (státní pokladniční poukázky) státní pokladniční poukázky (nebo státní pokladniční poukázky pro short) jsou krátkodobý finanční nástroj, který vydává ministerstvo financí USA s dobami splatnosti od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. .

Úzké a široké peníze

Úzké peníze jsou podmnožinou širokých peněz. Aby bylo vysvětleno dále, ve Spojených státech jsou úzké peníze známé pouze jako M1, zatímco široké peníze zahrnují M1, M2 a M3. Jak můžete vidět v níže uvedeném vysvětlení, příklady M1 (úzké peníze) jsou také zahrnuty v příkladech M2 a M3 (široké peníze).

M1 Příklady: Bankovky a mince

M2 Příklady: Bankovky, mince, cestovní šeky a vklady na požádání

M3 Příklady: Dluhopisy, mince, cestovní šeky, vklady na požádání, spořicí vklady Spořicí účet Spořicí účet je typický účet v bance nebo spořitelně, který jednotlivci umožňuje vložit, zabezpečit nebo vybrat peníze, když to bude potřeba. Spořicí účet obvykle platí určité úroky z vkladů, i když sazba je poměrně nízká. a vklady na peněžním trhu

Důležitost úzkých peněz

Úzké peníze jsou důležité, protože se používají jako způsob měření a analýzy nabídky peněz v ekonomice. Množství úzkých peněz může pomoci pochopit, jak si země vede ekonomicky. Při výpočtu celkové nabídky peněz je proto důležité pochopit rozdíl mezi širokými a úzkými penězi.

Je důležité si uvědomit, která část peněz je úzká a která část široká, protože široké peníze nejsou tak likvidní, a proto nejsou snadno dostupné pro utrácení. Kromě toho je pro měnovou politiku důležitá znalost toho, kolik úzkých peněz je v oběhu, protože může potenciálně pomoci při řízení a předvídání změn inflace nebo úrokových sazeb.

Příklady úzkých peněz

  1. Máte čtvrtinu v kapse. Je vysoce tekutý a lze jej ihned použít.
  2. V peněžence máte 50 $. Je vysoce tekutý a lze jej ihned použít.
  3. Na svém běžném účtu máte 500 $, které jsou likvidní a které lze okamžitě převést na měnu výběrem z banky nebo bankomatu. Tento příklad zahrnuje peníze, které nejsou tak úzké ani likvidní jako první dva příklady, protože nejsou snadno dostupné.
  4. Máte cestovní šek na 100 $, který je likvidní a který lze okamžitě proměnit v měnu, pokud jej v hotovosti zaplatíte v bance. Tento příklad zahrnuje peníze, které nejsou tak úzké ani likvidní jako první dva příklady, protože nejsou snadno dostupné.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Peníze ekvivalenty Peníze ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.
  • Peníze neutrality Peníze neutrality Peníze neutrality je koncept měnové ekonomiky, pro které zvýšení nabídky peněz ovlivňuje pouze ceny, aniž by to mělo dopad na reálnou ekonomiku
  • Peněžní základna Peněžní základna Peněžní základna se vztahuje k množství hotovosti v oběhu v ekonomice. Skládá se ze dvou částí: měna v oběhu a bankovní rezervy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found