Strategická alokace aktiv - přehled, příklad, váhové faktory

Strategická alokace aktiv označuje dlouhodobou portfoliovou strategii, která zahrnuje výběr alokací tříd aktiv a periodické vyvážení alokací. K opětovnému vyvážení dochází, když se váhy alokace aktiv významně odchylují od strategických vah alokace aktiv kvůli nerealizovaným ziskům / ztrátám v každé třídě aktiv Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. .

Strategické přidělování aktiv

Strategie SAA se používá k diverzifikaci portfolia a generování nejvyšší míry návratnosti. Míra návratnosti. Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je společná s počáteční cenou investice vyjádřenou jako procento. Tato příručka učí nejběžnější vzorce při dané úrovni rizika. Je to podobné jako strategie buy-and-hold v tom, že váhy cílových aktiv jsou vybírány a udržovány po dlouhou dobu. Alokace cílů ve strategii SAA závisí na několika faktorech, včetně tolerance rizik investorů, časového horizontu a cílů návratnosti.

Stručné shrnutí:

  • Strategická strategie alokace aktiv zahrnuje výběr alokací tříd aktiv a pravidelné vyvážení, aby odpovídaly alokacím tříd aktiv.
  • Faktory, které ovlivňují váhy strategické alokace aktiv, zahrnují toleranci vůči riziku, časový horizont a cíle návratnosti.
  • Metoda SAA sleduje protikladný přístup k investování.

Příklad přidělování strategických aktiv

Jeff ve svém prohlášení o investiční politice Prohlášení o investiční politice (IPS) Prohlášení o investiční politice (IPS), dokument vypracovaný mezi správcem portfolia a klientem, nastiňuje pravidla a pokyny, které portfolio naznačilo, že chce strategickou alokaci aktiv 50% akcie / 40% dluhopisy / 10% hotovost. Hodnota Jeffova portfolia je 1 milion dolarů a každoročně se vyvažuje. Na začátku roku vypadá jeho portfolio takto:

Strategické přidělování aktiv - ukázkové portfolio

Po jednom roce akcie vygenerovaly výnos 10%, zatímco dluhopisy generovaly výnos 2%. Jeffovo nevyvážené portfolio vypadá takto:

Nevyvážené portfolio

Aby se řídil strategií SAA, Jeff by vyvážil výše uvedené portfolio na 50% akcií / 40% dluhopisů / 10% hotovosti. Může tak učinit prodejem akcií a jejich vložením do obligací a hotovosti. Jeho vyvážené portfolio by vypadalo následovně:

Vyvážené portfolio

Na konci roku by tedy strategie SAA zahrnovala prodej akcií v hodnotě 21 000 USD a uvedení dluhopisů v hodnotě 15 200 USD a hotovosti v hodnotě 5 800 USD.

Faktory ovlivňující přidělování strategických aktiv

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují váhy strategické alokace aktiv. Níže probereme hlavní faktory:

1. Tolerance rizika

Investoři s vysokou tolerancí vůči riziku jsou schopni akceptovat vyšší volatilitu. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen. Pravděpodobně proto přikládají akciím větší váhu třídy aktiv a dluhopisům a hotovosti nižší váhu třídy aktiv. Investoři s nízkou tolerancí vůči riziku by pravděpodobně přidělili nižší váhu třídy aktiv akciím a vyšší váhu třídy aktiv dluhopisům a hotovosti.

2. Investiční horizont

Investoři s delším investičním horizontem by pravděpodobně investovali do rizikovějších tříd aktiv. Důvodem je to, že díky delšímu investičnímu horizontu je investor schopen „překonat bouři“ a držet se za špatných tržních podmínek, aniž by musel likvidovat, aby uspokojil své důchodové nebo hotovostní potřeby.

Například 20letý student by pravděpodobně dodržoval strategii SAA skládající se převážně z akcií. Senior, který odchází do důchodu za dva roky a potřebuje peníze na financování svého odchodu do důchodu, by pravděpodobně přijal strategickou alokaci aktiv skládající se hlavně z dluhopisů.

3. Návratové cíle

Výnosy požadované od investora významně ovlivňují váhy strategické alokace aktiv. Zvažte například roční výnosový profil akcií, dluhopisů a hotovosti:

Tabulka návratových profilů

Pokud by investor chtěl, aby jejich portfolio generovalo očekávaný roční výnos 6,5%, byla by nucena přijmout následující váhy: 75% akcie / 25% dluhopisy / 0% hotovost.

Proto návratnost požadovaná investorem má významný vliv na váhu strategické alokace aktiv. Vyšší výnos vyžaduje vyšší alokaci aktiv konkrétní třídě aktiv, aby se dosáhlo požadovaného výnosu.

Strategická alokace aktiv: opačný přístup

Je zajímavé si povšimnout, že strategická alokace aktiv sleduje protikladný přístup k investování. Když třída aktiv funguje dobře ve srovnání s jinou třídou aktiv, strategií SAA by bylo prodat pozice v této třídě aktiv a rozdělit je do tříd aktiv s horšími výkony - v souladu s protikladnou strategií. Zvažte následující tabulku:

Opačný přístup

Jak již bylo uvedeno, akcie si vedly lépe než dluhopisy a generovaly návratnost 10% oproti 5% dluhopisů. Jelikož si akcie vedly lépe, výsledné nevyvážené portfolio vlastní 5,50 $ v akciích a 5,25 $ v dluhopisech, což má za následek strategickou alokaci aktiv ve výši 51% v akciích a 49% v dluhopisech. Pro vyvážení portfolia musí manažer prodat výkonnější třídu aktiv (akcie) a dát ji do dluhopisů. Strategie SAA proto sleduje protikladný přístup k investování.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Aktivní správa portfolia dluhopisů Aktivní správa portfolia dluhopisů Portfolio dluhopisů lze spravovat několika způsoby; primární metody jsou však aktivní, pasivní nebo hybrid těchto dvou. Aktivní správa portfolia dluhopisů,
  • Diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Tactical Asset Allocation (TAA) Tactical Asset Allocation (TAA) Tactical Asset Allocation (TAA) Tactical Asset Allocation (TAA) Tactical Asset Allocation (TAA)

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found