Hotovost - Co jsou peníze v účetnictví, financích a ekonomii?

Ve financích Přehled financí Finance je definováno jako poskytování financování a správy peněz jednotlivcům, podnikům a vládám. Finanční systém zahrnuje oběh peněz, správu investic a půjčování finančních prostředků. V podnicích je finanční tým odpovědný za zajištění dostatečného kapitálu společnosti a za to, že výnosy a výdaje společnosti jsou dobře spravovány. a účetnictví Účetnictví Účetnictví je termín, který popisuje proces konsolidace finančních informací tak, aby byly jasné a srozumitelné pro všechny, hotovost označuje peníze (měnu), které jsou snadno dostupné pro použití. Může být uchováván ve fyzické formě, digitální formě nebo investován na krátkodobém peněžním trhu. Peníze na trhu Peníze na trhu jsou organizovaným burzovním trhem, kde si účastníci mohou půjčovat a půjčovat krátkodobé, vysoce kvalitní dluhové cenné papíry s průměrnou dobou splatnosti produktu. . V ekonomii se hotovost vztahuje pouze na peníze, které jsou ve fyzické formě.

Hotovost jsou peníze téma

Hotovost v obchodních operacích

Hotovost je mízou podniku. Pro společnost k pokrytí provozních nákladů Výdaje Výdaje jsou druhem výdajů, které procházejí výkazem zisku a ztráty a odečtou se od výnosů, aby se dosáhlo čistého zisku. Vzhledem k principu akruálního účetnictví jsou náklady účtovány v okamžiku jejich vzniku, nikoli nutně v okamžiku jejich úhrady. musí mít po ruce dostatek peněz na platby svým zaměstnancům, dodavatelům, prodejcům a dodavatelům. Společnosti také potřebují peníze na financování kapitálových výdajů Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období. a investovat do dlouhodobých růstových projektů.

Pokud společnosti nemají po ruce dostatek hotovosti, mohou své OpEx a CapEx financovat půjčováním peněz (dluhů) nebo vydáváním akcií (vlastní kapitál Majetek Ve financování je kapitál tržní hodnotou aktiv vlastněných akcionáři po vyrovnání všech dluhů splaceno. V účetnictví se vlastním kapitálem rozumí účetní hodnota vlastního kapitálu akcionářů v rozvaze, která se rovná aktivům mínus pasiva. Pojem „vlastní kapitál“ v oblasti financí a účetnictví přichází s konceptem spravedlivého a rovného zacházení) .

Finanční modelování a oceňování podniků

Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. podniku se obecně považuje za čistou současnou hodnotu (NPV NPV vzorec Průvodce vzorcem NPV v aplikaci Excel při provádění finanční analýzy. Je důležité přesně pochopit, jak vzorec NPV funguje v aplikaci Excel a matematika za ním. NPV = F / [(1 + r) ^ n] kde PV = současná hodnota, F = budoucí platba (peněžní tok), r = diskontní sazba, n = počet období v budoucnosti) všech jejích budoucích peněžních toků hotovostní tok hotovost Tok (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz, které má podnik, instituce nebo jednotlivec. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho druhů CF. Nakonec investor koupí společnost, aby dosáhl návratnosti investice (ROI ROI Formula (Return on Investment) Návratnost investice (ROI) je finanční poměr používaný k výpočtu výhody, kterou investor získá ve vztahu k jejich investičním nákladům. se nejčastěji měří jako čistý příjem dělený původními kapitálovými náklady investice. Čím vyšší je poměr, tím větší je získaná výhoda.) a návratnost má formu hotovosti. Další informace o finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. a ocenění na kurzech finančních analytiků Finance.

Pokročilý finanční model - případová studie AMZN

Obrázek: Kurz finančního modelování financí Amazon

Hotovost v účetní závěrce

Peníze hrají v účetní závěrce důležitou roli Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě společnosti. V rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál, objevuje se jako první položka nahoře, protože se jedná o nejlikvidnější aktivum společnosti. Společnosti do této kategorie často zahrnují „peněžní ekvivalenty“, což jsou fondy peněžního trhu a další krátkodobé investice, které lze snadno převést na hotovost.

Aby bylo možné sladit změny ve výši za určité období, účetní připraví výkaz o peněžních tocích Výkaz o peněžních tocích Výkaz o peněžních tocích (také označovaný jako výkaz o peněžních tocích) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují vygenerované peníze strávené během určitého časového období (např. měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou, který zobrazuje všechny peníze, které vygeneroval a spotřeboval podnik, končící čistou změnou peněz v dolní části.

Níže je uveden příklad rozvahy Amazonu za rok 2017, kde můžete vidět částku zaznamenanou na prvním řádku výpisu.

Příklad hotovosti na rozvaze Amazonu

Další informace najdete v bezplatných účetních kurzech financí.

Peníze v ekonomii

V ekonomii tento termín označuje peníze ve fyzické formě, která zahrnuje všechny typy zákonného platidla, jako jsou směnky a mince. Používá se jako rezerva pro provádění plateb a je důležitou součástí makroekonomických politik, včetně peněžní zásoby Teorie množství peněz Teorie množství peněz odkazuje na myšlenku, že dostupné množství peněz (peněžní zásoba) roste stejným tempem jak to dlouhodobě dělají cenové hladiny. Když úrokové sazby klesnou nebo se sníží daně a přístup k penězům bude méně omezen, spotřebitelé budou méně citliví na změny cen.

přísun peněz Teorie kvantity peněz Teorie kvantity peněz odkazuje na myšlenku, že dostupné množství peněz (peněžní zásoba) roste stejným tempem jako dlouhodobě cenové hladiny. Když úrokové sazby klesnou nebo se sníží daně a přístup k penězům bude méně omezen, spotřebitelé budou méně citliví na cenové změny

Dodatečné zdroje

Děkujeme vám za tohoto finančního průvodce. Abychom vám pomohli připravit se na kariéru finančního analytika světové úrovně, budou vám užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají větší hodnotu než stejnou částku peněz, kterou je třeba v budoucnu obdržet. To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Také s budoucností
  • Pokladní poukázka Pokladní poukázka je zaručená forma platby na určitou částku, kterou mohou dvě strany použít jako způsob platby výměnou za danou částku
  • Horké peníze Horké peníze Horké peníze jsou investice fondů mezi různá vozidla nebo aktiva za účelem zvýšení kapitálových zisků. Jinými slovy, strategii horkých peněz lze definovat jako postup aktivního využívání finančních prostředků v různých investicích, spíše než jen nechat v průběhu času ocenit jedinou investici.
  • Fiat Money Fiat Money Fiat peníze jsou měna, která postrádá svou vlastní hodnotu a je zavedena jako zákonné platidlo vládním nařízením. Měny byly tradičně založeny na

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found