Účel analýzy úvěrového rizika - přehled, jak to funguje, ovladače

Hlavním účelem analýzy úvěrového rizika je kvantifikovat úroveň úvěrového rizika, které dlužník věřiteli představuje. Zahrnuje přiřazení měřitelných čísel k odhadované pravděpodobnosti selhání dlužníka.

Účel analýzy úvěrového rizika

Analýza úvěrového rizika je forma analýzy prováděné úvěrovým analytikem na potenciálních dlužnících za účelem zjištění jejich schopnosti dostát dluhovým závazkům. Hlavním cílem úvěrové analýzy je zjistit bonitu. Bonita. Bonita, jednoduše řečeno, je to, jak "hodný" nebo zaslouží si úvěr. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. potenciálních dlužníků a jejich schopnosti dostát svým dluhovým závazkům.

Pokud dlužník představuje přijatelnou úroveň rizika selhání, může analytik doporučit schválení žádosti o úvěr za dohodnutých podmínek. Výsledek analýzy úvěrového rizika určuje hodnocení rizika, kterému bude dlužník přiřazen, a jeho schopnost získat přístup k úvěru.

souhrn

  • Analýza úvěrového rizika je forma analýzy prováděné úvěrovým analytikem za účelem stanovení schopnosti dlužníka dostát svým dluhovým závazkům.
  • Účelem úvěrové analýzy je určit bonitu dlužníků kvantifikací rizika ztráty, kterému je věřitel vystaven.
  • Tři faktory, které věřitelé používají ke kvantifikaci úvěrového rizika, zahrnují pravděpodobnost selhání, ztrátu při selhání a expozici při selhání.

Pochopení úvěrového rizika

Úvěrové riziko je definováno jako riziko ztráty vyplývající z toho, že dlužník nesplácí jistinu a úroky dlužné vedoucímu. Věřitel používá úrokové platby z úvěru ke kompenzaci rizika potenciálních ztrát. Pokud dlužník nesplní své závazky, způsobí to přerušení peněžních toků věřitele.

Provedení analýzy úvěrového rizika pomáhá věřiteli určit schopnost dlužníka dostát dluhovým závazkům, aby se zbavil ztráty peněžních toků a snížil závažnost ztrát. Dlužníkům, kteří představují vysokou úroveň úvěrového rizika, je za půjčku účtována vysoká úroková sazba, která věřiteli kompenzuje vysoké riziko selhání.

Při výpočtu úvěrového rizika konkrétního dlužníka věřitelé berou v úvahu různé faktory, které se běžně nazývají „úvěr 5 Cs úvěr 5 Cs. Úvěr 5 Cs“ je běžná fráze používaná k popisu pěti hlavních faktorů použitých k určení bonita potenciálního dlužníka. Finanční instituce používají úvěrové ratingy ke kvantifikaci a rozhodování, zda je žadatel způsobilý pro úvěr, a ke stanovení úrokových sazeb a úvěrových limitů pro stávající dlužníky. . “ Mezi faktory patří schopnost dlužníka splácet úvěr, charakter, kapitál, podmínky a kolaterál. Věřitel používá faktory k vyhodnocení charakteristik dlužníka a podmínek půjčky k odhadu pravděpodobnosti selhání a následného rizika finanční ztráty.

Těchto 5 úvěrů zahrnuje kvalitativní i kvantitativní finanční opatření a věřitel může analyzovat různé dokumenty, jako je výkaz zisku a ztráty dlužníka, rozvaha, úvěrové zprávy a další dokumenty, které odhalují finanční situaci dlužníka.

Zastřešující účel analýzy úvěrového rizika

Úvěroví analytici mohou používat různé techniky finanční analýzy, jako je poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza se týká analýzy různých finančních informací v účetní závěrce podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost. a analýza trendů k získání měřitelných čísel, která kvantifikují úvěrovou ztrátu. Tyto techniky měří riziko úvěrové ztráty v důsledku změn v bonitě dlužníků.

Při měření úvěrové ztráty bereme v úvahu jak ztráty z selhání protistrany, tak zhoršující se hodnocení úvěrového rizika.

Účel analýzy úvěrového rizika

Ovladače, které kvantifikují úvěrové riziko

Níže jsou uvedeny klíčové parametry, které ukazují vyšší korelační vztah s úvěrovým rizikem:

1. Pravděpodobnost selhání

Pravděpodobnost selhání je definována jako pravděpodobnost, že dlužník nebude schopen provést plánované splátky jistiny a úroků během stanoveného období, obvykle jednoho roku. Pravděpodobnost selhání závisí jak na vlastnostech dlužníka, tak na ekonomickém prostředí.

U jednotlivců je pravděpodobnost selhání určena skóre FICO Skóre FICO Skóre FICO, běžněji známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení pravděpodobnosti, že osoba splácí úvěr, pokud je vzhledem k tomu, kreditní kartu, nebo pokud jim věřitel půjčí peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby u každého poskytnutého úvěru a věřitelé pomocí tohoto skóre rozhodují, zda úvěr poskytnou či nikoli. U podnikatelských subjektů je pravděpodobnost selhání implikována ratingem.

Od ratingových agentur se obvykle požaduje, aby přidělily úvěrový rating subjektům, které vydávají dluhové nástroje, například dluhopisy. Dlužníkům s vysokou pravděpodobností selhání je účtována vyšší úroková sazba, aby věřiteli nahradila vyšší riziko selhání.

2. Ztráta při selhání

Ztráta v případě selhání je definována jako částka peněz, kterou věřitel ztratí, když dlužník nesplní své dluhové závazky. I když neexistuje žádná přijatá metoda pro kvantifikaci ztráty z důvodu selhání na jeden úvěr, většina věřitelů vypočítá ztrátu v případě selhání jako procento z celkového vystavení ztrátám v celém portfoliu úvěru.

Například pokud banka ABC půjčí dlužníkovi A 1 000 $ a dlužníkovi B 10 000 $, banka přijde o další peníze v případě, že dlužník B nesplácí splátky.

3. Expozice ve výchozím nastavení

Expozice ve výchozím nastavení měří výši ztráty, které je věřitel vystaven v jakémkoli konkrétním bodě v důsledku nesplácení půjčky. Finanční instituce často používají své interní modely řízení rizik k odhadu úrovně expozice při selhání.

Zpočátku se expozice počítá na úvěr a banky pomocí tohoto čísla určují celkové riziko selhání pro celé úvěrové portfolio. Vzhledem k tomu, že dlužníci splácejí půjčky, hodnota expozice ve výchozím nastavení se postupně snižuje.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Proces kreditní analýzy Proces kreditní analýzy Proces kreditní analýzy se týká vyhodnocení žádosti o půjčku dlužníka s cílem určit finanční zdraví účetní jednotky a její schopnost generovat
  • Role úvěrového analytika Role úvěrového analytika Role úvěrového analytika zahrnuje posouzení bonity jednotlivce nebo společnosti za účelem stanovení pravděpodobnosti, že bude ctít své finanční
  • Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka.
  • Analýza kreditní zprávy Analýza kreditní zprávy Analýza kreditní zprávy zahrnuje vyhodnocení informací obsažených v úvěrové zprávě, jako jsou osobní údaje zákazníka, jeho kreditní shrnutí,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found