Síťový efekt - pochopení typů a ekonomických dopadů

Síťový efekt je fenomén, kdy současní uživatelé produktu Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady pro společnost během konkrétního časového období. nebo služba nějakým způsobem prospěje, když je produkt nebo služba přijata dalšími uživateli. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet. Internet, jak víme, je síť sítí, kde se lidé navzájem propojují.

Dějiny

Velká část rané práce týkající se síťového efektu byla založena na Metcalfově zákoně. Zákon společnosti Metcalf uvádí, že hodnota telekomunikační sítě je úměrná druhé mocnině počtu připojených uživatelů. Moderní teorie síťových efektů byla vyvinuta na základě výzkumu Josepha Farrella, Michaela L, Carla Shapira a Gartha Salonera v 90. letech. Tito vědci vytvořili koncept pomocí příkladu telefonu.

Síťový efekt

Pochopení síťového efektu

Síťový efekt se odehrává s přidáním každého nového uživatele do staré sítě, čímž se zvyšuje hodnota pro všechny stávající uživatele. Na následujícím obrázku můžeme pozorovat, že síť začíná s malým počtem uživatelů, poté roste a spojuje více uživatelů v řetězci a dosahuje fáze kritického množství. Rychlost tohoto síťového efektu se potom exponenciálně zvyšuje spoluvytvářením, kde se uživatelé automaticky přihlašují k další hodnotě, kterou získávají.

Síťový efekt

Typy

  • Přímý síťový efekt nebo síťový efekt stejné strany vzniká, když uživatelé mají přímý prospěch z přidání nových uživatelů. Přímý síťový efekt je přímo úměrný uživatelům původního produktu. Například stávající uživatelé internetu budou mít prospěch z přidání nových uživatelů online.
  • Nepřímý síťový efekt nebo křížová síť na druhé straně vznikají, když uživatelé původního produktu rostou ne kvůli jakémukoli přímému zisku, ale kvůli účinku nějakého doplňkového produktu, který spouští použití dalších produktů. Například stávající uživatelé na internetu budou těžit z přidání nových uživatelů, kteří jsou vytvořeni levnými notebooky dostupnými na trhu.
  • Dvoustranný síťový efekt nastává, když se zvýší počet uživatelů doplňkového produktu a zvýhodní uživatelé tohoto produktu. Například počet uživatelů na internetu se zvyšuje kvůli nárůstu uživatelů smartphonů. Doplňkový vztah obou produktů zvyšuje počet uživatelů internetu.
  • Když je zisk uživatele ovlivněn spíše malou skupinou členů než celou sadou členů, pak se tomu říká efekt místní sítě. Například uživateli služby okamžitých zpráv bude přínosem, pokud se jeho přátelé zaregistrují do stejné aplikace pro rychlé zasílání zpráv, ale obecně z nárůstu uživatelů nic nezíská.

Ekonomické důsledky síťového efektu

Tržby na trhu jsou významně ovlivněny zvýšením hodnoty sítě v důsledku přidání nových uživatelů. Pokud je hodnota získaného produktu vyšší než cena produktu, očekává se zvýšení spotřebitelské základny. Vyšší spotřebitelská základna nastane, jakmile předplatné dosáhne určité úrovně kritického množství. Nové předplatitele produkt přitahuje kvůli další hodnotě, kterou získávají.

Společnosti mohou do své sítě přilákat nové uživatele různými způsoby, například prominutím poplatků, zlevněnými sazbami, bezplatnými zkušebními verzemi atd.

Příklady

Moderní burzy zažívají síťový efekt. Účinek nastává v důsledku nestálé povahy cen akcií. Síly nabídky a poptávky, které určují ceny, se neustále mění a do značné míry závisí na počtu uživatelů. Když je poptávka nízká, ceny klesají, což přitahuje více investorů k investování. Jak investují, rostoucí cena akcií láká ještě více lidí. Pak přichází pád, když lidé ztratí důvěru v akcie a prodají je, čímž se ceny sníží. Síťový efekt funguje, když si určité akcie kupuje více lidí, protože každý má prospěch z jeho rostoucí ceny.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dozvědět více a pokračovat v kariéře, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Neviditelná ruka Neviditelná ruka Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Vztahuje se na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí osob, které mají zájem.
  • Nepružná poptávka Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění tolik jako změny cen. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found