Funkce NPV - vzorec, příklady, jak vypočítat NPV v aplikaci Excel

Funkce NPV je funkce finančních funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá 100 funkcí, které je důležité znát jako analytik Excel, který vypočítá Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) ) po celou dobu životnosti diskontované do současnosti. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic, pro řadu peněžních toků a danou diskontní sazbu. Je důležité pochopit časovou hodnotu peněz, časovou hodnotu peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají hodnotu větší než stejná částka peněz, která má být přijata v budoucnu. To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Také s budoucností, která je základním stavebním kamenem různých metod finančního oceňování, finančního modelování a oceňování.

Ve finančním modelování Finanční modelování pro začátečníky Finanční modelování pro začátečníky je naším úvodním průvodcem finančním modelováním - pojednáváme o tom, jak vytvořit model, vzorce aplikace Excel, osvědčené postupy a další. , funkce NPV je užitečná při určování hodnoty investice nebo porozumění proveditelnosti projektu. Je třeba poznamenat, že pro analytiky je obvykle vhodnější použít funkci XNPV místo běžné funkce NPV.

Vzorec

= NPV (sazba, hodnota1, [hodnota2],…)

Funkce NPV používá následující argumenty:

  1. Hodnotit (povinný argument) - Toto je sazba slevy po celé období.
  2. Hodnota1, Hodnota2 - Hodnota1 je povinná volba. Jedná se o číselné hodnoty, které představují řadu plateb a příjmů, kde:
    • Záporné platby představují odchozí platby.
    • Pozitivní platby představují příchozí platby.

Funkce NPV používá k výpočtu čisté současné hodnoty investice následující rovnici:

 Funkce NPV

Jak používat funkci NPV v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití této funkce, zvažte několik příkladů:

Příklad - použití funkce

Předpokládejme, že máme uvedeny následující údaje o přílivu a odlivu hotovosti:

Funkce NPV - Příklad 1

Požadovaná míra návratnosti je 10%. Pro výpočet NPV použijeme vzorec níže:

Funkce NPV - Příklad 1a

Výsledek získáme níže:

Funkce NPV - Příklad 1b

Formulář NPV Vzorec NPV Průvodce vzorcem NPV v aplikaci Excel při provádění finanční analýzy. Je důležité přesně pochopit, jak vzorec NPV funguje v aplikaci Excel a matematika za ním. NPV = F / [(1 + r) ^ n] kde, PV = současná hodnota, F = budoucí platba (peněžní tok), r = diskontní sazba, n = počet období v budoucnosti vychází z budoucích peněžních toků. Pokud k prvnímu peněžnímu toku dojde na začátku prvního období, musí být k výsledku NPV přidána první hodnota, která není zahrnuta v argumentech hodnot.

Věci k zapamatování

  1. Argumenty musí být číselné nebo musí fungovat s číselným výstupem. Jiné formy zadávání způsobí chybu.
  2. Pole, která se používají jako vstup, budou mít vyhodnoceny pouze jeho číselné hodnoty. Všechny ostatní hodnoty v poli budou ignorovány.
  3. Na pořadí zadávání záleží na řadě peněžních toků.
  4. Funkce NPV předpokládá, že platby jsou rozloženy na stejné pravidelné platby.
  5. Funkce NPV a IRR (Internal Rate of Return) jsou úzce spjaty. IRR je míra, pro kterou se NPV rovná nule.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found