Funkce XMATCH v aplikaci Excel - přehled, syntaxe, příklad

Funkce XMATCH v aplikaci Microsoft Excel nám umožňuje najít relativní pozici v datovém poli konkrétní položky. Společnost Microsoft představila funkci XMATCH v aktualizaci 2019, kde byla popsána jako nástupce funkce MATCH Funkce MATCH Funkce MATCH je zařazena do kategorie Excel Lookup and Reference functions. Vyhledá hodnotu v poli a vrátí pozici hodnoty v poli. Například pokud si přejeme porovnat hodnotu 5 v rozsahu A1: A4, který obsahuje hodnoty 1,5,3,8, funkce vrátí 2, protože 5 je druhá položka v rozsahu. . Funkce MATCH je jednou z nejpopulárnějších funkcí aplikace Excel a je široce používána ve finančním modelování. XMATCH nabízí více funkcí než MATCH a jeho použití je podstatně snazší a intuitivnější.

Funkce MATCH v aplikaci Excel

MATCH nám umožňuje najít umístění konkrétního záznamu v datovém poli. Funkce MATCH má následující syntaxi:

= MATCH (lookup_value, lookup_array, [match_type])

Funkce XMATCH

MATCH vyhledá vyhledávací hodnotu ve vyhledávacím poli počínaje první buňkou v poli. MATCH funguje pouze s jedním řádkem nebo jedním sloupcem, takže první buňka je buď buňka úplně vlevo (když je vyhledávací pole jeden řádek), nebo nejhořejší buňka (pokud je vyhledávací pole jeden sloupec). Typ shody 0 znamená, že Excel vrátí pouze přesné shody. Typ shody -1 znamená, že je vrácena pozice v poli prvního záznamu menší nebo rovna vyhledávací hodnotě a typ shody 1 znamená, že pozice v poli prvního záznamu je větší než vyhledávací hodnota vrátil.

  • = MATCH (Charlie, A2: A5,0): V tomto případě XMATCH hledá Charlieho v poli A2: A5 počínaje A2 a pohybující se dolů k A5. Zde funkce MATCH vrátí 3 jako výstup, protože Charlie se nachází ve 3. buňce pole A2: A5.
  • = MATCH (USA, A3: C3,0): V tomto případě XMATCH hledá USA v poli A3: C3 počínaje A3 a pohybující se doprava k C3. Zde funkce MATCH vrátí 2 jako výstup, protože USA se nachází ve 2. buňce pole A3: C3.

Porozumění funkci XMATCH v aplikaci Excel

XMATCH nám umožňuje najít umístění konkrétního záznamu v datovém poli. Syntaxe funkce XMATCH je následující:

= XMATCH (lookup_value, lookup_array, [match_type], [search_type])

XMATCH vyhledá vyhledávací hodnotu ve vyhledávacím poli počínaje první buňkou (pokud není zadána) v poli. XMATCH funguje pouze s jedním řádkem nebo jedním sloupcem, takže první buňka (pokud není specifikována) je buď buňka úplně vlevo (když je vyhledávacím polem jeden řádek), nebo nejhořejší buňka (pokud je vyhledávacím polem jeden sloupec).

Typ shody 0 znamená, že Excel vrátí pouze přesné shody. Typ shody -1 znamená, že je vrácena pozice v poli prvního záznamu menší nebo rovna vyhledávací hodnotě a typ shody 1 znamená, že pozice v poli prvního záznamu je větší než vyhledávací hodnota vrátil. Typ shody 2 znamená, že nám umožňuje hledat částečné shody s neznámými znaky označenými znakem „?“ A neznámé řetězce se znakem „*“. Ve výchozím nastavení je typ vyhledávání nastaven na 1. Typ hledání -1 znamená, že Excel prohledá pole zpět.

XMATCH Funciton - tabulka 1

  • = XMATCH (Charlie, A2: A5,0): XMATCH vyhledá Charlieho v poli A2: A5 počínaje A2 a pohybující se dolů k A5. Zde funkce XMATCH vrátí 3 jako výstup, protože Charlie se nachází ve třetí buňce pole A2: A5.
  • = XMATCH (USA, A3: C3,0): XMATCH hledá USA v poli A3: C3 počínaje A3 a pohybující se doprava k C3. Zde funkce XMATCH vrátí 2 jako výstup, protože USA se nachází ve druhé buňce pole A3: C3.
  • = XMATCH (B? B, A2: A5,2): XMATCH hledá B? B v poli A2: A5 počínaje A2 a pohybující se dolů k A5. V tomto případě XMATCH vrátí 2. Pokud by však položka v A2 byla Bab, Bbb, Bcb… atd., XMATCH by vrátil 1.
  • = XMATCH (Au *, B2: B5,2): XMATCH hledá Au * v poli B2: B5 počínaje B2 a pohybující se dolů k B5. Zde XMATCH vrátí 3. Pokud by však položka v B2 byla Rakousko, XMATCH by vrátil 1.
  • = XMATCH (Charlie, A2: A5,0): XMATCH vyhledá Charlieho v poli A2: A5 počínaje A5 a pohybující se dolů směrem k A2. Zde funkce XMATCH vrátí 2 jako výstup, protože Charlie se při hledání zespodu nachází ve druhé buňce pole A2: A5.

Ilustrativní příklad

Popis pozice finančního analytika finančního analytika Popis pracovní pozice finančního analytika níže poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádět finanční prognózy, reportování a sledování provozních metrik, analyzovat finanční data, vytvářet finanční modely chce zjistit, jak si různé měny vedou vůči americkému dolaru. Analytik dostane následující tabulku:

Funkce XMATCH - tabulka 1

Funkce XMATCH - tabulka 2

Funkce XMATCH - tabulka 3

Analytik chce odpovědět na dvě otázky: Kolik měn je v absolutním vyjádření silnějších než americký dolar, tj. 1x = více než 1 dolar a jak jsou v absolutním vyjádření žebříčky GBP / USD a EUR / USD? Analytik nejprve potřebuje seřadit data ve vzestupném pořadí pomocí druhého sloupce (inverzní směnný kurz).

Inverzní směnný kurz

Dále může analytik pomocí funkce XMATCH odpovědět na obě otázky.

Britská libra

Euro

Existuje šest měn, které jsou v absolutním vyjádření silnější než americký dolar, tj. 1x = více než 1 $. Britská libra a euro se umístily na čtvrtém a pátém místě mezi měnami, které jsou absolutně silnější než americký dolar.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Kurz pokročilých vzorců Excel
  • Zkratky aplikace Excel pro PC / Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Excel - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky
  • Vzorec vs. funkce Vzorec vs. funkce Vzorec je rovnice navržená uživatelem v aplikaci Excel, zatímco funkce je předdefinovaný výpočet v tabulkové aplikaci. Tato příručka vás provede vzorcem vs. funkcí v aplikaci Excel, abyste přesně věděli, jaké jsou podobnosti a rozdíly. Excel umožňuje uživatelům provádět jednoduché výpočty
  • Seznam funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found