Nátlak - přehled, požadavky a kategorie

Nátlak označuje akt použití vyhrožování nebo psychického tlaku k tomu, aby někoho donutil chovat se způsobem, který je v rozporu s jeho přáním. Ve smluvním právu se nátlak používá jako forma obrany proti trestnému činu, kdy obžalovaný pomocí vyhrožování nutí žalobce ke spáchání trestného činu, který je v rozporu s jejich přáním. Strana, která je pod nátlakem donucena k jednání nebo smlouvě, může smlouvu zrušit, čímž ji zruší.

Nátlak

Na nátlakovou obranu strana připouští spáchání činu, ale nechtěně. I když byl čin protiprávní, k činu došlo pod extrémním tlakem nebo s hrozbou újmy na zdraví nebo dokonce smrti. Strana se nepovažuje za vinnou ze spáchání protiprávního jednání, pokud byla přesvědčena, že by se úrazu účastnila, kdyby utrpěla újmu na zdraví. Úlohou vlády je poté prokázat, že žalovaný hrozil újmou žalobci, pokud by neuzavřel smlouvu o kupní a kupní smlouvě. Smlouva o prodeji a koupi (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti. .

Požadavky nátlaku

Požadavky týkající se použití nátlaku jako obhajoby u soudu se v jednotlivých státech liší. Níže jsou uvedeny obecné požadavky, které musí být splněny:

  • Účastníkovi bezprostředně hrozí vážné ublížení na zdraví nebo smrt. Hrozba oběti musí být neustálá. Například držení zbraně něčí hlavy je považováno za kvalifikovanou hrozbu.
  • Strana věří, že pachatel činu bude hrozbu provádět. Strach z hrozby je ospravedlnitelný, pokud by rozumná osoba pravděpodobně čelila stejné míře strachu, kdyby čelila stejné hrozbě.
  • Neexistuje žádná příležitost bezpečně uniknout, kromě spáchání protiprávního činu. Pokud je soud přesvědčen, že žalobce měl příležitost uniknout bez úhony bez spáchání protiprávního jednání, nelze nátlak použít jako obranu pro spáchání protiprávního jednání.

Nátlak vs. nutnost

Obrana nezbytnosti zahrnuje spáchání protiprávního jednání, aby se zabránilo hrozbě újmy jiné osobě. Obhajoba nezbytnosti i nátlak mohou být použity u soudu k prokázání, že neexistovala jiná alternativa než spáchání protiprávního jednání. Tyto dva pojmy se však liší v tom, že nátlak je způsoben jednáním jiné strany, zatímco nutnost je volba mezi dvěma zly.

Například nátlak je, když účetní Účetní Účetní hraje v organizaci velmi zásadní roli, bez ohledu na to, zda se jedná o nadnárodní společnost nebo malou domácí společnost. Příliv a odliv peněz společnosti pečlivě sleduje účetní, který se také ujistí, že všechny finanční transakce jsou legální, správný je nucen podepsat dokument povolující převod finančních prostředků jiné osobě s pistolí namířenou na hlavu. Pokud účetní odmítne dokument podepsat, hrozí mu bezprostřední újma na zdraví nebo dokonce smrt. Účetní může dokument podepsat a smlouvu později zrušit pomocí nátlaku jako obhajoby u soudu.

Příkladem obhajoby nutnosti je situace, kdy je sestra pracující na noční směně nucena vloupat se do lékárny, aby získala záchranný lék pro pacienta, který je na pokraji smrti. Pokud by sestra byla později zatčena a obviněna z vloupání a krádeže léku, může pomocí obhajoby nutnosti prokázat, že způsobená škoda je menší než škoda, ke které by došlo, kdyby se nedopustil protiprávního jednání.

Kategorie nátlaku ve smluvním právu

Následují dvě hlavní kategorie nátlaku:

1. Fyzická nátlak

Fyzickou nátlak lze zaměřit buď na osobu, nebo na zboží. Pokud chce osoba zrušit dříve uzavřenou smlouvu na základě toho, že byla uzavřena pod nátlakem, musí prokázat, že druhá strana byla vystavena hrozbě újmy a že tato hrozba byla důvodem, proč smlouvu uzavřel. Důkazní břemeno se poté přesouvá na druhou stranu, která musí soudu prokázat, že jakákoli vyhrožování dané osobě ji k uzavření smlouvy nedonutila.

Fyzická nátlak byla demonstrována v Barton vs Armstrong (1976), kde Armstrong hrozil zavražděním Bartona, pokud nepodepíše smlouvu o prodeji určitých společností. Rada záchoda přijala obranu nátlaku a souhlasila se zrušením uzavřené smlouvy pod hrozbami zavražděním žalobce.

K nátlaku na zboží dochází, když jedna strana zadržuje zboží druhé straně, dokud strana neuzavře nezákonnou smlouvu. To ponechává večírku jinou možnost, než se vzdát nátlaku. To bylo prokázáno ve společnosti Hawker Pacific Ltd vs Helicopter Charter Pty Ltd (1991), kdy Hawker Pacific zadržel vrtulník náležející k Helicopter Charter, dokud tento neuskutečnil další platby za opravu zpackaného laku. Soud zrušil smlouvu na základě toho, že byla uzavřena pod nátlakem.

2. Ekonomické nátlak

K ekonomickému nátlaku dochází, když jedna strana použije nezákonný ekonomický tlak k tomu, aby přiměla druhou stranu ke smlouvě, se kterou by jinak nesouhlasila. Může také nastat, když jedna strana hrozí zrušením stávající smlouvy, pokud druhá strana nesouhlasí s uzavřením jiné smlouvy. Soud může zrušit smlouvu, pokud žalobce prokáže, že neměl jinou možnost než uzavřít smlouvu.

Musí být prokázány následující prvky ekonomické nátlaku:

  • Mezi oběma zúčastněnými stranami existuje stávající smlouva
  • Jedna strana hrozí vypovězením stávající smlouvy
  • Druhá strana přijímá uzavření nové smlouvy pod nátlakem, že druhá strana zruší nebo odmítne dodržovat podmínky stávající smlouvy

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Odškodnění Odškodnění Odškodnění je právní dohoda jedné strany, která stanoví, že druhá strana je bez viny - bez odpovědnosti - za potenciální ztráty nebo škody.
  • Prozkoumání závěti Probate Probate je právní a finanční proces, který nastává po smrti jednotlivce a konkrétně se zabývá vůlí, majetkem a
  • Safe Harbor Safe Harbor Safe Harbor je ustanovení v zákoně nebo nařízení, které poskytuje ochranu před odpovědností nebo pokutou nebo snižuje odpovědnost, pokud jsou splněny určité podmínky.
  • Subrogace Subrogace Subrogace označuje praxi nahrazování jedné strany druhou stranou v legálním prostředí. Subrogace v zásadě poskytuje právní nárok třetině

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found