Prime Rate - definice, dopad bonity

Termín „hlavní úroková sazba“ (také známý jako základní úroková sazba úvěru nebo primární úroková sazba) se týká úrokové sazby, kterou velké komerční banky účtují za půjčky a produkty svých zákazníků s nejvyšším ratingem. Zákazníci s vysokou úvěruschopností jsou obvykle velké korporace. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. které si půjčují od komerčních bank za účelem financování svých operací dluhem.

Prime Rate

Rozbití hlavní sazby

Komerční banky Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po průchodu zákon o federálních rezervách z roku 1913 obvykle účtuje základní sazbu, která nejlépe funguje u jejich individualizované skupiny zákazníků, což znamená, že v celé ekonomice je obvykle účtováno mnoho různých sazeb. Kvůli této praxi jsou údaje o jediné sazbě obvykle průměrem počtu hlavních sazeb účtovaných několika významnými komerčními bankami. Jelikož jsou tyto sazby účtovány nejuznávanějším zákazníkům banky, jsou obvykle nižší než úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou v procentech jistiny. účtovány jednotlivcům, kteří jsou náchylnější k selhání.

Přestože se hlavní úrokové sazby většinou týkají velkých korporací, mohou být zajímavé i pro jednotlivce ve společnosti. Důvodem je, že sazba může ovlivnit úrokové sazby u jiných finančních produktů, jako jsou hypotéky, osobní půjčky (kreditní karty) nebo půjčky pro malé a střední podniky (MSP), malé a střední podniky (MSP), nebo malé a střední podniky, jsou po celém světě definovány odlišně. Země, ve které společnost působí, poskytuje.

Pokud top klienti komerční banky uvidí pokles svého úvěru, může to být indikátor tlaku na pokles, který vyvíjí ekonomické klima na všechny dlužníky banky. Úrokové sazby hypoték nebo osobních půjček tedy pravděpodobně reagují na zvýšení základní sazby.

Prime Rate vs. Overnight Rate

Primární sazba je silně závislá na federální sazbě (nebo noční sazbě). Noční sazba je úroková sazba, kterou banky účtují za peníze půjčené jiným bankám, které jsou považovány za nejdůvěryhodnější subjekty v ekonomice, vedle vlády.

Pokud se sazba přes noc zvýší, může to znamenat, že komerční banky zaznamenávají pokles úvěrů. Pokud se důvěryhodnost nejdůvěryhodnějších subjektů v ekonomice snižuje, může to znamenat, že se celková ekonomika zhoršuje.

Pravděpodobně se proto zvýší základní sazba, protože velké korporace pravděpodobně čelí také obtížnějším ekonomickým podmínkám. Takové okolnosti mohou ovlivnit schopnost velkých korporací splácet stávající dluh, což zase vytváří tlak na snížení jejich úvěrového skóre a nakonec vede ke zvýšení základní úrokové sazby.

Úvěruschopnost a sazby

Velké korporace mohou také ovlivnit základní úrokovou sazbu na základě strategie, kterou používají pro svou kapitálovou strukturu. Společnost se může stát důvěryhodnější, pokud splácí svůj dluh a uchýlí se více k vlastnímu kapitálu, aby mohla financovat své projekty a operace. Zatímco financování vlastním kapitálem má ve srovnání s dluhovým financováním své vlastní výhody a nevýhody, oba zdroje jsou široce využívány většinou velkých společností.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Bod základny Bod základny (pípnutí) Bod základny, často označovaný jako pípnutí (pomocí notace bp), je míra jedné setiny procenta nebo jedné desetisíctiny a je termínem běžně používaným ve financích. Základní body se běžně používají v situacích, kdy jsou pozoruhodné rozdíly menší než 1%.
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na srovnávací sazbu, jako je sazba LIBOR nebo sazba americké státní pokladny. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.
  • LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found