Smrštění zásob - Vypočítejte a zabráňte smrštění zásob

Ke zmenšení zásob dochází, když je počet produktů na skladě menší než počet zaznamenaný na seznamu zásob. Nesrovnalosti mohou nastat kvůli administrativním chybám, poškození nebo ztrátě zboží nebo krádeži od místa nákupu od dodavatele po místo prodeje.

Smršťování zásob

Když podnik zjistí zmenšení zásob, měly by se zaúčtovat případné nesrovnalosti, aby se sladily záznamy s počtem fyzických zásob. Princip párování vyžaduje, aby se úbytek zásob zaúčtoval jako náklad ve finančním období Fiskální rok (FY) Fiskálním rokem (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k výpočtu roční finanční zprávy. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může se jednat o období, jako je 1. říjen 2009 - 30. září 2010. Ve kterém došlo k porovnání s výnosy za daný rok. Účet nákladů na smrštění bude zaznamenán pod položkou Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často účet.

Jak vypočítat smrštění zásob?

Podnik může určit hodnotu smrštění fyzickým započítáním zásoby a určením její hodnoty a poté odečtením hodnoty zásoby od nákladů na zásoby uvedených v účetních záznamech. Rozdíl vydělte počtem zásob zaznamenaných v účetních knihách, abyste získali procento úbytku zásob.

Předpokládejme například, že společnost ABC vlastní 100 000 USD inventáře zaznamenaného ve svých účetních knihách pro konkrétní účetní období. Pokud společnost provede inventuru zásob a zjistí, že skladová zásoba činí 95 000 $, je množství zmenšení zásob 5 000 $ (100 000–95 000 $). Procento smrštění je 5% [(5 000 $ / 100 000) x 100].

Příčiny smrštění zásob

Národní průzkum zabezpečení maloobchodu nastiňuje následujících pět faktorů jako hlavní příčiny úbytku zásob:

1. Krádež v obchodě

K krádeži dochází, když zákazník opustí obchod s více, než za co zaplatil u pokladny. Krádeže v obchodech představují 38% úbytku zásob a překonaly krádeže zaměstnanců jako hlavní příčinu úbytku v Národním průzkumu bezpečnosti obchodu z roku 2016. I když obchody zvyšují bezpečnost pomocí CCTV kamer, digitálních značek a dalších prostředků, někteří zákazníci si stále dokážou ukrást inventář.

2. Krádež zaměstnanců

Ačkoli zaměstnanci by měli být v čele prevence zmenšování zásob, někteří nepoctiví zaměstnanci mohou svým zaměstnavatelům krást. Zaměstnanci mohou část podnikové zásoby vykompenzovat částkou, o které se domnívají, že jsou nedostatečně placeni, nedoceněni nebo podhodnoceni. Tím, že jsou zasvěcenci společnosti, mohou rychle zakrýt krádež zásob.

Ve většině případů si zaměstnavatel nemusí všimnout, když jeden produkt zmizí z obrovské zásoby více než tisíce položek. Zaměstnavatel / účetní místo toho předpokládá, že produkt zmizel kvůli administrativním chybám během balení nebo při nakládání zboží na nákladní auto.

3. Administrativní chyby

Ačkoli většina podniků přešla od papírování k digitálním metodám vedení záznamů, administrativní chyby a chyby v papírování jsou stále jednou z hlavních příčin úbytku. Administrativní chyby mohou zahrnovat chyby v cenách, náhodné změny pořadí, chybějící nebo další nuly nebo vynechaná desetinná místa. Aby se takové chyby snížily, měl by se inventář fyzicky počítat a přepočítávat, i když se firma spoléhá na automatizované systémy.

4. Podvody s dodavateli

V podnicích se složitými dodavatelskými řetězci Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final, the inventory may at an one point is be handled tretími stranami, které jsou není součástí společnosti. Ke krádeži může dojít během přepravy ze skladu dodavatele do provozovny nebo při nakládce a vykládce produktů. Dodávky by měly být započítány při každém vstupu nebo opuštění provozovny a náležitě zaznamenány.

5. Neznámé příčiny

Zásoby někdy mohou zmizet z regálů a nelze je porovnat s žádnou z dalších příčin smršťování zásob. Neznámé příčiny představují asi šest procent celkového zmenšení zásob.

Jak zabránit smrštění zásob?

1. Implementujte systém dvojité kontroly

Počáteční akcí, kterou by měl podnik podniknout, aby zabránil zmenšení zásob, je zavedení systému dvojité kontroly. Mělo by mít více než jednu osobu přiřazenou k důležitým fázím správy zásob, jako je podepisování faktur, evidence zásob a přijímání zásob.

Získání druhé osoby k ověření záznamů pomáhá zabránit nepřesnostem a opomenutím klíčových podrobností. Systém dvojité kontroly také pomáhá identifikovat mezery, které mohou přispět ke zmenšení zásob, a zavést opatření k omezení podvodů.

2. Důkladně prověřte potenciální zaměstnance

Před přijmutím zaměstnanců by společnost měla prověřit potenciální zaměstnance a provést ověření spolehlivosti Zaměstnavatelem kontrola pozadí Zaměstnavatelská kontrola pozadí se týká kontroly minulých záznamů osoby za účelem sestavení jejích trestních, finančních a obchodních záznamů. Kontroly pozadí mají vyřadit ty, kteří v minulosti kradli inventář. Společnost by měla kontaktovat reference a dřívější zaměstnavatele, aby poznali chování a obecné chování potenciálního zaměstnance.

Pokud potenciální zaměstnanec prokáže dlouhou historii nevhodného chování, společnost by je pravděpodobně neměla najímat. Najatí zaměstnanci by měli podstoupit přísné školení o tom, jak správně zacházet s inventářem a provádět inventarizaci.

3. Automatizujte správu zásob

Automatizace procesu správy zásob může pomoci předcházet chybám a opomenutím způsobeným lidmi. Specializovaný softwarový program pro správu zásob pomůže snížit ruční manipulaci se zásobami a sníží zmenšení zásob.

Tento software bude odpovědný všem stranám zapojeným do procesu řízení zásob. Bude sledovat umístění inventáře od místa původu do místa prodeje, spočítat počet stisků kláves a vytvářet protokoly pro všechny uživatele, kteří se přihlásili do systému.

4. Sledujte zmenšení zásob

Organizace by měla sledovat procento smrštění zásob v průběhu času, aby zjistila, zda došlo ke zvýšení nebo snížení smrštění. Počet zásob by měl být porovnán s předchozím počtem zásob.

Pokud procento smrštění v průběhu času klesalo, ukazuje to, že techniky řízení zásob společnosti snížily smršťování zásob. Pokud se však procento zmenšení zásob v průběhu času zvyšuje, měla by společnost zkontrolovat opatření, která zavedla, aby identifikovala a napravila případné problémy.

Skutečná data

Podle Národního průzkumu bezpečnosti z roku 2016 ztratily podniky ve Spojených státech v důsledku úbytku zásob v roce 2015 částku 45,2 miliard USD. Částka představovala významný nárůst z 35,3 miliard USD zaznamenaných v roce 2008 během Národního průzkumu bezpečnosti maloobchodu (2008).

Podle průzkumu z roku 2016 byly největšími příčinami ztráty zásob krádeže v obchodech a krádeže zaměstnanců. V roce 2008 představovala krádež zaměstnanců 42,7%, zatímco krádeže obchodů představovaly 35,6% z celkového úbytku zásob.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce zmenšením zásob. Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň.

Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found