Ekonomické odpisy - přehled, rovnice akumulace kapitálu, příčina

Ekonomické odpisy jsou pokles ekonomické hodnoty aktiva v průběhu času. Může také odkazovat na spotřebu fixního kapitálu. Kapitál Kapitál je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka vytvářet hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. pro účely odhadu národních účtů. Ekonomické odpisy lze obecně přičíst nepřímým faktorům, jako je pokles kvality života, zhoršení kvality sousedních silnic atd.

Ekonomické odpisy

Odpisy a rovnice akumulace kapitálu

Rovnice akumulace kapitálu spojuje současný kapitál s budoucím kapitálem. Rovnice akumulace kapitálu bere v úvahu buď proporcionální odpis (tj. Konstantní část stávajícího základního kapitálu se ztratí odpisem), nebo konstantní odpis (tj. Konstantní částka stávajícího základního kapitálu se ztratí odpisem).

Proporcionální odpisy: K.t + 1 = (1-8) K.t + Ját

Konstantní odpisy: K.t + 1 = K.t - δ + It

Kde:

  • K.t - úroveň základního kapitálu v časovém období t (aktuální časové období)
  • K.t + 1 - úroveň základního kapitálu v časovém období t + 1 (budoucí časové období)
  • t - investice do základního kapitálu v časovém období t
  • δ - koeficient odpisu

Příčiny ekonomického odpisování

1. Opotřebení

Opotřebení je v průběhu času nevyhnutelné. Pokles fyzické hodnoty aktiva se účtuje odpisem finanční hodnoty aktiva.

2. Nová technologie nahrazující starou technologii

Protože dochází k rychlým technologickým změnám, stávající technologie zastarává a je nahrazena účinnější technologií. To vede k odpisům hodnoty zastaralého technologického aktiva.

3. Zkazitelnost

Některá aktiva, například nedokončené výroby, jako jsou suroviny nebo zásoby atd., Se mohou v průběhu času zhoršit. Taková aktiva podléhají odpisům, aby se zohlednila výsledná ztráta jejich hodnoty.

4. Zánik práv

Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. software, licence, patenty, ochranné známky atd. jsou platné po určitou dobu, po jakou dobu jsou sjednána práva na stejné produkty. Nehmotný majetek je třeba odepsat před vypršením platnosti práv. Odpisy nehmotného majetku se nazývají amortizace Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. . Nehmotný majetek se odepisuje v průběhu času, takže po vypršení platnosti práv se hodnota nehmotného majetku vypočítá jako nula.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Účetní zisk vs ekonomický zisk Účetní zisk vs ekonomický zisk Tato příručka vám pomůže důkladně pochopit účetní zisk vs ekonomický zisk, a i když mohou znít podobně, ve skutečnosti jsou zcela odlišné. Účetní zisk je čistý zisk společnosti ve výkazu zisku a ztráty, zatímco ekonomický zisk je hodnota peněžního toku generovaného nad všemi ostatními náklady příležitosti.
  • Spotřeba Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky.
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found