Teorie mozaiky - definice a příklady informačních zdrojů

Teorie mozaiky je přístup k analýze finančního zabezpečení, který zahrnuje analýzu různých zdrojů, včetně veřejných a neveřejných materiálních a nehmotných informací, za účelem stanovení základní hodnoty cenného papíru.

Tato teorie poskytuje komplexnější a pečlivější přístup k oceňování finančních cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. protože umožňuje zahrnout širší škálu informačních zdrojů. Metoda je zároveň extrémně komplikovaná, protože vyžaduje integraci informací, které se vzhledem k ceně cenného papíru nemusí zdát relevantní.

Teorie mozaiky

Analytik, který se opírá o teorii mozaiky, musí pečlivě posoudit informace použité při oceňovací analýze. Vzhledem k tomu, že metoda umožňuje použití neveřejných informací, existuje šance, že analytik může překročit hranici a použít v analýze významné neveřejné informace, což je podle stávajících zákonů o cenných papírech přísně zakázáno.

V případě nezákonného použití podstatných neveřejných informací může analytik čelit poplatkům souvisejícím s obchodováním zasvěcených osob. Obchodování zasvěcených osob Obchodování zasvěcených osob označuje praktiku nákupu nebo prodeje cenných papírů veřejně obchodovatelné společnosti, zatímco vlastní významné informace, které jsou praktikami. Každý, kdo tyto informace používá při oceňování, by proto měl pečlivě vyhodnotit zdroje informací.

Institut CFA uznává teorii mozaiky jako platnou metodu bezpečnostní analýzy.

Materiálové informace vs. nehmotné informace

Rozdíl mezi hmotnými a nehmotnými informacemi je v teorii mozaiky zásadní, protože vytváří hranici mezi legální a nelegální činností.

1. Materiálové informace

Jedná se o informace, které mají určitý (i malý) vliv na cenu cenného papíru. Kdykoli je část hmotných informací k dispozici veřejnosti, promění se v katalyzátor, který způsobí cenové změny cenného papíru. V analýze zabezpečení lze použít pouze veřejné veřejné informace.

Použití soukromých materiálních informací při oceňování bezpečnosti je trestným činem. Nejběžnějším příkladem významných informací je oznámení dividend. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozdělený zisk, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. , čtvrtletní výdělky, změny vedení a fúze a akvizice.

2. Nemateriální informace

Nemateriální informace jsou informace, které nemají vliv na cenu cenného papíru. Nezmění přímo cenu cenného papíru, ale může analytikovi poskytnout určité informace o možném budoucím výkonu zabezpečení. Některé příklady nemateriálních informací zahrnují úrovně spokojenosti zaměstnanců Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocity pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na popularitu společnosti při vyhledávání na internetu atd.

Příklady informačních zdrojů v teorii mozaiky

V moderním světě je velké množství dat snadno přístupné. Analytici proto mohou používat různé zdroje, které jim mohou pomoci určit základní hodnotu cenného papíru. Mezi příklady informačních zdrojů, které mohou analytici využívající teorii mozaiky použít, patří například:

  • Finanční zprávy společnosti (10-K 10-K Form 10-K je podrobná výroční zpráva, kterou je třeba předložit Americké komisi pro cenné papíry (SEC). Podání obsahuje komplexní shrnutí výkonnosti společnosti za daný rok. Je podrobnější než výroční zpráva zaslaná akcionářům, 10-Q)
  • Sociální sítě (např. Facebook, LinkedIn, Glassdoor)
  • Statistiky vedení společnosti a zaměstnanců
  • Statistiky od jiných analytiků nebo profesionálů v oboru

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení mozaikové teorie. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout
  • Škálovatelnost Škálovatelnost Škálovatelnost může klesat v kontextu finanční i obchodní strategie. V obou případech to znamená schopnost účetní jednotky odolat tlaku
  • Strategická analýza Strategická analýza Strategická analýza se týká procesu provádění výzkumu ve společnosti a jejím provozním prostředí za účelem formulování strategie. Definice
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found