Zůstatek na účtu - přehled, typy a příklady

Zůstatek na účtu je množství peněz přítomné ve finančním úložišti během aktuálního účetního období. Jedná se o čistý rozdíl mezi kredity a debety zaúčtovanými v kterémkoli daném účetním cyklu. Účetní cyklus Účetní cyklus je holistický proces zaznamenávání a zpracování všech finančních transakcí společnosti, od okamžiku, kdy k transakci dojde, do jejího vyjádření v účetní závěrce, k uzavření účtů. Hlavní povinností účetního je sledovat celý účetní cyklus od začátku do konce, přidaný k zůstatku přenesenému z předchozího měsíce.

Zůstatek na účtu

Zůstatek na účtu může odrážet dlužnou částku nebo čistý dluh. První z nich je běžně zastoupen na finančních účtech, které zahrnují opakující se účty, jako jsou účty za veřejné služby Náklady na veřejné služby Náklady na veřejné služby jsou náklady vynaložené na používání veřejných služeb, jako je elektřina, voda, likvidace odpadu, vytápění a kanalizace. Výdaje vznikají nad nebo na členské účty v tělocvičně. Na druhé straně je to vyjádřeno na finančních účtech se zápornými hotovostními zůstatky, jako jsou bankovní přečerpání.

souhrn

  • Zůstatek na účtu je výpis, který zobrazuje celkové peníze dostupné na začátku účetního období.
  • Kreditní karty a běžné účty jsou typickými příklady účtů se zůstatky na účtech a kreditní skóre určuje struktura jejich činností.
  • Zatímco zůstatek na účtu je měřítkem aktuálně dostupné částky na úvěrovém účtu, dostupný kredit je nevyužitá část půjčky, která je k dispozici na úvěrovém účtu.

Porozumění zůstatkům na účtu

Zůstatek na účtu obvykle představuje rozdíl mezi celkovými aktivy a celkovými pasivy. Je také známé jako celkové bohatství nebo čisté jmění, protože z celkové částky vylučuje jakoukoli formu dluhu nebo závazku.

U některých účtů, například zprostředkování Zprostředkování Zprostředkování poskytuje zprostředkovatelské služby v různých oblastech, např. Investování, získání půjčky nebo nákup nemovitostí. Makléř je zprostředkovatel, který a při kontrole účtů může aktuální zůstatek odrážet současnou hodnotu součtu prostředků pro konkrétní účty. Zůstatek na účtu má tendenci kolísat v průběhu času, zejména když majitel účtu neustále investuje.

Měnící se rovnováhu lze vysvětlit také růstem a poklesem cen cenných papírů na trhu. Dostupný zůstatek využívají finanční analytici také ke sledování a hodnocení různých transakcí.

Například aktuální zůstatek je určen zaznamenáním nákupů a prodejních transakcí na příslušných účtech, aby se zjistilo, zda se zůstatek na účtu zvyšuje nebo snižuje.

Vzhledem k tomu, že opakované poukázky kdykoli ukazují držiteli účtu aktuální dlužnou částku, je poskytnut finanční výkaz, který uvádí aktuálně dostupný zůstatek na účtech, jako jsou hypotéky a účty za služby.

Koncept zůstatku na účtu se vztahuje na celkovou částku peněz dlužnou třetímu věřiteli, jako je hypoteční bankéř, vydavatel úvěru nebo společnost poskytující služby. V jiných odvětvích, jako je bankovnictví, však zůstatek na účtu ukazuje dostupné množství peněz na spořicím nebo běžném účtu.

Proto je zůstatek na účtu čistá částka dostupná po vyrovnání účtů hlavní knihy. V případě nezpracovaných šeků a nevyřízených transakcí může zůstatek na účtu někdy kdykoli nepředstavovat přesné dostupné prostředky.

Druhy zůstatků na účtu

Hlavními typy zůstatků účtů jsou kreditní karty a běžné účty.

1. Kreditní karty

Kreditní karty mohou obsahovat nevyrovnané nebo záporné zůstatky na účtu, které se mění měsíc od měsíce v závislosti na transakcích karty. Zpravidla může zůstatek na kreditní kartě ovlivnit kreditní skóre jednotlivce Kreditní skóre Kreditní skóre je číslo představující finanční a úvěrové postavení jednotlivce a schopnost získat finanční pomoc od věřitelů. Věřitelé používají kreditní skóre k posouzení kvalifikace potenciálního dlužníka na půjčku a konkrétních podmínek půjčky. .

Zůstatek na kreditní kartě lze připsat několika faktorům, včetně nákupů, plateb a převodů zůstatků. Chcete-li to prokázat, zvažte různé nákupy ve výši 200 $, 90 $ a 150 $ a vrácenou položku, která stojí 50 $.

Celkový zůstatek, který činí 440 USD, a částka vrácené položky tvoří zůstatek na účtu. Z této částky je čistá částka kreditů a debetů 440 $ minus 50 $, což dává zůstatek na účtu 390 $.

2. Kontrola účtů

Běžný účet je další typ zůstatku na účtu, který umožňuje vklady a výběry. Jedinečnou vlastností tohoto typu účtu je, že umožňuje vícenásobné výběry a neomezené vklady.

Předpokládejme, že počáteční zůstatek na běžném účtu je 750 $. Majitel účtu obdržel šek v hodnotě 3 000 $ nebo plánovanou platbu 1 500 $. Zůstatek na účtu by mohl okamžitě činit 3 750 $, v závislosti na lokalitě banky. Skutečný zůstatek na účtu je však 2 250 $.

Zaznamenávání každého záznamu o kreditu a debetu a následné odsouhlasení je důležité, protože sleduje přesné zůstatky na účtu.

Dostupný kredit vs. zůstatek na účtu

Dostupný kredit je nevyužitý zlomek kreditu, který je aktuálně k dispozici na úvěrovém účtu. Dostupný kredit, stejně jako u zůstatku na účtu, významně ovlivňuje kreditní skóre.

Udržování nízkého zůstatku úvěru znamená, že je také nízké využití úvěru. Pokud se použije více než dostupný kredit, bude odmítnut, pokud vlastník neudělá zvláštní ujednání pro nadlimitní transakce. Nadměrné využití dostupného kreditu navíc představuje riziko spuštění poplatku za nadlimitní poplatek.

Porovnatelně saldo účtu na kreditní kartě zobrazuje celkovou částku dlužnou kreditnímu účtu na začátku cyklu výpisu. Jakýkoli dluh převedený z předchozích měsíců představuje zůstatek na účtu na úvěr. Částka převrácení může zahrnovat kumulované úrokové poplatky.

Na některých bankovních účtech se vklady nemusí projevit bezprostředně po transakci a může trvat až několik pracovních dnů, než se projeví skutečný zůstatek na účtu. Za takových okolností banky obvykle uvedou nevyřízený vklad spolu s aktuálně dostupným zůstatkem.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Kontrola účtů vs. spořicích účtů Kontrola účtů vs. spořicích účtů Klient banky se může rozhodnout otevřít kontrolní účty vs. spořicí účty v závislosti na několika faktorech, jako je účel, snadnost přístupu nebo jiné atributy. Běžný účet je typ bankovního účtu, který se používá pro každodenní transakce. Jedná se o nejzákladnější účet, který nabízejí banky, družstevní záložny a malí věřitelé.
  • Číslo účtu Číslo účtu Číslo účtu je jedinečný kód složený z čísel, písmen nebo jiných znaků a je přidělen majiteli účtu pro snadnou orientaci v
  • Přečerpání bankovního účtu Přečerpání bankovního účtu K přečerpání bankovního účtu dochází, když zůstatek na bankovním účtu jednotlivce klesne pod nulu, což má za následek záporný zůstatek. Obvykle se to stane, když na daném účtu již nejsou žádné finanční prostředky, ale prostřednictvím účtu je zpracována nevyřízená transakce, což vede k tomu, že majitel účtu vznikne dluh.
  • Osobní finanční výkaz Osobní finanční výkaz Osobní finanční výkaz je dokument nebo sada dokumentů, které popisují finanční situaci jednotlivce v daném časovém okamžiku.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found