Růstové akcie vs. hodnotové akcie - přehled, funkce, rozdíly

V tomto článku si povíme o klíčových vlastnostech a rozdílech mezi růstovými akciemi a hodnotovými akciemi.

Růstové akcie vs. hodnotové akcie

Definice

Růstové zásoby jsou akcie, které přicházejí s podstatně vyšším tempem růstu ve srovnání s průměrným tempem růstu převládajícím na trhu. To znamená, že akcie rostou rychlejším tempem než průměrné akcie na trhu, což následně přináší rychlejší zisky.

Hodnotové akcie jsou akcie, s nimiž se obchoduje za nižší hodnotu, než je jejich vlastní hodnota Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků, diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. . V podstatě to znamená, že tyto akcie jsou podhodnocené. Podhodnocené akcie se obchodují za cenu nižší, než je jejich skutečná hodnota.

Ceny

Růstzásoby jsou často relativně správně oceněny nebo někdy dokonce nadhodnoceny kvůli jejich výrazně vysoké rychlosti růstu. Proto jsou na trhu vyšší ceny. Akt investování do růstových akcií je znám jako růstové investování Investice do akcií: Průvodce růstovým investováním Investoři mohou využít výhod nových strategií investování do růstu, aby mohli přesněji využít akcie nebo jiné investice nabízející nadprůměrný růstový potenciál. , tj. Investice do akcií, u nichž dochází k trvalému růstu.

Hodnotové akcie jsou podhodnocené akcie, které mají potenciál v budoucnu podstatně růst a generovat výnosy. Proto jsou cenově mnohem nižší než podobné akcie na trhu. Akt investování do hodnotových akcií je známý jako hodnotové investování. Investování do cenných papírů: Průvodce hodnotovým investováním Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se takzvané „hodnotové investování“ stalo jedním z nejuznávanějších a široce používané metody vychystávání. , tj. Investice do akcií, které jsou podhodnocené, ale s potenciálem generovat výnosy, když trh upraví svou cenu.

Investiční metrické poměry a riziko

Růstové zásoby přicházejí s vyššími metrickými poměry, jako je poměr P / E Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů, poměr P / B a zisk na akcii (EPS) Earnings Per Share (EPS) Earnings per share (EPS) ) je klíčová metrika používaná k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie. Růstové akcie nesou relativně menší riziko, protože jejich tempo růstu je vysoké a zvyšuje se. Jsou relativně méně citliví na nepříznivé ekonomické podmínky než celkový trh. Růstové akcie jsou tedy relativně méně riskantní investice.

Hodnotové akcie přicházejí s nižšími metrickými poměry, protože jsou podhodnoceny. Očekává se, že hodnotové akcie nakonec získají hodnotu, když trh upraví jejich ceny. V nepravděpodobném případě, že akcie nezhodnocují hodnotu, jak se očekávalo, mohou investoři přijít o své peníze. Hodnotové akcie jsou tedy relativně riskantnější investice.

Obchodní profil a dividendy

Růstové zásoby jsou obvykle začínající společnosti. Tyto společnosti obvykle uvádějí na trh něco nového a inovativního a díky své jedinečné nabídce prodeje (USP) a konkurenční výhodě stále více rostou.

Růstové akcie obvykle vyplácejí velmi málo nebo vůbec žádné dividendy. Je to proto, že takové společnosti se obvykle řídí reinvestičním protokolem, ve kterém reinvestují všechny své nerozdělené zisky zpět do společnosti.

Hodnotové akcie jsou obvykle velké, dobře zavedené společnosti, které jsou podhodnoceny z různých důvodů, jako je negativní PR, období špatných příjmů atd., ale nakonec získají dlouhodobou hodnotu zpět. Hodnotové akcie obvykle vyplácejí dividendy dobře a neinvestují celý svůj nerozdělený zisk zpět do společnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Prostřednictvím kurzů, školení a cvičení finančního modelování se každý na světě může stát skvělým analytikem.

K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Tržní hodnota vs investiční hodnota Tržní hodnota vs investiční hodnota Ve financích se často setkáváte s pojmy tržní hodnota vs investiční hodnota. Tyto dva výrazy se mohou zdát synonymní, nicméně mezi nimi existují určité kritické rozdíly. V tomto článku se podíváme na každý koncept a probereme klíčové rozdíly mezi nimi.
  • Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic.
  • Krátkodobí vs dlouhodobí investoři Krátkodobí vs dlouhodobí investoři V tomto článku se dozvíte více o krátkodobých a dlouhodobých investorech. Krátkodobí investoři jsou investoři, kteří investují do finančních nástrojů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found