Refinancování dluhu - definice, odůvodnění, praktický příklad

Refinancování dluhu je nahrazení stávajícího dluhu jiným dluhem s výhodnějšími podmínkami. Jinými slovy, refinancování dluhu znamená nahrazení stávajícího dluhu novým dluhem.

Refinancování dluhu

Jak to funguje

Refinancování dluhu se běžně používá k využití výhod nového financování, které nabízí výhodnější podmínky. V takové situaci vypořádá jednotlivec nebo společnost svůj současný dluh vydáním nového dluhu s výhodnějšími podmínkami. Proces je znázorněn níže:

Refinancování dluhu - odůvodnění

Nejběžnější důvody pro refinancování dluhu jsou:

  1. Využití výhodnější úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. podmínky nového dluhu;
  2. Snížit měsíční splátku uzavřením nového dluhu s delšími obdobími;
  3. Přechod z dluhu s proměnlivou sazbou na dluh s pevnou sazbou nebo naopak (běžně se to děje při změně prostředí úrokových sazeb).

Praktický příklad

Jednotlivci v současné době zbývá 1 000 000 USD na hypotéku Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. po dobu 20 let při 10%. V takové situaci by měsíční splátky (jistina a úroky) činily 9 650 $. Banka uvedla fyzické osobě, že bude schopna refinancovat 7% půjčku po dobu 20 let kvůli poklesu úrokové sazby banky.

Měsíční splátky nové hypotéky by tedy činily 7 753 USD. Pokud by jedinec refinancoval svoji hypotéku, ušetřil by na měsíčních splátkách 1 897 $ (9 650 $ - 7 753 $).

Omezení refinancování stávajícího dluhu

Ačkoli je refinancování stávajícího dluhu pro dlužníky atraktivní možností, v některých případech nemusí být proveditelné. Dluh může zahrnovat ustanovení o výzvě k vyplacení penále dlužníkovi, pokud dluh refinancuje. Kromě toho mohou existovat závěrečné a / nebo transakční poplatky Transakční náklady Transakční náklady jsou vzniklé náklady, které nehromadí žádný účastník transakce. Jsou to utopené náklady vyplývající z ekonomického obchodu na trhu. V ekonomii je teorie transakčních nákladů založena na předpokladu, že lidé jsou ovlivňováni konkurenčním vlastním zájmem. spojené s refinancováním stávajícího dluhu.

Přestože jednotlivec nebo společnost může mít možnost zajistit si lepší podmínky a / nebo podmínky svého dluhu, nemusí být ideální to učinit při zvažování platby penále, uzavíracího poplatku a / nebo transakčních poplatků.

Ve výše uvedeném příkladu by refinancování dluhu ušetřilo jednotlivci po dobu trvání hypotéky přibližně 455 280 USD. Pokud penále, uzavírací poplatky a / nebo transakční poplatky nedosahují výše 455 280 $, měl by jedinec dluh refinancovat. Pokud penále, uzavírací poplatky a / nebo transakční poplatky přesáhnou 455 280 USD, nebylo by v nejlepším zájmu jednotlivce refinancovat svůj dluh.

Refinancování dluhu vs. restrukturalizace dluhu

Tyto dva výrazy se běžně používají zaměnitelně. Čtenáři by si měli uvědomit, že se skutečně liší.

Znovu opakuji, refinancování dluhu se používá k vyjádření nahrazení stávajícího dluhu novým dluhem, který nabízí výhodnější podmínky. Na druhou stranu restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu je proces, při kterém společnost nebo jiný subjekt, který prožívá finanční potíže a problémy s likviditou, refinancuje své stávající dluhové závazky, aby v krátkodobém horizontu získal větší flexibilitu a celkově zvládl své dluhové zatížení . se používá k popisu změny stávajícího dluhu. Může to mít formu zpoždění splácení úroků nebo prodloužení doby splatnosti dluhu. Restrukturalizaci dluhů běžně používá společnost, která se blíží bankrotu a potřebuje restrukturalizovat svůj dluh, aby zůstala na hladině.

Například v září 2018 navrhla společnost Sears Holdings Corp. restrukturalizaci dluhu společnosti, aby se zabránilo bankrotu. Jako taková byla restrukturalizace dluhu použita ke změně stávající dluhové struktury téměř bankrotující společnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zoufalý dluh Zoufalý dluh Zoufalý dluh se týká cenných papírů vlády nebo společnosti, která buď selhala, je pod ochranou bankrotu, nebo je ve finanční tísni a v blízké budoucnosti směřuje k výše uvedeným situacím. Zahrnuje všechny úvěrové nástroje, které se obchodují se značnou slevou
  • LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby
  • Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je dohoda stanovující podmínky úvěrových smluv mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found