Cash Turnover Ratio (CTR) - přehled, vzorec, interpretace

Poměr hotovostního obratu (CTR) je poměr efektivity, který ukazuje, kolikrát se hotovost v účetním období převede. Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů používané vládami a podniky pro účetní účely za účelem sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. Poměr hotovostního obratu funguje nejefektivněji pro společnosti, které nenabízejí úvěrový prodej.

Vzorec pro poměr hotovostního obratu

Vzorec pro výpočet poměru hotovostního obratu je následující:

Poměr hotovostního obratu

Kde:

  • Příjmy je příjem společnosti a lze jej najít ve výkazu zisku a ztráty
  • Hotovost a hotovostní ekvivalenty jsou nejlikvidnější aktiva v rozvaze společnosti.

Obecně řádkové položky převzaté z rozvahy Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál by měly být zprůměrovány. Peníze a peněžní ekvivalenty by proto měly být průměrnou částkou posledního účetního období a aktuálního účetního období.

Stručné shrnutí:

  • Poměr hotovostního obratu je poměr efektivity, který odhaluje, kolikrát se hotovost v účetním období obrací.
  • Poměr hotovostního obratu se počítá jako výnos vydělený penězi a peněžními ekvivalenty.
  • Poměr hotovostního obratu je ideální pro společnosti, které nenabízejí úvěrový prodej.

Příklad poměru hotovostního obratu

Je aktuálně rok 2014 - John je vlastníkem firmy, který se snaží lépe porozumět správě hotovosti své společnosti na trendovém základě (2013–2014) pomocí poměru hotovostního obratu. Toto je částečná rozvaha a výsledovka společnosti:

Částečná rozvaha

Výkaz zisku a ztráty

Poměr hotovostního obratu společnosti za rok 2013 se počítá jako 118 086 USD / ((150 000 USD + 181 210 USD) / 2) = 0,71x.

Poměr hotovostního obratu společnosti za rok 2014 se počítá jako 131 345 USD / ((181 210 $ + 183 715 USD) / 2) = 0,72x.

Od roku 2013 do roku 2014 se poměr hotovostního obratu společnosti mírně zlepšil. Proto se řízení hotovosti společnosti meziročně nepatrně zlepšilo.

Interpretace poměru hotovostního obratu

Poměr hotovostního obratu udává, kolikrát společnost prošla hotovostním zůstatkem za účetní období a účinnost hotovosti společnosti při generování výnosů. Poměr hotovostního obratu navíc často používají účetní Účetní průvodce platem V tomto průvodci účetními platy vám poskytneme údaje o středních kompenzacích pro zaměstnance zaměstnané ve veřejném i soukromém účetnictví. Účetní jsou odpovědní za prověření finančních výkazů, aby zajistili přesnost a soulad se stávajícími zákony a předpisy, za plnění daňových úkolů, jako je výpočet pro účely rozpočtu.

Je žádoucí vyšší poměr hotovostního obratu, protože naznačuje vyšší frekvenci doplňování hotovosti prostřednictvím výnosů. Je však důležité si uvědomit, že neexistuje žádné ideální číslo poměru hotovostního obratu. Stejně jako u jiných poměrů by měl být srovnáván s konkurencí a referenčními hodnotami v oboru.

Dny doplňování hotovosti

Rozšíření poměru hotovostního obratu vydělením 365 CTR poskytuje průměrný počet dní, po které společnost potřebuje k doplnění hotovostního zůstatku. Tento vzorec je následující:

Dny doplňování hotovosti - vzorec

Například pokud společnost vykazuje poměr hotovostního obratu 2, dny potřebné k doplnění hotovosti by byly 365/2 = 183.

Nevýhody poměru hotovostního obratu

Klíčovou nevýhodou poměru hotovostního obratu je to, že nezohledňuje úvěrový prodej. Kreditní prodej Kreditní prodej se týká prodeje, při kterém bude dlužná částka zaplacena později. Jinými slovy, úvěrový prodej je nákup uskutečněný zákazníky, kteří v době nákupu neprovedou platbu v plné výši, v hotovosti. , což jsou prodeje uskutečněné zákazníky, u nichž je platba zpožděna. Poměr hotovostního obratu je nejvhodnější pro společnosti, které nenabízejí úvěrový prodej. Využití poměru hotovostního obratu u společností, které nabízejí úvěrový prodej, zkresluje CTR tím, že je větší než ve skutečnosti je.

Hromadění hotovosti pro budoucí akvizice navíc zkresluje poměr hotovostního obratu níže. CTR se nejlépe používá, pokud meziroční peněžní zůstatek společnosti nezaznamená významné změny.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ukazatel obratu aktiv Ukazatel obratu aktiv Poměr obratu aktiv, známý také jako poměr celkového obratu aktiv, měří účinnost, s jakou společnost využívá svá aktiva k výrobě prodeje. Společnost s vysokým poměrem obratu aktiv funguje efektivněji ve srovnání s konkurencí s nižším poměrem.
  • Glosář finanční analýzy Poměry Glosář finanční analýzy Glosář pojmů a definic pojmů běžných poměrů finanční analýzy. Je důležité porozumět těmto důležitým pojmům.
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found