Správa založená na činnostech (ABM) - přehled a jak to funguje

Activity-Based Management (ABM) je způsob, jak analyzovat a hodnotit obchodní aktivity společnosti prostřednictvím kalkulace na základě aktivit a analýzy hodnotového řetězce. . V dnešním obchodním prostředí společnosti napříč. Jinými slovy, metoda ABM se používá k analýze nákladů na aktivitu ve vztahu k hodnotě přidané aktivitou s cílem provozního a / nebo strategického zlepšení.

Řízení podle činností

ABM - Jak to funguje

1. Identifikace a analýza

Identifikace znamená hledání a vypsání významných obchodních aktivit společnosti - zejména proto, že společnosti jsou obvykle denně zapojeny do stovek aktivit. Identifikace činností, které mají největší dopad na finance, je důležitým krokem v řízení podle činností.

Další krok zahrnuje identifikaci faktorů nákladů Ovladač nákladů Ovladač nákladů je přímou příčinou nákladů a jeho účinek je na vzniklých celkových nákladech. Například pokud chcete určit množství spotřebované elektřiny v určitém období, počet spotřebovaných jednotek určuje celkový účet za elektřinu. V takovém scénáři jednotky elektřiny spotřebované pro každou činnost na základě nákladů vzniklých během činnosti. Ovladače nákladů jsou faktory, které způsobují, že se náklady na aktivitu liší.

Například pokud je činností nastavování nových strojů, je nákladovým ovladačem počet nastavených strojů - protože právě ten určuje všechny související nepřímé náklady na práci, vybavení a samotné stroje.

2. Hodnocení a analýza hodnotového řetězce

Manažer musí také vypočítat náklady na každou aktivitu tak, že si přivlastní všechny nepřímé a přímé náklady související s aktivitou. Toto je známé jako kalkulace podle aktivity Kalkulace podle aktivity Kalkulace podle aktivity je konkrétnější způsob alokace režijních nákladů na základě „aktivit“, které ve skutečnosti přispívají k režijním nákladům. Činnost je a je metoda používaná k přiřazování nákladů na každou činnost podle skutečné spotřeby na základě režijních nákladů vzniklých během činnosti.

Například pokud výrobce látky po většinu roku provozuje šicí stroje celý den, bude to považováno za významnou aktivitu. Výpočet nákladů na tuto činnost bude zahrnovat náklady na práci, elektřinu a prostor potřebné k provozu strojů.

Spolu s kalkulací podle aktivity musí být hodnota vygenerovaná každou aktivitou také kvantifikována, aby ji bylo možné porovnat s cenou a umožnit vyhodnocení aktivity. Toto se nazývá analýza hodnotového řetězce, což je analýza hodnoty přidané konkrétní činností.

Například v případě běžících šicích strojů bude vygenerovaná hodnota vyjádřena hodnotou oblečení, které stroje vygenerují za určité období. Poté lze přidanou hodnotu spuštěním strojů porovnat s náklady na provoz strojů a umožnit společnosti určit, zda je činnost zisková nebo problematická.

3. Identifikace příležitostí ke zlepšení

Informace analyzované a shromážděné prostřednictvím kalkulace založené na činnostech (ABC) a analýzy hodnotového řetězce mohou být použity k identifikaci a implementaci procesů, které mohou zlepšit provoz a / nebo strategie společnosti. Tím se ABM dělí na dvě potenciální podkategorie:

Provozní ABM

Provozní ABM zahrnuje zkoumání nákladů na každou činnost a zvyšování provozní efektivity zlepšováním činností vytvářejících hodnotu a eliminací zbytečných nákladů a činností nevytvářejících hodnotu. Umožňuje manažerům identifikovat anomálie v procesu výpočtu nákladů a odpovídajícím způsobem je vyšetřovat.

Činnosti, které nevytvářejí přiměřenou hodnotu, mohou být zastaveny a zdroje mohou být přiděleny na jiné činnosti - což vede k vyšší efektivitě.

Strategické ABM

Strategická ABM používá kalkulaci založenou na činnostech k analýze ziskovosti činnosti - což může být dokonce odvíjení nového produktu nebo získávání nového zákazníka. Umožňuje společnosti získat strategický obraz o tom, které produkty a zákazníci mají vyvíjet a / nebo sledovat, aby zvýšili prodej a ziskovost.

Strategic ABM se používá pro strategické rozhodování, pokud jde o reklamu prostřednictvím určitého kanálu, uvedení nového produktu nebo cílení na určitou demografickou skupinu zákazníků.

ABM - výhody a nevýhody

Jak je uvedeno výše, řízení založené na činnostech nabízí několik výhod souvisejících se zlepšením ekonomické efektivity operací i strategického rozhodovacího procesu společnosti.

Tím, že umožňuje manažerům vylepšovat činnosti vytvářející hodnoty, nabízí také potenciál ke zlepšení zkušeností zákazníka a dlouhodobé zvýšení ziskovosti. Kromě toho lze informace o nákladech z kalkulace na základě aktivity použít k předpovědi a určení klíčových finančních informací pro budoucí fiskální roky, což společnosti umožní naplánovat přesnější rozpočet pro nadcházející roky.

Jedním z hlavních rizik spojených s používáním metody ABM je však to, že ignoruje vnitřní hodnotu Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná s příslušnou slevou hodnotit. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. aktivit a zaměřuje se pouze na kvantifikovatelné a finanční aspekty každé aktivity.

Předpokládejme například, že manažer pořádá mnoho schůzek s primárním dodavatelem společnosti, aby navázal zdravý vztah, a to navazuje na významnou část týdenních výdajů kvůli nákladům na dopravu. Může se na ni pohlížet jako na činnost nevytvářející hodnotu jednoduše kvůli vysokým nákladům, ale hodnota vztahu budovaného mezi společností a dodavatelem není zohledněna.

Proto i když řízení založené na činnostech přináší několik výhod, je důležité také prozkoumat nekvantifikovatelnou stránku činností při použití přístupu ABM k provedení provozních a strategických změn.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Firemní strategie Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii
  • Strategická analýza Strategická analýza Strategická analýza se týká procesu provádění výzkumu ve společnosti a jejím provozním prostředí za účelem formulování strategie. Definice
  • Výhoda First Mover Výhoda First Mover Výhoda prvního stěhovatele označuje výhodu získanou společností, která jako první uvádí na trh produkt nebo službu. Výhoda prvního hybatele
  • Průmyslová analýza Průmyslová analýza Průmyslová analýza je nástroj pro hodnocení trhu, který používají podniky a analytici k pochopení složitosti odvětví. Existují tři běžně používané a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found