Hodnotový řetězec - přehled, jak implementovat, výhody

Hodnotovým řetězcem jsou všechny činnosti a procesy ve společnosti, které pomáhají zvyšovat hodnotu konečného produktu. V dnešním obchodním prostředí jsou nyní společnosti napříč všemi průmyslovými odvětvími konkurenceschopnější než kdykoli předtím.

Řetězec hodnot

Pokrok v technologii usnadnil společnostem využívat úspor z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi jednotkové fixní náklady a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce a rychle reagují na měnící se preference spotřebitelů. Cílem většiny společností je získat konkurenční výhodu na trhu zvýšením hodnoty a snížením nákladů. Metoda hodnotového řetězce je způsob, jak určit nejlepší cestu ke zvýšení hodnoty pro zákazníka.

Analýza hodnotového řetězce

V 80. letech představil Michael Porter techniku ​​známou jako analýza hodnotového řetězce, která se od té doby stala užitečným nástrojem pro společnosti, které jim pomohou získat konkurenční výhodu. Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout. Analýza hodnotového řetězce je zaměřením na interní aktivity podniku, aby bylo možné porozumět nákladům na podnikání a tomu, jak různé aktivity mohou přidat hodnotu jeho produktu. Analýza se zaměřuje na primární funkce podniku, jako jsou:

  • Příchozí logistika: Příjem, skladování a distribuce vstupů nebo surovin. Zde je váš vztah s dodavateli klíčový.
  • Operace: Všechny činnosti, které jdou do transformace vstupů na výstupy, které se poté prodávají spotřebitelům. Úpravy tohoto kroku mohou pomoci přidat hodnotu konečnému produktu.
  • Odchozí logistika: Dostanete svůj produkt ke konečnému spotřebiteli - fáze dodání a distribuce.
  • Marketing a prodej: Úsilí podnikané za účelem informování spotřebitele o produktu.
  • Servis: Činnosti, které udržují hodnotu produktu nebo služby poté, co jsou prodány zákazníkovi.

Kromě pěti primárních aktivit existují také sekundární aktivity, které podporují operace v rámci určitých primárních aktivit. Obsahují:

  1. Pevná infrastruktura
  2. Řízení lidských zdrojů
  3. Technologický rozvoj
  4. Pořizování

Jak implementovat hodnotový řetězec

Generické strategie společnosti Porter pro hodnotový řetězec lze použít v jakémkoli průmyslovém odvětví. Proces ve třech krocích je následující:

1. Určete sekundární aktivity pro každou primární aktivitu

S každou primární aktivitou jsou spojeny sekundární aktivity. Společnost se musí rozhodnout, které z těchto činností mají největší přidanou hodnotu. Tyto tři dílčí aktivity zahrnují:

  • Přímé činnosti - Činnosti, které jednotlivě pomáhají vytvářet hodnoty. Pro podnikání, které prodává čokoládu, pomáhá marketing a propagace a online prodej vytvářet hodnotu produktu.
  • Nepřímé činnosti - Činnosti, které pomáhají přímým činnostem fungovat hladce. Zahrnují řízení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů (HRM) je souhrnný pojem pro všechny formální systémy vytvořené za účelem pomoci při řízení zaměstnanců a dalších zúčastněných stran v rámci a účetnictví.
  • Zajištění kvality - Zajišťuje, aby přímé a nepřímé činnosti splňovaly požadované normy a dodržovaly předpisy.

2. U každé podpůrné aktivity určete sekundární aktivitu

Podpůrné činnosti, jako je účetnictví a lidské zdroje, určují dílčí činnosti, které poskytují hodnotu primárním činnostem. Například, jak účetnictví přidává hodnotu k primární činnosti, jako je provoz nebo logistika?

3. Zjistěte souvislost mezi aktivitami

Dalším a pravděpodobně nejnáročnějším krokem je identifikace vazeb mezi všemi aktivitami. Spojení jsou klíčem k získání konkurenční výhody v tomto odvětví. Může existovat souvislost mezi výškou investice do lidského kapitálu v účetní firmě a výškou nesplacených dluhů.

Výhody hodnotových řetězců

Hodnotové řetězce pomáhají rozebrat všechny aktivity, které jdou do výroby zboží nebo služby, a porozumět oblastem úspor a diferenciace nákladů. S hodnotovým řetězcem můžete optimalizovat úsilí, eliminovat plýtvání a zlepšit ziskovost. Hodnotové řetězce pomáhají poskytovat užitečné informace, které mohou přinést větší hodnotu pro koncového zákazníka.

Můžete například zjistit, že produkt může dceřiná společnost vyrábět s nižšími náklady. Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, označovanou jako mateřská, nebo společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. firma. V takovém případě by společnost měla outsourcovat výrobu produktu na dceřinou společnost. Nižší náklady pak mohou být přeneseny na spotřebitele jako nižší ceny, což může pomoci odlišit produkt na trhu a dosáhnout konkurenční výhody.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Forward Integration Forward Integration Forward integration je forma vertikální integrace, ve které se společnost pohybuje dále ve směru řízení distribuce svých produktů nebo
  • Logistika Logistika Logistika nebo logistické plánování označuje proces, který podnik používá ke koordinaci svých operací v dodavatelském řetězci. Zahrnuje širokou škálu
  • Supply Chain Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found