NAIRU - přehled míry ne nezaměstnanosti bez inflace

NAIRU je zkratka pro Nna-Azrychluje nflace Rjedli Unezaměstnanost. Je to míra nezaměstnanosti, pod níž je míra inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). Očekává se, že poroste. Znamená to, že teoreticky se míra inflace zvyšuje, když míra nezaměstnanosti klesne pod úroveň NAIRU. Pokud je například skutečná míra nezaměstnanosti několik let pod úrovní NAIRU, míra inflace se zrychluje, aby odpovídala růstu inflačních očekávání.

Schopnosti finanční analýzy vám mohou pomoci při přijímání správných investičních rozhodnutí, která mohou bojovat proti účinkům inflace. Podívejte se na některé z tréninkových kurzů finanční analýzy financí!

NAIRU

Pokud je však skutečná míra nezaměstnanosti na několik let vyšší než úroveň NAIRU, inflační očekávání se snižují, což má za následek pokles míry inflace. V případě, že se skutečná míra zaměstnanosti shoduje s úrovní NAIRU, zůstane míra inflace konstantní.

Když Federální rezervní systém provádí měnovou politiku, představuje úroveň NAIRU nejnižší úroveň, na kterou může míra nezaměstnanosti klesnout, než začne míra inflace stoupat.

Historie NAIRU

Koncept NAIRU vznikl z konceptu Phillipsovy křivky Phillipsova křivka Phillipsova křivka je grafické znázornění krátkodobého vztahu mezi nezaměstnaností a inflací v ekonomice. Podle Phillipsovy křivky existuje negativní nebo inverzní vztah mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace v ekonomice. , což znamená negativní korelaci mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti v průmyslových ekonomikách.

Thispsdrew [poi koncept znamenal, že to bylo nemožné, aby vláda provedla opatření zaměřená na snížení nezaměstnanosti a cen zboží současně. Ekonomové však začali pochybovat o Phillipsově křivce v 70. letech, kdy v průmyslových zemích současně rostla míra inflace a míra nezaměstnanosti. Situace byla v rozporu s teorií, kterou představila Phillipsova křivka.

Kritici Phillipsovy křivky tvrdili, že koncept ukázal malý teoretický základ, protože ukázal korelaci mezi skutečnou ekonomickou proměnnou a nominální ekonomickou proměnnou. Milton Friedman a Edmund Phelps ve své kontranalýze uvedli, že vládní makroekonomická politika byla tažena nízkým cílem nezaměstnanosti a způsobila změnu očekávání inflace. V důsledku toho se míra inflace postupně zrychlovala.

Koncept přirozené míry nezaměstnanosti

Koncept přirozené sazby představil Milton Friedman. Při kritice Phillipsovy křivky Friedman tvrdil, že jakákoli daná struktura trhu práce čelí určité formě nezaměstnanosti. Nezaměstnanost může být třecí nebo klasický.

Frikční nezaměstnanost Třecí nezaměstnanost Třecí nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti, který vzniká, když pracovníci hledají nová pracovní místa nebo přecházejí z jednoho zaměstnání na druhé. Je součástí přirozené nezaměstnanosti, a proto je přítomna, i když se ekonomika považuje za plnou zaměstnanost. v každé ekonomice existuje, když lidé mění zaměstnání nebo přecházejí z jedné společnosti do druhé, zatímco ke klasické nezaměstnanosti dochází, když je minimální mzda, kterou je zaměstnanec ochoten přijmout, vyšší než to, co je zaměstnavatel ochoten platit. Může to být způsobeno zákony o minimální mzdě nebo požadavky odborů na odpovídající odměnu pracovníků. Míra nezaměstnanosti může klesnout pod přirozenou míru pouze tehdy, když míra inflace neustále roste.

Corporate Finance Institute nabízí školení finančních analytiků, která vám pomohou posílit vaše dovednosti, pokud se chcete přestěhovat do finančního průmyslu!

Jak vypočítat NAIRU

Neexistují žádné konkrétní metody přímé kvantifikace NAIRU, ale lze ji nepřímo odhadnout pomocí různých statistických metod. Uvažujeme o dvou hlavních institucích, které se podílejí na tvorbě makroekonomických politik - patří mezi ně Kongresový rozpočtový úřad (CBO) a Federální rezervní systém.

Kongresová rozpočtová kancelář (CBO)

CBO vypočítává NAIRU s přihlédnutím k historickému vztahu mezi mírou nezaměstnanosti a změnami míry inflace. Poté pomocí metrik určí, jak budoucí změny míry nezaměstnanosti ovlivní míru inflace. CBO rovněž zohledňuje faktory, jako je věk a úroveň vzdělání populace, aby byly odhady NAIRU spolehlivější.

Federální rezervní systém

Druhou institucí, která odhaduje úrovně NAIRU, je Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. . K dosažení odhadu NAIRU přispívají členové rady guvernérů Fedu a regionální prezidenti Fedu. V současné době Fed nastavuje úroveň NAIRU mezi 5% až 6%. Cíl Fedu odhadovat NAIRU je součástí jeho dvojího mandátu, který zahrnuje zajištění cenové stability a maximální úrovně zaměstnanosti.

Nestabilita cen prostřednictvím deflace nebo rychlé inflace může významně ovlivnit stabilitu ekonomiky. Cílem Federálního výboru pro volný trh Federálního rezervního systému (FOMC) je udržovat stálou míru inflace pod 2%. Zajištění cenové stability vytváří stabilní ekonomické prostředí pro podnikání a pomáhá udržovat maximální úroveň zaměstnanosti.

Protože existují lidé, kteří opouštějí a začínají s novými pracemi nebo podniky, nikdy nemůže existovat 100% zaměstnání. Spíše bude určitá míra nezaměstnanosti, kterou je třeba udržet na nižší straně. „Přirozená“ míra nezaměstnanosti je dána faktory, které ovlivňují mobilitu trhu práce konkrétní země.

Kritika NAIRU

Někteří ekonomové kritizují spolehlivost NAIRU jako nástroje pro tvorbu politiky kvůli jeho širokému rozpětí chyb. Úroveň NAIRU se odhaduje na základě historického vztahu mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace a je známo, že se metriky v průběhu času mění, což má za následek různé výsledky v daném okamžiku. Například absolventi vysokých škol čelí rozdílné míře nezaměstnanosti ve srovnání s méně vzdělanou populací, což může při odhadu úrovně NAIRU přinést různé výsledky.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti, kde se pracovní síly snižují v důsledku hospodářských cyklů nebo výkyvů v ekonomice, jako jsou recese (období hospodářského poklesu). Pokud je ekonomika na svém vrcholu nebo trvale roste, je míra cyklické nezaměstnanosti nízká
  • Trh práce Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, přičemž pracovníci nebo pracovní síly poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace
  • Stagflace Stagflace Stagflace je ekonomická událost, při které je vysoká míra inflace, rychlost ekonomického růstu zpomaluje a nezaměstnanost zůstává trvale vysoká. Tato nepříznivá kombinace se obává a může být pro vlády dilematem, protože většina opatření zaměřených na snížení inflace může zvýšit úroveň nezaměstnanosti
  • Mzdový drift Mzdový drift Mzdový drift je rozdíl mezi mzdou skutečně vyplácenou pracovníkovi a sjednanou mzdou. Lze jej definovat jako rozdíl mezi mzdovými sazbami sjednanými společností a mzdami skutečně vyplácenými pracovníkům do konce období v důsledku přesčasů nebo jiných faktorů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found