XVA (X-Value Adjustment) - Přehled, typy, vzorec

XVA neboli X-Value Adjustment je kolektivní pojem, který pokrývá různé typy úprav ocenění souvisejících s derivátovými smlouvami. Úpravy se provádějí za účelem zohlednění financování účtu, úvěrového rizika Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména, a kapitálové náklady. Při zahájení nových obchodů na trhu s deriváty začleňují obchodníci XVA do ceny derivátového nástroje.

XVA (úprava hodnoty X)

Ceny derivátových nástrojů se tradičně oceňují deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. spoléhal na cenový rámec Black-Scholes s neutrálním rizikem. Bylo použito na základě předpokladu, že financování bylo prováděno v bezrizikové míře. Společnost XVA byla představena, aby se vypořádala s nedostatky cenového modelu Black-Scholes. Upravuje rámec Black-Scholes, aby zohledňoval rizika, která model nedokáže zachytit.

Typy úprav hodnoty X.

1. Úprava ocenění úvěru (CVA)

Úprava ocenění úvěru (CVA) Úprava ocenění úvěru (CVA) Úprava ocenění úvěru (CVA) je cena, kterou by investor zaplatil za zajištění úvěrového rizika protistrany u derivátového nástroje. Snižuje známku na tržní hodnotu aktiva o hodnotu CVA. odhaduje hodnotu úvěrového rizika protistrany. Bere v úvahu možnost, že druhá strana v transakci bude výchozí. Je to rozdíl mezi bezrizikovým portfoliem a skutečnou hodnotou portfolia.

Vzorec CVA

Vzorec CVA

Kde:

  • L * je skutečné ztráty, které mohou nastat v časovém intervalu.
  • Q je rizikově neutrální pravděpodobnost
  • je konkrétní čas, kdy dojde k výchozímu nastavení

L * se získá takto:

L * vzorec

Kde:

  • LDG je ztráta při výchozím nastavení
  • EE je odhadovaná expozice
  • PD je výchozí pravděpodobnost

Za předpokladu, že míra obnovy ve výchozím nastavení je známá konstanta, je obecný výraz CVA následující:

CVA - obecný vzorec

Výše uvedený matematický výraz potvrzuje, že existuje korelace mezi bankovní expozicí a úvěrovou kvalitou protistrany.

CVA Desk

V investičních bankách první úrovně je z obchodního oddělení vytvořeno oddělení CVA. Tajemstvím provozu oddělení CVA je nalezení rovnováhy mezi riskováním a aktivním zajištěním. Kancelář CBA zajišťuje možné ztráty způsobené selháním protistrany. Druhou funkcí je snížit kapitál požadovaný podle výpočtu Basel III.

2. Úprava ocenění financování (FVA)

FVA označuje náklady na financování nezajištěného OTC derivátového nástroje, jehož cena je vyšší než bezriziková míra Bezriziková míra Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést. . Týká se to odhadu současné hodnoty nákladů tržního financování do ceny derivátu v první den, spíše než rozložení nákladů na dobu trvání derivátu. FVA závisí na velikosti a načasování podkladových expozic a mírách tržního financování

Čisté náklady na financování (kde FVA je větší než nula) nebo výhoda (kde FVA je menší než nula) nastanou, když je nezajištěný derivát zajištěn zúčtovanými smlouvami, které vyžadují hotovostní kolaterál. Úprava ocenění fondu je ovlivněna rozdílem mezi náklady banky na fondy a úrokovou sazbou používanou clearingovým centrem. Banky získávají své prostředky pomocí LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby, zatímco clearingové společnosti používají bezrizikovou sazbu pro hotovostní vklady.

Níže jsou uvedeny hlavní úpravy komponentů FVA:

1. Úprava výhod financování

Úprava výhod financování nastane, když banka získá derivát v pasivní pozici. Například banka nakoupí derivát se zápornou tržní hodnotou výměnou za hotovost. Peníze lze poté investovat do podniků generujících příjmy. Při absenci hotovosti se banka uchyluje k získání externího financování, které může být pro společnost nákladné.

2. Úprava nákladů financování

Je to opak úpravy financování ve prospěch. Úprava nákladů na financování nastává, když banka získá derivát s kladnou hodnotou. Spíše než přijímat hotovost, banka platí hotovost za derivát pozice aktiv. Náklady vynaložené na financování nákupu se považují za formu získávání finančních prostředků na investice.

3. Úprava ocenění kapitálu (KVA)

Úprava ocenění kapitálu se liší od úpravy ocenění úvěru. Banky jsou ze zákona povinny držet velké kapitálové rezervy v rámci přípravy na neočekávané tržní a provozní ztráty. Basel III Basel III Dohoda Basel III je soubor finančních reforem, který byl vypracován Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS), s cílem posílit zvýšené požadavky na kapitálové rezervy pro banky, které mají smlouvy o derivátech. Úprava ocenění úvěru zachycuje další regulatorní kapitál. Úprava je spojena se všemi derivátovými smlouvami, ale má tendenci být represivnější u OTC derivátových obchodů, které nejsou zúčtovány.

V současné době existují problémy při používání úprav ocenění úvěru kvůli rozdílům v kapitálových modelech mezi bankami. Banky se standardními kapitálovými modely jsou často omezující při zohledňování budoucích kapitálových změn na trhu s deriváty.

Na druhou stranu banky využívající pokročilé metody jsou vstřícné vůči budoucím regulatorním změnám kapitálu. Cílem těchto opatření je chránit banku před sepsáním dlouhodobých smluv, které mohou být ovlivněny budoucími regulatorními kapitálovými požadavky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Futures a forwardy Futures a forwardy Futures a forwardy (běžně označované jako futures a forwardy) jsou smlouvy, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv.
  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.
  • Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí jsou matematické modely, které k výpočtu teoretické hodnoty opce používají určité proměnné. Teoretická hodnota an

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found