Průměrná denní sazba (ADR) - přehled, vzorec, význam

Průměrná denní sazba (ADR) je ukazatel výkonu používaný v odvětví pohostinství k měření síly generovaných výnosů. Měří se jako celkový příjem generovaný všemi obsazenými pokoji v hotelu nebo chatě vydělený celkovým počtem obsazených pokojů za dané časové období. Jedná se o jednoduchý průměr, který ukazuje výnosy generované za obsazenou místnost.

Průměrná denní sazba

souhrn

  • Průměrná denní sazba (ADR) je užitečným nástrojem k maximalizaci výnosů v odvětví pohostinství.
  • ADR měřeno jako celkový příjem generovaný všemi obsazenými pokoji v hotelu nebo chatě děleno celkovým počtem obsazených pokojů za dané časové období.
  • Průměrná denní sazba zahrnuje pouze obsazené pokoje a nikoli celkovou dostupnou zásobu.

Vzorec pro průměrnou denní sazbu

Průměrná denní sazba - vzorec

Důležitost průměrné denní sazby

  1. Průměrná denní sazba umožňuje srovnání napříč časovými obdobími a také průřez vrstevníky, aby operátorovi hotelu pomohl zjistit klíčové trendy, objevující se výzvy a následně v případě potřeby změnit strategii.
  2. ADR lze použít k zahájení strategických rozhodnutí, jako je použití propagace 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k strategickému umístění firmy. 5 P pro zvýšení obsazenosti nebo zvýšení cen pro maximalizaci výnosů.
  3. Průměrná denní sazba také poskytuje metriku ke kontrole toho, jak dobře si každá geografická vrstva vede s ohledem na generování výnosů. Pro obezřetné srovnání musíme vybrat rovnocenné partnery, pokud jde o velikost, umístění a klientelu.
  4. Pokud nemovitost generuje nižší průměrnou denní sazbu ve srovnání se svými partnery, pak se společnost může podívat hlouběji na hlavní příčinu problému. Na základě poměru může být problém v tom, že počet obsazených pokojů je velký, což znamená, že tržby účtované za pokoj jsou malé.
  5. Může se však také stát, že ceny účtované za pokoj jsou velmi vysoké, což vede k nižší obsazenosti s opticky vyšším ADR.
  6. Průměrná denní sazba je velmi užitečný nástroj pro kalibraci pokojové sazby, aby se maximalizovaly nejen výnosy, ale i zisky Normální zisk Normální zisk je ekonomický termín, který označuje situaci, kdy se celkové výnosy společnosti rovnají celkovým nákladům v dokonale konkurenceschopné.

Příklady ADR

1. Místní soutěž

Zvažte hotel s názvem A se 100 pokoji poblíž teplé tropické pláže. V určitý den je 80 pokojů obsazeno a pro zjednodušení předpokládejme, že všechny pokoje mají stejnou konfiguraci. Celkový příjem za den je 4 000 $.

Celkový příjem za den = 10 000 $

Počet obsazených pokojů = 80

Průměrná denní sazba (ADR) = 10 000 $ / 80 = $125

ADR ve výši 125 $ za den je k ničemu. Pokud však víme, že ADR za předchozí den činil 100 USD, můžeme zjistit, jak efektivně generuje výnosy každá z obsazených místností.

Předpokládejme také, že nedaleký Hotel B vykáže ADR ve výši 200 $, poté musí Hotel A pochopit, co způsobuje nárůst jeho konkurenta. Jsou dva možné důvody: (1) menší počet obsazených pokojů nebo (2) sazby za pokoj jsou vyšší.

  1. V prvním případě není rozhodně žádoucí vyšší ADR, protože hotelový průmysl čelí mnoha fixním nákladům, například leasingu Operativní leasing Operativní leasing je dohoda o použití a provozování aktiva bez vlastnictví. Mezi běžná aktiva, která jsou pronajata, patří nemovitosti, automobily nebo zařízení. Tím, že operativní leasing pronajímá a nevlastní, umožňuje společnostem zabránit zaznamenávání aktiv do jejich rozvah tak, že je budou považovat za provozní výdaje. , výdaje na zaměstnance a poplatky za zřízení. Nižší obsazenost znamená, že kusové fixní výdaje se šíří ve velkém vesmíru místností, a proto jsou udržitelné.

Druhý případ ukazuje, že Hotel B má určitou konkurenční výhodu Konkurenční výhoda Konkurenční výhodou je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout, což jí umožňuje účtovat vyšší sazby. Výhodou mohou být příjemné výhledy, lepší atmosféra nebo něco tak světského jako služba světové úrovně.

2. Sezónní podnikání

Zvažte lyžařské středisko v severoamerických Skalistých horách. Lyžování je sezónní rekreační činnost, a proto by lyžařské středisko vykazovalo vysoce sezónní výnosy. Typická lyžařská sezóna trvá pět až šest měsíců ročně. Průměrná denní sazba za hlavní lyžařskou sezónu by byla klíčovou metrikou pro sledování výkonu střediska.

Předpokládejme, že je zde 100 pokojů. Během šestiměsíčního období během hlavní sezóny byla obsazenost 75%. Průměrný denní příjem činil 18 750 $.

Celkový příjem za den = 18 750 $

Počet obsazených pokojů = 100 x 75% = 75

Průměrná denní sazba (ADR) = 18 750 $ / 75 = $250 (během lyžařské sezóny)

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Průměrný příjem na uživatele (ARPU) Průměrný příjem na uživatele (ARPU) Průměrný příjem na uživatele (ARPU), známý také jako průměrný příjem na jednotku, je metrika mimo GAAP běžně používaná společnostmi zabývajícími se digitálními médii, společnostmi sociálních médií a telekomunikačními společnostmi vyhodnotit jejich schopnosti generovat příjmy na úrovni jednotlivých zákazníků.
  • Běžný příjem (investice do nemovitostí) Běžný příjem (investice do nemovitostí) Běžný příjem je investiční strategie, která investorům poskytuje konzistentní nadprůměrné výplaty. Nejběžnější aktuální zaměřený na příjmy
  • Pohostinství REIT Pohostinství REIT Pohostinství REIT je důvěra v investování do nemovitostí, která vlastní, získává a spravuje hotely, motely, luxusní letoviska a hotely v business třídě a leasingy
  • Podíl na trhu Podíl na trhu označuje podíl nebo procento trhu vydělané společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found