Jazyk podnikání - účetnictví, finance, ekonomie

V podnikání existují tři hlavní „jazyky“ - účetnictví, finance a ekonomika. I když v podnikání existuje mnoho dalších oborů, jako je marketing, lidské zdroje, provoz atd., Rozhodování napříč podniky tvoří základní principy a terminologie účetnictví, financí a ekonomiky. V této příručce jednoduše rozebráme obchodní jazyk.

účetní jazyk podnikání

Co je to vlastně obchod?

V jádru podnikání je rozhodování za nejistoty. Manažeři mají omezené informace a nemohou předvídat budoucnost, přesto musí neustále rozhodovat o tom, co by společnost měla dělat zítra, příští rok a příští desetiletí.

V zájmu podpory rozhodování za nejistoty pomáhají manažerům lépe rozhodovat jazyky účetnictví (historické informace), finance (výhledové informace) a ekonomika (externí síly).

Účetnictví

Je důležité začít důkladným pochopením účetního systému, jeho fungování a toho, jak všechny finanční výkazy do sebe zapadají.

V každém podnikání je účetní jazyk zásadní pro pochopení, přesto mu příliš málo lidí správně rozumí.

Společnosti vytvářejí tři hlavní finanční výkazy:

  • Rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál
  • Výkaz zisku a ztráty
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

V každém finančním výkazu je dlouhý seznam pojmů, kterým je velmi důležité porozumět. Jazyk podnikání v účetnictví lze snadno pokrýt našimi bezplatnými kurzy o:

  • Základy účetnictví
  • Čtení finančních výkazů

Firmy potřebují způsob, jak sledovat svou celkovou finanční pozici, včetně sledování výnosů, výdajů, kapitálu a dalších položek. Systém účetnictví založený na pravidlech umožňuje společnostem sledovat tyto položky a sdělovat výsledky široké škále zúčastněných stran.

Finance

Jakmile důkladně porozumíte jazyku účetnictví, je stejně důležité porozumět jazyku financí. Účetnictví se dívá do minulosti, zatímco finance se dívají do budoucnosti, a proto jsou rozhodující pro rozhodovací procesy ve společnostech.

Účetní čísla, která připravili účetní, je třeba analyzovat a interpretovat, aby se vytvořily výhledové projekce toho, co by se mohlo v budoucnu stát.

Systém účetnictví založený na pravidlech je skvělý pro zajištění přesných, konzistentních a spolehlivých informací, ale nemusí nutně znamenat, kde se vytváří nebo ničí hodnota.

Hlavní jazyk financí je soustředěn na hodnocení hodnoty, míry návratnosti a nahlížení do budoucnosti s cílem určit, jak maximalizovat hodnotu firmy.

Když přemýšlíte o finančním jazyce, zvažte:

  • Hodnocení hodnoty
  • Pohled do budoucnosti
  • Míry návratnosti
  • Přidělení kapitálu

Finance jsou důležitým jazykem podnikání, který překrývá účetnictví a umožňuje manažerům rozhodovat se za nejistoty.

Ekonomika

Ekonomika je třetím odlišným jazykem podnikání. Externě se dívá mimo organizaci a na „zákony“ chování na trzích, ve vládách (regulace) a jednotlivcích.

Jedna věc je vytvořit finanční prognózu pomocí finančních metod, ale druhá je zcela zajistit, aby prognóza byla podpořena dobrým porozuměním nabídky a poptávky, spotřebitelských preferencí, cenové citlivosti atd.

Porozumění ekonomickému jazyku je zásadní, protože podniky neexistují ve vakuu. Podléhají vnějším silám a vědět, jak tyto síly fungují, je naprosto kritické.

V oblasti ekonomiky hovoří manažeři o:

  • Nabídka a poptávka (a rovnováha)
  • Spotřebitelské preference
  • Křivky lhostejnosti
  • Náhradníci
  • Cenová elasticita

Existuje samozřejmě mnohem více ekonomických principů, kterým je třeba porozumět, ale toto jsou některé z klíčových konceptů, kterým je třeba v podnikání porozumět.

Příklad různých obchodních jazyků

Představte si společnost, která stojí před rozhodnutím: měli bychom vyrábět nový produkt nebo ne?

Tento příklad vyžaduje přehled ze všech tří obchodních jazyků.

# 1 Účetnictví

Na základě historických účetních informací by bylo možné odhadnout, kolik by výroba tohoto produktu stála. Minulé finanční výkazy a účetní zprávy vám mohly sdělit průměrné výrobní náklady, včetně práce, nájemného, ​​režijních nákladů atd. Toto číslo by bylo „plně upečené“ číslo, protože účetní vždy alokují náklady, jako jsou režijní náklady, mezi divize. To znamená, že náklady odhadované z účetních systémů nemusí odrážet skutečné ekonomické náklady.

# 2 Finance

S využitím některých finančních odhadů by bylo možné udělat odhad, kolik by to stálo s perspektivním objektivem. Finanční analytik by se podíval na „skutečné“ náklady na peněžní toky potřebné k výrobě nového produktu, včetně jakýchkoli změn režie, počtu zaměstnanců a výrobní kapacity. Toto číslo by zahrnovalo všechny výdaje a kapitálové výdaje k určení skutečných (odhadovaných) ekonomických nákladů na výrobu produktu.

# 3 Ekonomika

Aby bylo možné správně ocenit nový produkt a předpovědět jeho poptávku, je třeba vzít v úvahu důkladné pochopení nabídky a poptávky, jakož i dalšího náhradního zboží a cenové pružnosti.

Ekonomický objektiv může říci, že zde je rozumný rozsah cen k účtování, a zde je rozumný odhad objemu, který lze za tuto cenu prodat.

Kombinace všech tří obchodních jazyků

V tomto okamžiku může manažer učinit informované rozhodnutí z pohledu účetních na uhlazené náklady, z finančního hlediska na peněžní tok a z ekonomického pohledu na cenu a objem.

Jak bylo uvedeno výše, podnikání je rozhodování za nejistoty. I při úplném porozumění všem třem jazykům podnikání může být těžké učinit „správné“ rozhodnutí.

Provádění a další jazyky

Možná se ptáte, nejsou marketing, operace, lidské zdroje, technologie a další oblasti obchodně důležitých jazyků dobře? Ano oni jsou! Rozdíl však spočívá v tom, že jsou všechny součástí provádění, spíše než jádrem rozhodovacího procesu.

Například dobrý nápad na marketingovou kampaň by neměl vést k rozhodnutí vyrobit nový produkt. Místo toho by měl marketing hrát klíčovou roli při provádění plánu, jakmile bude učiněno rozhodnutí založené na spolehlivých účetních, finančních a ekonomických zásadách.

Dodatečné zdroje

Toto byl průvodce třemi hlavními obchodními jazyky. V tomto článku jsme pouze poškrábali povrch ... abychom se neustále vzdělávali a rozvíjeli svou kariéru, velmi doporučujeme naše online obchodní kurzy!

Mezi další finanční zdroje zdarma patří:

  • Teorie účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Průvodce položkami deníku Průvodce položkami deníku Položky deníku jsou stavebními kameny účetnictví, od hlášení po auditování záznamů deníku (které se skládají z debetů a kreditů). Bez řádného zápisu do deníku by finanční výkazy společností byly nepřesné a úplný nepořádek.
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Co je finanční modelování? Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found