Tržní přístup - metody, použití, výhody a nevýhody

Tržní přístup je metodou oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, výzkumu vlastního kapitálu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, odkupu a financování využívaném ke stanovení hodnoty podniku, nehmotného majetku Nehmotný majetek Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná. nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. , obchodní podíl nebo zabezpečení Sklad Co je to sklad? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. zvážením tržních cen srovnatelných aktiv nebo podniků, které byly nedávno prodány, nebo těch, které jsou stále k dispozici. Obvykle se používají cenové ukazatele, jako jsou tržby, účetní hodnoty a cena k výdělku.

Tržní přístup k ocenění - diagram

Obrázek: Kurz oceňování financí.

Bez ohledu na oceňované aktivum se tržní přístup zaměřuje na ceny srovnatelných aktiv a provádí náležité úpravy pro různé množství, kvality nebo velikosti. Chcete-li například určit hodnotu akcie, měli byste se podívat na nedávnou prodejní cenu akcií akcií, které jsou podobné. Vzhledem k tomu, že vlastnické podíly společnosti jsou obvykle totožné, poskytne nedávná prodejní cena akcií dobrý odhad jejich reálné hodnoty.

Výše uvedená metoda oceňování podniků se také označuje jako tržní srovnávací přístup nebo tržní přístup. Jedná se o jednu ze tří metod oceňování. Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích používaných k odhadu hodnoty účetní jednotky. Další dva zahrnují přístup k příjmu (vlastní hodnota nebo analýza DCF) Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti a nákladového přístupu.

Metody tržního přístupu

Existuje celá řada oceňovacích metod, které může analytik oceňování použít podle tržního přístupu. Metody jsou pojmenovány podle zdroje známých hodnot, které se používají jako pokyny. Dvě hlavní metody oceňování, které se používají v rámci tržního přístupu, jsou:

1. Srovnatelné společnosti

Srovnatelná šablona veřejné společnosti Srovnatelná šablona analýzy společnosti Tato srovnatelná šablona analýzy společnosti ukazuje, jak vypočítat a porovnat poměry ocenění konkurentů v oboru. Srovnatelná analýza společnosti (nebo zkráceně „comps“) je metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku. Comps is a rel Metoda zahrnuje použití oceňovacích metrik od společností, které byly veřejně obchodovány, které jsou považovány za právem podobné subjektu. Ve většině situací je obtížné dosáhnout přímé srovnatelnosti, protože většina veřejných společností je nejen větší, ale také odlišnější od předmětu.

Prahová hodnota přímé srovnatelnosti by nicméně měla být trochu flexibilní, aby veřejné společnosti, které mají srovnatelné obchodní rysy, nebyly vyloučeny z poskytování pokynů k ocenění předmětné společnosti.

Přímé srovnatelnosti lze snadno dosáhnout v poměrně málo průmyslových odvětvích. Většina z nich čelí výzvám skalárních rozdílů mezi většinou soukromých podniků a veřejných provozovatelů. Proces výběru, úpravy a aplikace veřejných údajů o ocenění společností je obvykle složitý a vyžaduje značné zkušenosti a dovednosti odhadce.

Směrné společnosti jsou obvykle společnosti, které byly veřejně obchodovány v podobném nebo ekvivalentním odvětví jako předmětná společnost. Měli by také mít praktický základ pro srovnání s předmětem hodnocení kvůli podobnosti v poptávkových a nabídkových faktorech, provozních procesech a finanční skladbě.

2. Předchozí transakce

Metoda předcházejících transakcí Analýza předcházejících transakcí Analýza předcházejících transakcí je metoda oceňování společnosti, při které se minulé fúze a akvizice používají k ocenění dnes srovnatelného podniku. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici běžně připravují, a zahrnuje odvození hodnoty pomocí násobků cen, které vycházejí z pozorovaných transakcí společností v odvětví subjektu společnost. Je založen na vnímání, že komplexní finanční údaje společnosti nejsou snadno dostupné, ale existuje dostupnost hodnoty transakce.

Předchozí transakce lze analyzovat pomocí konvenčních metod klasifikace odvětví, jako jsou kódy SIC. Kromě toho existují také oceňovací databáze, které lze zkoumat, zda neobsahují historické skutečnosti a oceňování. Takové transakce mohou představovat většinovou nebo menšinovou perspektivu. Dobrou směrovou transakcí by měla být velmi srovnatelná společnost ve stejném odvětví. V případech, kdy neexistuje přímá srovnatelnost, lze použít i jiné údaje, ale ne dříve, než zvážíme věci jako jejich trh nebo produkty.

Použití metody transakce může být cenné v případech, kdy se uvažuje o nákupu nebo prodeji, nebo jako strategie pro ukončení strategie. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů pro řízení společnosti. Jednou slabinou však je, že některé transakce se mohly stát na výrazně odlišných trzích nebo v průmyslových podmínkách, a proto nemusí představovat převládající prostředí akvizic a fúzí. Hlavní výzvou při zjišťování, zda je transakce dostatečně vhodná k použití jako srovnatelné údaje, je nedostatek informací ve veřejném spektru nebo ve výzkumných databázích.

V obou výše diskutovaných metodách tržního oceňování je klíčové hledat společnosti, které jsou dostatečně srovnatelné s hodnocenou společností. Při pokusu o zjištění, zda je společnost dostatečně srovnatelná, aby ji bylo možné použít při určování hodnoty druhé společnosti, by měl odhadce zvážit řadu faktorů, jako například:

  • Zda společnosti působí ve stejném odvětví
  • Ať už mají podobnou velikost
  • Ať už nabízejí stejné služby nebo produkty
  • Ať už některá ze společností působí v různých průmyslových odvětvích
  • Umístění společností
  • Ať už soutěží o stejný podnik
  • Zda mají podobné zisky

Výhody a nevýhody tržního přístupu

Všechny metody v rámci tržního přístupu přicházejí s vlastními výhodami a nevýhodami. Celkově však tržní přístup nabízí následující výhody a slabosti:

Výhody

  • Je to jednoduché a zahrnuje jednoduché výpočty.
  • Využívá data, která jsou skutečná a veřejná.
  • Není to závislé na subjektivních předpovědích.

Nevýhody

  • Je obtížné určit transakce nebo společnosti, které jsou srovnatelné. Obvykle chybí dostatečný počet srovnatelných společností nebo transakcí.
  • Ve srovnání s jinými metodami je méně flexibilní.
  • Metoda vyvolává otázky, kolik dat je k dispozici a jak dobrá jsou data.

Klíčová použití tržního přístupu

Stanovení hodnoty vašeho podnikání pomocí tržního přístupu je zvláště vhodné v následujících situacích:

  1. Když chcete nastavit nabídkovou cenu nebo požadovanou cenu pro obchodní nákup.
  2. Je-li pro vás potřeba hájit ocenění vašeho podniku před daňovými úřady nebo v právním sporu.
  3. Chcete-li ospravedlnit hodnotu svého podnikání v případě sporu, jako je odkup nebo neshody partnerů.

Hlavní jídla

Tržní přístup jako metoda ocenění se používá k nalezení hodnoty podniku porovnáním s jinými podobnými podniky, které nedávno prodaly. Dvě běžně používané metody tržního přístupu jsou Public Company Comparables Comparable Company Analysis Jak provádět srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku a Precedent Transactions Precedent Transaction Analysis Precedent Transaction Analysis je metoda oceňování společností, kde se minulé fúze a akvizice používají k ocenění srovnatelného podniku dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují. Tyto metody hodnotí hodnotu podniku prostřednictvím aplikace několika poměrů hodnoty k finančním ukazatelům nebo nefinančních parametrů společností obchodovaných veřejně nebo tržních transakcí.

Aby byl tržní přístup úspěšný, je zásadní zajistit, aby všechny společnosti používané pro srovnání byly podobné předmětné společnosti nebo aby byly uplatněny prémie a slevy pro odlišné prvky. Tržní přístup může navíc efektivně fungovat, pouze pokud je srovnatelný počet dalších podobných podniků. Z tohoto důvodu je obtížné přiřadit hodnotu jedinému majiteli čistě na základě tržní hodnoty.

Vzhledem k tomu, že jediní vlastníci jsou ve vlastnictví jednotlivců, je snaha získat veřejné informace o předchozím prodeji podobných podniků velmi těžký úkol. Je důležité poradit se s odborníkem, který vám nabídne pomoc s hodnocením skutečné hodnoty vašeho majetku nebo podniku.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Specialista na oceňování podniku Specialista na oceňování podniku Oceňování podniku se týká procesu stanovení skutečné hodnoty podniku. Majitelé spolupracují se specialistou na oceňování podniků, aby jim pomohli získat objektivní odhad hodnoty jejich podnikání. K určení reálné hodnoty podniku vyžadují služby specialistů na oceňování podniků.
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Průmyslová analýza Průmyslová analýza Průmyslová analýza je nástroj pro hodnocení trhu, který používají podniky a analytici k pochopení složitosti odvětví. Existují tři běžně používané a
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found