Sdružování zájmů - definice, jak to funguje a výhody

Sdružování podílů se týká techniky zaznamenávání fúzí nebo akvizic, kdy se aktiva a pasiva obou společností sčítají a poté se započítávají. Historicky by firmy mohly přijmout jeden ze dvou přístupů k účtování o konsolidaci nebo sloučení. Sloučení V podnikových financích je sloučení kombinací dvou nebo více společností do větší jediné společnosti. V účetnictví se sloučením nebo konsolidací rozumí kombinace účetní závěrky. - způsob nákupu a sdružování zájmů.

Sdružování zájmů

Před vyřazením Radou pro finanční účetní standardy (FASB) v roce 2001 bylo sdružování úroků nejpreferovanější technikou, protože obvykle vedlo k vysokým výnosům přežívající firmy.

Rozdělení sdružování zájmů

Metoda sdružování úroků v zásadě zahrnuje kombinování rozvah. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál ze dvou společností do jedné. Aktiva a pasiva se zaznamenávají podle příslušných zůstatků účtů zaznamenaných v rozvaze. Poté obvykle následuje přecenění historických finančních výkazů.

Je třeba si uvědomit, že nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. nejsou zahrnuty do konsolidované rozvahy. Jediný okamžik, kdy jsou tato aktiva zahrnuta, je, pokud již byla vykázána ve výkazu o finanční situaci kterékoli ze společností. Výsledkem je, že goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum goodwillu, se zaznamenávají ve vztahu k podnikové kombinaci. Veškeré výdaje vzniklé během sloučení musí být zahrnuty do komplexního výkazu zisku a ztráty společnosti.

Výhody metody sdružování zájmů

Před ukončením metody sdružování úroků existovaly určité sektory, které upřednostňovaly tuto techniku ​​před kupní cenou. Sdružování zájmů se stalo obzvláště populárním v roce 1998, kdy tvořilo 52% veškerého objemu obchodů, což odpovídá 852 miliardám dolarů.

Jedním ze sektorů, kde byl přístup široce používán, byla technologie. Drtivá většina technologických firem použila techniku ​​sdružování zájmů, takže nepotřebovala zaznamenávat žádné výdaje vyplývající z akvizice. Tento přístup také způsobil, že výdělky vypadají lépe, protože nebyla zaznamenána žádná snížení goodwillu. To zase pomohlo zvýšit finanční poměry, jako je návratnost kapitálu (ROE) a návratnost aktiv (ROA).

Odstranění sdružování zájmů

Jak již bylo uvedeno, FASB, organizace, která zavádí a interpretuje obecně uznávané účetní zásady, zrušila v roce 2001 použití metody sdružování úroků. Účetní orgán rozhodl, že všechny podnikové kombinace by měly být účtovány pomocí metody kupní ceny. Tento krok byl součástí posunu v účetním průmyslu, který vedl k přijetí účetnictví v reálné hodnotě. Nicméně, to bylo velmi oponováno podnikatelskou komunitou.

Relevance změny v účetních metodách, jakož i důvod, proč se podnikatelská komunita proti této změně postavila, vyplynuly ze způsobu, jakým se s goodwillem zacházelo při každém přístupu, a následného dopadu na vykazované zisky. V rámci sdružování úroků byly výkazy o finanční situaci obou společností jednoduše shrnuty po jednotlivých položkách. Veškeré náklady, které byly zaplaceny nad skutečnou tržní cenu aktiv, nebyly v podnikové kombinaci zaznamenány, a proto nebylo nutné je splácet ani účtovat do nákladů.

Naopak podle metody kupní ceny musí být jakákoli prémie zaplacená nad standardní cenu zaúčtována ve výkazu o finanční situaci nabyvatele jako goodwill, který by pak byl odepisován a účtován do nákladů po dobu 20 let. Zatímco technika sdružování úroků neměla žádný dopad na vykázané výdělky, přístup kupní ceny znamenal, že by existovaly výdaje na amortizaci goodwillu.

Rozhodnutí FASB nahradit sdružování úroků technikou nákupní ceny vyplynulo z potřeby zlepšit kvalitu informací poskytovaných investorům a dalším uživatelům účetních závěrek. FASB tvrdila, že podle metody upravené kupní ceny by se investoři přesněji odrážely základní aspekty podnikových kombinací. Bez zmíněných zásadních podrobností byli investoři často ponecháni ve tmě, protože nemohli zjistit skutečné náklady jedné společnosti na nákup jiné.

Sdružování úroků vs. metoda kupní ceny

  • Sdružování zájmů se používá hlavně v případě, že proces spojování podniků má povahu fúze. Pokud je však proces ve formě nákupu, použije se metoda kupní ceny.
  • Při sdružování úroků rozvaha uvádí aktiva a pasiva v jejich účetní hodnotě. Přístup kupní ceny však zaznamenává tržní hodnoty aktiv a pasiv.
  • V rámci sdružování úroků jsou aktiva a pasiva obou podniků kombinována. S přístupem kupní ceny se však zapisují pouze aktiva a pasiva nabyvatele.

souhrn

Sdružování úroků je metoda účetnictví, při které jsou aktiva, pasiva a rezervy dvou kombinujících se podnikatelských subjektů sečteny a poté zaznamenány v jejich historických hodnotách. Liší se od techniky kupní ceny, kdy se aktiva a pasiva převádějící firmy zaznamenávají v jejich tržních hodnotách. Při fúzích se často používá sdružování zájmů, zatímco v případě akvizic se používá metoda nákupu.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Druhy synergií Druhy synergií Synergie fúzí a akvizic mohou nastat z úspor nákladů nebo zvýšení výnosů. Při fúzích a akvizicích existují různé typy synergií. Tato příručka poskytuje příklady. Synergií je jakýkoli účinek, který zvyšuje hodnotu sloučené firmy nad kombinovanou hodnotu dvou samostatných firem. Při transakcích fúzí a akvizic může dojít k synergii
  • Vertikální integrace Vertikální integrace Vertikální integrace je, když firma rozšíří své operace v rámci svého dodavatelského řetězce. To znamená, že vertikálně integrovaná společnost přivede dříve

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found