Obchodní plán - přehled, obsah a šablona

Podnikatelský plán je dokument, který obsahuje provozní a finanční plán podniku a podrobně popisuje, jak bude dosaženo jeho cílů. Slouží jako cestovní mapa pro podnikání a lze jej použít při získávání investorů nebo finančních institucí pro dluhové nebo kapitálové financování Dluh vs financování akcií Dluh vs financování akcií - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku. .

Podnikatelský plán

Obchodní plán by měl mít standardní formát a měl by obsahovat všechny důležité prvky obchodního plánu. Obvykle by měl představovat jakékoli informace, které investor nebo finanční instituce očekává, že je uvidí, než poskytne financování podniku.

Obsah obchodního plánu

Obchodní plán by měl být strukturován tak, aby obsahoval všechny důležité informace, které investoři hledají. Zde jsou hlavní části obchodního plánu:

1. Titulní stránka

Titulní stránka zachycuje právní informace o firmě, které zahrnují registrované obchodní jméno, fyzickou adresu, telefonní číslo, e-mailovou adresu, datum a logo společnosti.

2. Shrnutí

Shrnutí Shrnutí Shrnutí Shrnutí je první část obchodního plánu nebo návrhu, která poskytuje stručný přehled dokumentu a obsahuje jeho hlavní body. je nejdůležitější část, protože je to první část, kterou vidí investoři a bankéři při otevření obchodního plánu. Poskytuje souhrn celého obchodního plánu. Měl by být napsán jako poslední, aby se zajistilo, že nevynecháte žádné podrobnosti. Musí být krátký a věcný a měl by upoutat pozornost čtenáře. Shrnutí by nemělo přesáhnout dvě stránky.

3. Přehled odvětví

Sekce přehledu odvětví poskytuje informace o konkrétním odvětví, ve kterém podnik působí. Některé informace poskytované v této části zahrnují hlavní konkurenty, trendy v oboru a odhadované výnosy. Ukazuje také postavení společnosti v tomto odvětví a to, jak bude na trhu konkurovat jiným významným hráčům.

4. Analýza trhu a konkurence

Sekce analýzy trhu podrobně popisuje cílový trh s nabídkami produktů společnosti. Tato část potvrzuje, že společnost trhu rozumí a že již analyzovala stávající trh, aby zjistila, zda existuje přiměřená poptávka na podporu jejího navrhovaného obchodního modelu.

Analýza trhu zahrnuje informace o demografii cílového trhu Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k socioekonomickým charakteristikám populace, které podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. , geografické umístění, chování spotřebitele a potřeby trhu. Společnost může uvést čísla a zdroje, aby poskytla přehled o velikosti cílového trhu.

Podnik se může rozhodnout konsolidovat analýzu trhu a analýzu konkurence do jedné sekce nebo je prezentovat jako dvě samostatné sekce.

5. Prodejní a marketingový plán

Prodejní a marketingový plán podrobně popisuje, jak společnost plánuje prodat své produkty na cílový trh. Pokouší se představit jedinečnou prodejní nabídku firmy a kanály, které použije k prodeji svého zboží a služeb. Podrobně popisuje reklamní a propagační aktivity společnosti, cenovou strategii, metody prodeje a distribuce a poprodejní podporu.

6. Plán řízení

Plán řízení poskytuje nástin právní struktury společnosti, jejího manažerského týmu a interních a externích požadavků na lidské zdroje. Měl by uvádět počet zaměstnanců, kteří budou potřebovat, a odměnu. Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce a které mají být vypláceny každému ze zaměstnanců.

Měli by být zahrnuti také všichni externí odborníci, jako jsou právníci, odhadci, architekti a konzultanti, které společnost bude potřebovat. Pokud má společnost v úmyslu použít obchodní plán k získání finančních prostředků od investorů, měla by uvést seznam členů výkonného týmu i členů poradního výboru.

7. Provozní plán

Operační plán poskytuje přehled fyzických požadavků společnosti, jako jsou kancelářské prostory, stroje, práce, zásoby a zásoby. Inventář Inventář je běžný majetkový účet nacházející se v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby, a hotové výrobky, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. . Pro podnik, který vyžaduje vlastní sklady a specializované vybavení, bude operační plán podrobnější ve srovnání s například domácím poradenským podnikáním. Pokud je obchodní plán pro výrobní společnost, bude obsahovat informace o požadavcích na suroviny a dodavatelském řetězci.

8. Finanční plán

Finanční plán je důležitou částí, která často určuje, zda podnik získá požadované financování od finančních institucí, investorů nebo investorů rizikového kapitálu. Měl by prokázat, že navrhovaný podnik je životaschopný a vrátí dostatečné výnosy, aby byl schopen plnit své finanční závazky. Některé informace obsažené ve finančním plánu zahrnují předpokládaný výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. , rozvaha a peněžní tok.

9. Přílohy a exponáty

Část přílohy a exponáty je poslední částí obchodního plánu. Zahrnuje veškeré další informace, o které by banky a investoři mohli mít zájem, nebo které dodávají podniku důvěryhodnost. Některé z informací, které mohou být zahrnuty v sekci dodatků, zahrnují plány kanceláří / budov, podrobný průzkum trhu, informace o produktech / službách nabízejících, marketingové brožury a úvěrové historie promotérů.

Šablona obchodního plánu

Šablona obchodního plánu

Tady je základní šablona, ​​kterou může každý podnik použít při vývoji svého obchodního plánu:

Oddíl 1: Shrnutí

  • Představte poslání společnosti.
  • Popište nabídky produktů a služeb společnosti.
  • Podejte souhrn cílového trhu a jeho demografických údajů.
  • Shrňte průmyslovou konkurenci a to, jak společnost získá podíl na dostupném trhu.
  • Uveďte souhrn operačního plánu, jako jsou zásoby, kanceláře a práce a požadavky na vybavení.

Oddíl 2: Přehled odvětví

  • Popište postavení společnosti v tomto odvětví.
  • Popište stávající konkurenci a hlavní hráče v oboru.
  • Poskytněte informace o odvětví, ve kterém bude podnik působit, odhadované výnosy, trendy v oboru, vlivy vlády a demografické údaje cílového trhu.

Oddíl 3: Analýza trhu a hospodářská soutěž

  • Definujte svůj cílový trh, jejich potřeby a geografické umístění.
  • Popište velikost trhu, jednotky produktů společnosti, které si potenciální zákazníci mohou koupit, a změny trhu, ke kterým může dojít v důsledku celkových ekonomických změn.
  • Poskytněte přehled o odhadovaném objemu prodeje ve srovnání s tím, co prodávají konkurenti.
  • Uveďte plán, jak společnost plánuje bojovat proti stávající konkurenci, aby získala a udržela si podíl na trhu.

Oddíl 4: Prodejní a marketingový plán

  • Popište produkty, které společnost nabídne k prodeji, a její jedinečnou nabídku prodeje.
  • Seznam různých inzertních platforem, které bude firma používat k získávání zpráv zákazníkům.
  • Popište, jak podnik plánuje oceňovat své produkty způsobem, který mu umožňuje dosahovat zisku.
  • Uveďte podrobnosti o tom, jak budou produkty společnosti distribuovány na cílový trh a způsob dopravy.

Oddíl 5: Plán řízení

  • Popište organizační strukturu společnosti.
  • Seznam vlastníků společnosti a jejich procenta vlastnictví.
  • Seznam klíčových vedoucích pracovníků, jejich rolí a odměn.
  • Seznam všech interních a externích odborníků, které společnost plánuje najmout, a informace o tom, jak budou odměněni.
  • Uveďte seznam členů poradního výboru, pokud je k dispozici.

Oddíl 6: Provozní plán

  • Popište umístění firmy, včetně požadavků na kancelář a sklad.
  • Popište pracovní požadavky společnosti. Nastiňte počet zaměstnanců, které společnost potřebuje, jejich role, potřebné školení dovedností a doby zaměstnání zaměstnanců (na plný nebo částečný úvazek).
  • Popište výrobní proces a čas potřebný k výrobě jedné jednotky produktu.
  • Popište požadavky na vybavení a stroje a zda společnost pronajme nebo zakoupí vybavení a stroje a související náklady, které společnost odhaduje, že jim vzniknou.
  • Uveďte seznam požadavků na suroviny, způsob jejich získávání a hlavní dodavatele, kteří dodají požadované vstupy.

Oddíl 7: Finanční plán

  • Popište finanční projekce společnosti zahrnutím předpokládaného výkazu zisku a ztráty, předpokládaného výkazu peněžních toků a projekce rozvahy.

Oddíl 8: Přílohy a exponáty

  • Nabídky pronájmu budov a strojů
  • Navrhovaný plán kanceláře a skladu
  • Průzkum trhu a shrnutí cílového trhu
  • Úvěrové informace vlastníků
  • Seznam produktů a / nebo služeb

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Pitchbook
  • Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě
  • NOVINKA Finance Market Template Marketplace NOVINKA Šablona Marketplace Finance vytvořila novou platformu obchodních šablon na míru pro finanční analytiky z celého světa. Podívejte se na Finance Marketplace a vezměte si svůj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found