Rozpočty podle činností - přehled, kroky, výhody, nevýhody

Activity-based budgeting (ABB) je metoda rozpočtování, při které jsou aktivity důkladně analyzovány za účelem předvídání nákladů. ABB při vytváření rozpočtu nebere v úvahu historické náklady.

Rozpočty podle činností

souhrn

  • Activity-based budgeting (ABB) je metoda rozpočtování, při které jsou aktivity důkladně analyzovány za účelem předvídání nákladů.
  • V ABB existují tři hlavní kroky: identifikace nákladových faktorů, projektování celkových jednotek a odhad nákladů na jednotku.
  • Ačkoli ABB může společnosti pomoci důkladněji analyzovat faktory ovlivňující náklady, její implementace může být nákladná.

Porozumění sestavování rozpočtu podle činností

Zatímco tradiční metoda rozpočtování upravuje předchozí náklady na základě inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). nebo změny v obchodní činnosti, rozpočtování podle činností je mnohem důkladnějším způsobem, jak pohlížet na náklady.

Všechny náklady vynaložené na podnikání budou pečlivě prozkoumány, aby se zjistilo, zda lze dosáhnout efektivity a snížit náklady. Může to být ve formě snížení úrovně aktivity nebo úplného odstranění zbytečných činností. ABB si v konečném důsledku klade za cíl analyzovat faktory ovlivňující obchodní náklady. Ovladač nákladů Ovladač nákladů je přímou příčinou nákladů a jeho účinek je na celkových vzniklých nákladech. Například pokud chcete určit množství spotřebované elektřiny v určitém období, počet spotřebovaných jednotek určuje celkový účet za elektřinu. V takovém scénáři jednotky spotřebované elektřiny umožňují podnikání, aby se stalo ziskovějším.

ABB vs tradiční

Výše uvedený diagram ukazuje, jak se rozpočtování ABB liší od tradiční metody rozpočtování. Zatímco tradiční metoda jednoduše zvyšuje nebo snižuje předpokládané náklady na základě historických hodnot, ABB rozkládá náklady postupně.

Rozpočty podle činností - kroky

ABB sleduje tři hlavní kroky:

1. Určete faktory ovlivňující náklady různých činností.

Ovladači nákladů pro výrobní zařízení mohou být například celková pracovní doba a mzdy vyplácené zaměstnancům.

2. Promítněte počet požadovaných jednotek v rámci každého ovladače nákladů.

Například výrobní závod může vždy potřebovat tři lidi na výrobní lince, což znamená 240 pracovních hodin týdně.

3. Vypočítejte náklady na jednotku aktivity související s daným ovladačem nákladů.

Například mzdy za práci ve skladu mohou být 12 $ za hodinu.

Kdy se používá sestavování rozpočtu podle činností?

Podniky musí analyzovat své cíle a požadavky, aby určily, zda bude mít systém ABB smysl implementovat. ABB je vhodnější pro nové podniky, kterým chybí historické údaje o nákladech, které mají zavedenější podniky.

Například zavedenější maloobchod, jako je Walmart, provedl po mnoho let změny k optimalizaci své strategie ziskovosti. Jejich zisky zůstanou na relativně rovnoměrném tempu růstu a přesně vědí, jaké jsou jejich náklady.

Na druhou stranu nový start-up nemá k dispozici roky historických finančních informací. Může se vyplatit, aby novější start-up zkontroloval každý faktor nákladů a jejich odpovídající úrovně aktivity, aby vytvořil přesnější finanční projekce.

Rozpočty podle činností - výhody

V porovnání s jinými metodami rozpočtování vám ABB umožňuje přesně zjistit, jaké jsou související náklady na jednotlivé provozní činnosti. Pomáhá také dále rozdělit tyto náklady a určit, co může poškodit ziskovost společnosti.

Zatímco jiné metody rozpočtování zkoumají náklady na vstupy k provádění činností, ABB zkoumá výstupy, které řídí náklady. Přitom může vedení lépe vyhodnotit různé obchodní jednotky ve vztahu k sobě navzájem a alokovat kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. kde to považují za nejziskovější.

Rozpočty podle činností - nevýhody

Největší nevýhodou implementace ABB je, že implementace je nákladnější a časově náročnější než jiné metody rozpočtování. Protože jsou sledovány všechny náklady spojené s obchodní činností, je nutné zaznamenat všechny technické podrobnosti, jakmile se vyskytnou.

Kromě toho musí účetní zabývající se ABB důkladně porozumět obchodním procesům. To může být obtížné, zejména v podnicích se složitými výrobními cykly. Podniky se musí rozhodnout, zda zvýšená přesnost předpovědi stojí za další investici potřebnou k zavedení systému ABB.

Rozpočty podle činností - příklad

Abychom předvedli, jak lze ABB implementovat, je užitečné jej porovnat s tradiční rozpočtovou metodou. Předpokládejme, že společnost ABC očekává, že v příštím měsíci prodá 1 000 kusů svého produktu, jehož výroba stojí 5 $. V rámci rozpočtování založeného na činnostech společnost odhadne náklady na prodané zboží na 5 000 USD.

Předpokládejme také, že společnost ABC minulý měsíc vykázala náklady na prodané zboží na 4 000 $, přičemž míra růstu byla v minulosti v průměru každý měsíc 10%. Podle tradiční metody rozpočtování společnost odhadne náklady na zboží prodané v příštím měsíci $4,400 [4 000 $ + (4 000 x 10%)].

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Vyvážený rozpočet Vyvážený rozpočet Vyrovnaný rozpočet je rozpočet (tj. Finanční plán), ve kterém se příjmy rovnají výdajům, takže nedochází k žádnému rozpočtovému deficitu ani přebytku.
  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často
  • Předpovídání Předpovídání Předpovídání se týká praxe předpovídání toho, co se stane v budoucnosti, a to zohledněním událostí v minulosti i současnosti. V zásadě jde o rozhodovací nástroj, který pomáhá podnikům vyrovnat se s dopadem nejistoty budoucnosti zkoumáním historických údajů a trendů.
  • Nulové rozpočtování Nulové rozpočtování Nulové rozpočtování (ZBB) je technika rozpočtování, která přiděluje financování spíše na základě účinnosti a nutnosti než na základě historie rozpočtu. Řízení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found