Makro prostředí - přehled, DEPEST analýza, faktory

Makroprostředí označuje celkovou, širší ekonomiku a síly, které ji ovlivňují, ve srovnání s mikroprostředím, které se zaměřuje na konkrétní odvětví nebo ekonomiku regionu. Existují makroekonomické podmínky nebo faktory, které ovlivňují fungování všech podniků, což zase ovlivňuje ekonomiku jako celek. Makroekonomie se obecně zabývá:

  • Výdaje
  • Cenové úrovně
  • Souhrnná výroba

Makroprostředí

Makroekonomické faktory ovlivňují společnosti, které jsou více závislé na celkovém zdraví ekonomiky. Odvětví zahrnující výrobu a distribuci základního zboží a služeb mají tendenci fungovat samostatněji. Je to cyklický průmysl Cyklický průmysl Cyklický průmysl označuje typ odvětví, jehož schopnosti generování výnosů jsou spojeny s hospodářským cyklem. Jinými slovy, cyklický průmysl - který do značné míry zahrnuje luxusní zboží a cestování -, který je více ovlivněn makroekonomickými faktory.

souhrn

  • Makroprostředí zahrnuje síly, které ovlivňují větší ekonomiku.
  • Společnost by měla pravidelně provádět analýzu DEPEST, aby co nejlépe sloužila zákazníkům a ekonomice jako celku.
  • DEPEST odkazuje na šest širokých faktorů ovlivňujících makroekonomiku - demografické, ekologické, politické, ekonomické, sociokulturní a technologické.

Analýza prostředí makra

Za účelem strategického řízení společnosti analytici často provádějí analýzu DEPEST, která identifikuje demografické, ekologické, politické, ekonomické, sociokulturní a technologické faktory v makroprostředí, které mohou ovlivnit fungování společností.

Je důležité rozebrat, co každý z faktorů obnáší, abyste získali lepší představu o faktorech, které ovlivňují fungování společností, a proto utvářejí makroprostředí.

Makro prostředí - DEPEST analýza

Demografické faktory

Demografické síly nakonec zahrnují lidské populace, které sponzorují podniky a přispívají k ekonomice. Existuje celá řada statistik, které je třeba analyzovat, pokud jde o demografii, včetně věku, pohlaví, velikosti, povolání a potřeby.

Potřeba jakékoli demografické skupiny je v konečném důsledku důvodem, proč podniky fungují na prvním místě a jsou nakonec úspěšné, za předpokladu, že podniky splňují potřeby demografické podpory. Demografické údaje Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, kterou podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. , pak nakonec řídit, jak společnost funguje a jak se rozvíjejí širší trhy.

Populační růst a výsledné demografické změny jsou důležitými oblastmi studia pro jakékoli podnikání. Společnost musí přesně pochopit, kdo ji sponzoruje, aby mohla nejlépe sloužit, a tím vytvářet zisk.

Marketing pro jakékoli podnikání do značné míry závisí na tom, jak pečlivě věnovat pozornost demografickým změnám. Znalost cílení na nové nebo nově vznikající demografické skupiny je zásadní. Změny musí být také přeneseny do provozu a výroby, aby se zajistilo, že společnost neustále uspokojuje potřeby svých klientů.

Ekologické faktory

Ekologické faktory jsou přírodní síly, které utvářejí makro prostředí. Je do značné míry utvářen snadným přístupem k přírodním zdrojům používaným při výrobě a distribuci zboží a služeb společnosti Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco je služba poskytována. nehmotný předmět, který vzniká z.

Problémy životního prostředí ovlivňují jak přístup k přírodním zdrojům, tak dodávky přírodních zdrojů, které může společnost využívat. Jak se populace rozšiřuje, zvyšuje se přístup k přírodním zdrojům, což má tendenci vést k jejich vyčerpání. Zvyšování znečištění v důsledku populačního růstu také utváří životní prostředí.

Po celá léta narůstá nedostatek surovin a větší důraz se klade na změnu obchodních postupů za účelem využití udržitelnějších materiálů. Doufáme, že menší zátěž pro životní prostředí pomůže regenerovat ekologické cykly a učiní materiály hojnějšími a dostupnějšími.

Politické faktory

Podniky jsou vždy omezeny politickým prostředím, ve kterém existují. Zákony a vlády pravidelně určují, jak může společnost fungovat, a dokonce se houpat na trzích, kterým mohou společnosti sloužit.

Primárním případem, kdy politické faktory hrají nejvyšší kritický formující faktor, je situace, kdy se společnost pokusí přejít na nový trh - konkrétně na trh v jiné zemi. Společnost musí rozumět zákonům a předpisům, které diktují jak odvětví, v nichž působí,, tak veškerá konkrétní pravidla, kterým může podléhat. Může to ovlivnit, zda je společnost finančně odpovědná za to, aby vůbec vstoupila na nový trh.

Je také důležité držet krok s novými právními předpisy, které se připravují nebo které mají být přijaty. Pochopení přesunu politických sil může společnosti pomoci změnit její postupy tak, aby zabránily jakémukoli vážnému dopadu, pokud budou přijaty nové předpisy nebo pravidla.

Ekonomické faktory

Ekonomické faktory ovlivňující makro prostředí se vztahují k silám, které ovlivňují to, jak spotřebitelé utrácejí a jejich kupní sílu. Je důležité porozumět řadě metrik a dat, včetně:

  • Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. a jeho skutečná míra růstu
  • Míra nezaměstnanosti
  • Inflace
  • Disponibilní osobní příjem
  • Stávající vzorce výdajů

Každý podnik by měl důkladně prozkoumat výše uvedená data a měl by si být těchto čísel plně vědom, než se přesune na nové trhy v různých zemích.

Sociálně-kulturní faktory

Sociokulturní faktory se v jistém smyslu vztahují k demografii, ale více souvisejí s populacemi a tím, jak se chovají na základě preferencí a hodnot. Pro různé společnosti a kulturní skupiny jsou charakteristické různé potřeby, které jsou často založeny na různých základních hodnotách a preferencích.

Kultury jsou často formovány jakousi skupinovou mentalitou, která prochází základními hodnotami a obecnými vírami. Formuje to, jak jednotlivci v takových kulturách nakupují a za co se rozhodnou utratit své peníze. Podnik musí věnovat pozornost sociokulturním rozdílům, zejména při přechodu na nové trhy.

Technologické faktory

Technologické faktory odkazují na vytváření nových technologií a na to, jak formují produkty, vývoj produktů a přístup k novým tržním příležitostem. Dokonalým příkladem silné technologické síly je dnes bezdrátová komunikace.

Téměř každý na světě vlastní smartphone, tablet nebo notebook, který lze rychle a snadno připojit k internetu. Má vážný dopad na jednotlivce a společnosti a jejich schopnost svobodně sponzorovat společnosti.

Mobilní technologie také formují vývoj nových technologických zařízení a nahrazují zastaralá. Společnost musí neustále používat nejmodernější technologii, aby mohla pracovat na své nejvyšší kapacitě a být si vědoma toho, jak mohou technologické aplikace lépe sloužit zákazníkům.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • ESG (Environmentální, sociální a vládní) ESG (Environmentální, sociální a vládní) Environmentální, sociální a vládní (ESG) jsou kritéria, která dohromady tvoří rámec pro hodnocení dopadu udržitelnosti a
  • Udržitelnost Udržitelnost Udržitelnost je v zásadě schopnost zajistit potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by to způsobilo budoucí generace
  • Nezaměstnanost Nezaměstnanost Nezaměstnanost je termín označující jednotlivce, kteří jsou zaměstnatelní a hledají práci, ale nemohou si najít práci. Kromě toho nemají lidé v pracovní síle nebo skupině lidí, kteří jsou k dispozici pro práci, vhodné zaměstnání.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found