Peněžní aktiva - definice, příklady peněžních aktiv

Peněžní aktiva jsou aktiva, která mají pevnou hodnotu vyjádřenou v měnových jednotkách (např. Dolary, eura, jeny). Jsou uváděny jako pevná hodnota v dolarovém vyjádření, i když makroekonomické faktory, jako je inflace, snižují kupní sílu měny.

Členění pojmu „peněžní aktiva“

Peněžní aktiva jsou aktiva, jejichž hodnoty se v dolarech neliší a jsou povinna dodat určité množství měnových jednotek. Stručně řečeno, jsou statické. Jejich kupní síla se však může změnit při změně cen zboží a služeb obecně. Peněžní aktivum nemůže v průběhu času zastarat nebo získat na trhu větší hodnotu (zhodnocení).

Peněžní aktiva

Charakteristika peněžních aktiv

Mezi dvě klíčové vlastnosti těchto aktiv patří:

  1. Skutečná změna: Peněžní aktiva jsou fixována v dolarovém vyjádření, ale podléhají změnám v reálných hodnotách (tj. Relativní změně kupní síly). Například za částku 100 $ si nyní můžete koupit pouze 2 tucty jablek, ve srovnání s 3 tucty dříve. To znamená, že došlo k reálnému poklesu ve výši 33%, i když částka v dolaru zůstává stejná.
  2. Přepracování v účetní závěrce Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě: Nepodléhá přepracování jejich zaznamenané hodnoty v účetní závěrce. Naproti tomu nepeněžní aktivum, jako je půda, může podléhat odpisům nebo zhodnocení, v závislosti na tržních podmínkách.

I když, pokud jsou původní údaje v jednotkách cizí měny, musí být hodnota těchto aktiv uvedena podle převládajícího směnného kurzu v den uzávěrky.

IAS 21 k věci jasně uvádí:

  • Peněžní aktiva se zaznamenávají pomocí závěrečného směnného kurzu.
  • Nepeněžní aktiva se nepřevádějí znovu, ale vedou se historickým nebo původním kurzem.

Příklady peněžních aktiv

  • Hotovost
  • Bankovní vklady
  • Obchodní pohledávky
  • Ostatní pohledávky určené k vypořádání v hotovosti
  • Investice na dluhovém kapitálovém trhu Skupiny dluhových kapitálových trhů (DCM) Skupiny dluhových kapitálových trhů (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy fungují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s nástroji poradenských partnerů
  • Nájemní investice

Co jsou nepeněžní aktiva?

  • Naopak nepeněžní aktiva jsou ta, která nemají hodnotu stanovitelnou v přesném vyjádření v dolarech. Hodnota aktiv, která nejsou nepeněžní povahy, se v průběhu času značně mění nebo kolísá a jejich směnitelnost v hotovosti je omezená. Tato aktiva proto nejsou tak likvidní. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení, nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. (včetně goodwillu), akcie (některé společnosti považují akcie vydané v cizí měně za peněžní aktiva kvůli absenci jednoznačných směrnic) a zásoby.
  • Nepeněžní aktivum, jako je továrna a strojní zařízení, může zaznamenat pokles své hodnoty, protože technologie zastarává. Jeho hodnota závisí na určitých faktorech, jako jsou změny v technologii, faktory poptávky a nabídky atd. Tyto faktory nejsou relevantní, pokud jde o ocenění peněžních aktiv.

Aktiva, která mohou být peněžní nebo nepeněžní

Zálohy nebo zálohy mohou být buď peněžní, nebo nepeněžní na základě smlouvy s třetí stranou (stranou, na kterou byla platba provedena). Pokud je podle smlouvy předplacená částka nevratná (což obvykle je) nebo pokud neexistuje žádná smlouva a pravděpodobnost získání částky zpět je velmi nízká, mělo by to být považováno za nepeněžní aktivum.

S investicemi do prioritních akcií se zachází jako s peněžními aktivy, pokud ve smlouvě existuje klauzule, na jejímž základě musí emitující subjekt po určité době v budoucnosti provést odkup prioritních akcií. Jinak se s investicemi do prioritních akcií bude zacházet jako s nepeněžními aktivy.

Dodatečné zdroje

Další informace najdete v následujících zdrojích z Finance.

  • Předplacený leasing Předplacený leasing Předplacený leasing se používá ke strukturování hmotného majetku takovým způsobem, že nájemce má možnost po skončení leasingu toto aktivum koupit. Struktura obvykle zahrnuje splátky leasingu za dlouhodobé užívání aktiv.
  • Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota nebo jmenovitá hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Když je společnost založena, je-li jejím jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu
  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found