Inventář - suroviny, nedokončená výroba a hotové zboží

Inventář je běžný majetkový účet nacházející se v rozvaze, Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často se považuje za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv, a proto je v rychlém poměru vyloučen z čitatele. Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku platit své krátkodobé termínované závazky s aktivy snadno převoditelnými na hotovostní výpočet.

Mezi účtem zásob a náklady na zboží prodané ve výkazu zisku a ztráty existuje souhra. Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. - toto je podrobněji popsáno níže.

Účtování zásob

Stanovení zůstatku zásob

Konečný zůstatek zásob za určité období závisí na objemu prodeje Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. společnost vyrábí v každém období.

Vzorec je následující:

Konečná inventura = počáteční zůstatek + nákupy - náklady na prodané zboží

Vyšší prodej (a tím i vyšší cena prodaného zboží) vede k vyčerpání zásob. Koncepčním vysvětlením je to, že suroviny, nedokončená výroba a hotové výrobky (krátkodobá aktiva) se mění v příjmy. Náklady na zboží plynou do výkazu zisku a ztráty prostřednictvím účtu Náklady na prodané zboží (COGS).

Příklad inventury na rozvaze

Inventář a COGS

Konečná zásoba je také určena metodou účtování nákladů na prodané zboží. Existují čtyři hlavní metody výpočtu zásob: jmenovitě FIFO („první dovnitř, první ven“), LIFO („poslední dovnitř, první ven“), vážený průměr a metoda specifické identifikace Metoda specifické identifikace Specifická metoda identifikace se týká ocenění zásob, konkrétně sledování každé konkrétní položky v inventáři a přiřazení nákladů jednotlivě namísto seskupování položek dohromady. . To vše má určitá kritéria, která je třeba použít, a některé metody mohou být v určitých zemích podle určitých účetních standardů zakázány.

V inflačním období bude LIFO generovat vyšší náklady na prodané zboží než metoda FIFO. Použití metody LIFO by tedy vytvořilo nižší zůstatek než metoda FIFO. Toto je třeba mít na paměti, když analytik analyzuje účet zásob.

Systémy periodického a trvalého inventáře

Typ účetnictví Účetnictví Veřejné účetní firmy se skládají z účetních, jejichž práce slouží podnikům, jednotlivcům, vládám a neziskovým organizacím při přípravě finančních výkazů, použitý daňový systém ovlivňuje hodnotu účtu v rozvaze. Systémy periodického inventáře určují hodnotu LIFO, FIFO nebo vážený průměr na konci každého období, zatímco věčné systémy určují hodnotu po každé transakci.

Vzhledem k různým časovým horizontům a možnosti odlišných nákladů bude mít použití jiného systému jinou hodnotu. Analytici musí tento rozdíl zohlednit při analýze společností, které používají různé systémy zásob.

Obrat a závazky

Průměrná bilance zásob mezi dvěma obdobími je potřebná k určení poměru obratu, Obrat zásob Obrat zásob, nebo poměr obratu zásob, udává, kolikrát společnost prodá a nahradí své zásoby zboží během daného období. Zvažuje náklady na prodané zboží ve srovnání s jeho průměrným inventářem za rok nebo v jakémkoli stanoveném časovém období. stejně jako pro stanovení průměrného počtu dní potřebných pro obrat zásob. V těchto výpočtech lze jako čitatel použít buď čistý prodej, nebo náklady na prodané zboží, i když tento je obecně upřednostňován, protože jde o přímější vyjádření hodnoty surovin, nedokončené výroby a připraveného zboží. na prodej.

Obrat splatných účtů vyžaduje jako čitatel hodnotu pro nákupy. To je nepřímo spojeno s účtem zásob, protože nákupy surovin a nedokončené výroby mohou být prováděny na úvěr - tím je ovlivněn účet závazků.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste lépe porozuměli jednomu z nejdůležitějších oběžných aktiv v rozvaze společnosti. Posláním Finance je pomáhat vám rozvíjet svou kariéru. S ohledem na tento cíl vám mohou pomoci tyto další finanční zdroje:

  • Writedown Inventory Write Down Inventory write down je proces, který slouží k zobrazení snížení hodnoty inventáře, když tržní hodnota inventáře poklesne pod jeho účetní hodnotu. S odpisem zásob by se mělo zacházet jako s nákladem, který sníží čistý příjem. Odpis také snižuje vlastní kapitál vlastníka.
  • Pohledávky Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně uhrazen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky.
  • Model výkazu 3 Model výkazu 3 Model výkazu 3 spojuje výkaz zisku a ztráty, rozvahu a výkaz peněžních toků do jednoho dynamicky propojeného finančního modelu. Příklady, průvodce
  • Finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found