Corporate Raider - přehled, jak to funguje, příklad

Korporační lupič je jednotlivec nebo strana, která kupuje podstatnou pozici (dostatečnou k získání kontrolní pozice) ve společnosti, která je považována za podhodnocenou. Jinými slovy, korporační lupič je jednotlivec, který převezme kontrolu (obvykle prostřednictvím nepřátelského převzetí Hostile Takeover) Nepřátelským převzetím je při fúzích a akvizicích (M&A) akvizice cílové společnosti jinou společností (označována jako nabyvatel) přímým kontaktem s akcionáři cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelskou a přátelskou společností) podhodnocené společnosti.

Corporate Raider

Jak to funguje

Hlavním motivem korporátního lupiče je generovat atraktivní návratnost jejich investic. Korporační lupiči proto vyhledávají společnosti, které jsou považovány za podhodnocené. Identifikace podhodnocené společnosti vyžaduje hluboké pochopení mimo jiné aktuální finanční pozice společnosti, kompetencí managementu, obchodního modelu Obchodní strategie vs obchodní model Zahájení a provozování podniku zahrnuje rozlišení mezi obchodní strategií a obchodním modelem. K dosažení svých cílů a dosažení úspěchu, vlastníků a budoucích obchodních vyhlídek.

Výchozím bodem pro identifikaci podhodnocené společnosti může být kontrola akcií a hledání společností, které obchodují s násobkem nízké hodnoty (srovnatelné s ostatními). Investor může například použít třídič akcií k identifikaci společností, které obchodují za nižší cenu za knihu a za podnikovou hodnotu, na EBITDA EBITDA EBITDA nebo Zisk před úroky, zdaněním, amortizací je zisk společnosti před kterýmkoli z těchto provádějí se čisté odpočty. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady více než kolegům.

Všechno ostatní stejné, pokud jsou násobky ocenění dané společnosti podstatně nižší než její srovnatelné společnosti, je to obecně považováno za podhodnocené. V této souvislosti se korporátní lupič ponoří do analýzy podnikání a jeho finančních výkazů, aby zjistil, zda jsou násobky nízké hodnoty oprávněné.

Pokud se korporátní lupič domnívá, že společnost je podhodnocen Podhodnocen Podhodnoceným aktivem je jakákoli investice, kterou lze koupit za nižší než je její skutečná hodnota. Například pokud společnost vykazuje skutečnou hodnotu 11 USD, zahájí proces nájezdu. Nejběžnější metodou, kterou lupiči používají k získání podhodnocené společnosti, je nákup akcií na otevřeném trhu.

Po získání podhodnocené společnosti se korporátní lupič pokusí zvýšit hodnotu společnosti nahrazením její špatně výkonné správy, zbavením majetku nebo umístěním podniku na prodej nebo fúzi. Níže je uvedena ilustrace:

Corporate Raider - jak to funguje

Podle odborníků korporátní lupiči zefektivňují kapitálové trhy tím, že identifikují společnosti s nízkým výkonem a zlepšují je. Korporační lupiči jako takoví jsou běžně označováni jako „nutné zlo“ k vyvážení společností s nízkou výkonností.

Společná taktika k odrazení korporátních lupičů

Mezi nejběžnější taktiky, které se používají k odrazení firemních lupičů, patří:

  • Jedová pilulka: Umožnění akcionářům nakupovat více akcií se slevou na aktuální tržní cenu
  • Zlatý padák: Velký balík odměn garantovaný vedoucím pracovníkům společnosti po ukončení
  • Obrana korunovačního klenotu: Odprodej aktiv společnosti, aby byla společnost méně atraktivní

Příklad Corporate Raider

Investor používá třídič akcií a identifikuje společnost, jejíž tržní hodnota se obchoduje výrazně pod její účetní hodnotou. Investor provádí další náležitou péči, provádí diskontované peněžní toky a znásobuje ocenění společnosti a dochází k závěru, že společnost by měla obchodovat za výrazně vyšší hodnotu.

Při určování zdůvodnění nízké tržní hodnoty společnosti investor zjistí, že její historické poměry ziskovosti jsou srovnatelné s konkurencí, ale že vedení společnosti vykazuje špatné výsledky v získávání obchodů pro růst podnikání.

Investor jako takový získává většinový podíl ve společnosti nákupem akcií na otevřeném trhu. Na výroční valné hromadě společnosti investor hlasuje pro současný manažerský tým a rekonstituuje manažerský tým s ostřílenými veterány. U této zprávy prudce stoupá cena akcií společnosti.

Carl Icahn - Notorious Corporate Raider

V 80. letech si prominentní americký podnikatel Carl Icahn vybudoval reputaci podnikového lupiče prostřednictvím svého nepřátelského převzetí společnosti Trans World Airlines (TWA). V roce 1985 provedl Carl Icahn nepřátelské převzetí letecké společnosti a prodal aktiva společnosti, aby dosáhl značné návratnosti své investice.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Strategie převrácení Strategie převrácení Strategie převrácení je strategie jedovaté pilulky, kterou společnosti používají k ochraně před nepřátelským převzetím. Díky strategii převrácení mají akcionáři cílové společnosti příležitost koupit akcie nabývající společnosti
  • Poměr trhů a knih Poměr trhů a knih Poměr trhů k knihám nebo poměr cena / kniha se používá k porovnání aktuální tržní hodnoty nebo ceny podniku s jeho účetní hodnotou vlastního kapitálu v rozvaze. Tržní hodnota je aktuální cena akcií krát všechny nesplacené akcie, čistá účetní hodnota je všechna aktiva mínus všechny závazky. Poměr nám říká, kolik
  • Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic.
  • Pre-offer Defense Mechanismy Pre-Offer Defence Mechanism Pre-offer Defense Mechanismy je obecný termín pro širokou skupinu obranných strategií v M&A transakcích. Mechanismus obrany před nabídkou je v zásadě preventivní strategie podniknutá cílovou společností, aby se chránila před možnou nabídkovou nabídkou od nepřátelského nabyvatele.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found