Dluh - definice, podnikový dluh, dobrý vs. špatný dluh

Dluh jsou peníze půjčené jednou stranou od druhé za účelem uspokojení finančních potřeb, které by jinak nebylo možné zcela uspokojit. Mnoho organizací Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury používají dluh k pořízení zboží a služeb, za které nemohou platit hotovostí.

Dluh

Podle smlouvy o dluhu Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka). , dlužník získá povolení k získání jakékoli potřebné částky peněz za podmínky, že bude splacen ke sjednanému datu. Ve většině případů je dlužná částka obsluhována s určitým úrokem.

Na základě vypůjčené částky může být dluh aktivem nebo komplikací. Znát nejlepší způsob, jak spravovat dluh, je složité, zejména pro dlužníka, pro kterého je obtížné provádět plánované platby.

Rozbití dluhu

Existuje mnoho druhů dluhů, ale nejběžnější jsou půjčky na automobily, hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka - poskytovaná hypotečním věřitelem nebo bankou - která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. a dluh na kreditní kartě. Na základě sjednaných podmínek musí dlužník splatnou částku splatit do stanoveného data. Podmínky také obvykle určují, jaký úrok z úvěru naroste během období, za které je poskytován, jako procento z částky jistiny.

Úrok je základním prvkem půjčky, protože zajišťuje splácení věřitelů za rizika, která podstupují, a vybízí dlužníky k rychlému splácení s cílem omezit výdaje založené na úrokech.

Korporátní dluh

Kromě kreditních karet a půjček se mohou společnosti, které si chtějí půjčit peníze, uchýlit k dalším funkčním možnostem. Orgány společností mohou prozkoumat další typy dluhů, jako jsou komerční cenné papíry a dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , které nejsou jednotlivci k dispozici.

Dluhopisy umožňují společnostem získávat finanční prostředky prodejem příslibu splácení investorům, kteří mají zájem. Instituce a jednotlivé investiční organizace mohou pořizovat dluhopisy, které obvykle přicházejí s předdefinovanou úrokovou sazbou nebo kupónem. Pokud chce účetní jednotka například získat milion dolarů na nákup nového strojního zařízení, může veřejnosti poskytnout 1 000 dluhopisů v hodnotě 1 000 $.

Jakmile si dluhopisy koupí jednotlivci nebo jiné společnosti, držitelům je zaručena nominální hodnota k určitému datu, běžně známá jako datum splatnosti. Tato částka je navíc k běžnému úroku z dluhopisu po celou dobu, kdy je dluhopis aktivní.

Dluhopisy fungují na podobném principu jako konvenční půjčky. Společnost si však půjčuje, zatímco investoři jsou věřitelé nebo věřitelé. Komerční cenné papíry jsou krátkodobé pohledávky, jejichž doba splácení je 270 dní.

Dobrý dluh vs. špatný dluh

V oblasti podnikových financí se velká pozornost věnuje výši dluhu, který účetní jednotka dluží.

Pokud z nějakého důvodu poklesne prodej a společnost již nebude tak zisková, jako byla dříve, nemusí být schopna splácet své půjčky. Taková společnost je vystavena riziku bankrotu. Účetní jednotka, která si nepřijímá půjčky, však může omezovat svůj potenciál expanze.

Na trhu existuje mnoho průmyslových odvětví a každý z nich interaguje s dluhem jedinečným způsobem. Každá společnost tedy definuje správné množství dluhu pomocí stupnic jedinečných pro své odvětví. Při hodnocení financí společnosti vstupuje do hry řada metrik, které hodnotí, zda je její úroveň zadlužení v přijatelném rozmezí.

Dobrý dluh umožňuje jednotlivci nebo společnosti efektivně spravovat finance, takže je snadné stavět na existujícím bohatství, nakupovat, co je potřeba, a dobře se připravit na nejistotu. To zahrnuje hypotéky, nákup zboží a služeb, které kupujícímu šetří peníze, půjčky na vzdělání a konsolidaci dluhů.

Špatný dluh je na druhé straně zakázka, jejíž hodnota klesá ihned po nákupu. Tento popis však odpovídá většině životně důležitých věcí, které v životě potřebujeme, jako jsou auta, televize a oblečení. Dalšími příklady jsou půjčky na kreditní karty nebo půjčky v den výplaty.

Zajištěný vs. nezajištěný dluh

Zajištěné dluhy zahrnují příslib splácení i zajištění. Zajištění dluhu znamená poskytnutí aktiva tak, aby v případě, že dlužník dojde k prodlení, bylo možné jej prodat, aby získal zpět zapůjčené peníze.

Mezi příklady zajištěných půjček v reálném životě patří hypotéky a půjčky na auto, protože položkou, která je financována, je kolaterál. Například pokud si dlužník kupuje auto a je v prodlení s platbou, může vypůjčitel vozidlo prodat, aby získal zbývající částku. Pokud si účetní jednotka vezme hypotéku, použije se nemovitost také jako zástava. Věřitel udržuje finanční aktivum nad aktivem, dokud dlužník nezruší hypotéku.

Nezajištěný dluh na druhé straně nezahrnuje zajištění. Pokud však dlužník úvěr nesplácí, může věřitel vymáhat zapůjčenou částku u soudu. Věřitelé používají k posouzení potenciálu splácení dlužníka bonitu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Skóre FICO Skóre FICO Skóre FICO, více obyčejně známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení pravděpodobnosti, že osoba splácí úvěr, pokud je dané osobě poskytnuta kreditní karta nebo pokud mu půjčí půjčovatel. peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby u každého poskytnutého úvěru
  • Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je dohoda stanovující podmínky úvěrových smluv mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání
  • Platba jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found