Etické vs. právní standardy v oblasti financí - Corporate Finance Institute

Etické a právní normy: jaký je rozdíl? Rozhodování, která jsou etická a respektují zákony, si investiční profesionálové z celého světa neustále pamatují. Taková rozhodnutí vycházejí ze znalosti právního systému, přičemž jádrem zájmu jsou všechny strany a vlastní odborný úsudek jednotlivce. Existují nicméně situace, kdy možné kroky porušují profesní etiku nebo zákon. V tomto článku prozkoumáme rozdíly mezi oběma a budeme řídit rozhodování v takových scénářích.

etické vs. právní normy

Definování etických standardů

Etika odkazuje na morální postup, který bere v úvahu a usiluje ve prospěch všech zúčastněných stran v dané situaci. Před přijetím etického rozhodnutí musí být jednotlivec schopen identifikovat možný neetický postup a označit jej jako takový. Etické chování také zahrnuje snahu o dosažení nejlepších výsledků pro investiční profesionály, klienta a firmu.

Například investiční fond může vysvětlit rizika investování do různých tříd aktiv před vytvořením portfolia nebo slibováním klientům určitý očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. . I když takové zveřejnění může odradit některé potenciální nové klienty, zlepší dlouhodobou ziskovost firmy, protože tato akce může snížit pravděpodobnost, že nespokojení klienti podniknou právní kroky proti firmě. Investiční společnost nemusí být nutně povinna takové zveřejnění zveřejnit, ale může tak učinit ve snaze být vnímána jako etická.

Definování právních norem

V rámci investičního odvětví je definování právních norem mnohem jednodušší než etické normy. Jednat legálně znamená respektovat příslušné právní předpisy v jurisdikci firmy. Například od společnosti může být požadováno, aby měla účetní postupy, které jsou v souladu s GAAP GAAP GAAP nebo Obecně uznávané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a nebo IFRS IFRS Standardy IFRS standardy jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak transakce a ostatní účetní události musí být vykázány v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost standardů finančního světa.

Tyto zákony zavedly regulační orgány po zvážení všech dopadů, které nová legislativa bude mít. Zákony jsou obvykle reaktivní, což znamená, že jsou implementovány po velkých skandálech a jejich cílem je napravit nezdravé prostředí; jako je Sarbanes-Oxley Act Sarbanes Oxley Act Sarbanes-Oxley Act je americký federální zákon, jehož cílem bylo chránit investory zvýšením spolehlivosti a přesnosti podnikových informací. . Nejlepší zákony jsou proaktivní a jejich cílem je předcházet skandálům vyžadováním preventivních opatření podle osvědčených postupů.

právní dokument

Etické, ale nelegální

Vrátíme-li se k dilematu etické a právní normy, může být rozhodnutí etické, ale porušuje určité zákony. Běžným příkladem je „whistleblowing“ nebo odhalení nečestné, korupční nebo nezákonné činnosti jednotlivcem. I když může být etické vypovědět takovou činnost, může to být v rozporu s organizačními zásadami, a být proto považováno za nezákonné.

Když se setkáme s takovým dilematem, měl by investiční profesionál zvážit dopady svých činů před jednáním. Mohou být zavedeny alternativní systémy k nápravě takové činnosti, například interní diskuse nebo používání anonymní tipovací služby. Jde o to, že neexistují žádné stanovené rámce, které by řídily chování jednotlivce v takových situacích. Investiční profesionál se bude muset uchýlit ke svému nejlepšímu úsudku a postupovat tak, aby přinesl největší užitek klientům, rodině, kolegům, zaměstnavatelům a účastníkům trhu.

Neetické, ale legální

Naopak, rozhodnutí se může řídit určitými právními předpisy, ale může být považováno za neetické. Například některé země nemají zákony, které zakazují obchodování, pokud mají znalosti zasvěcených osob. Přestože za těchto okolností může být legální obchodovat, mnozí jej považují za vysoce neetický.

I zde by měl investiční profesionál zvážit veškeré důsledky svého jednání. Například si může odborník položit otázku, proč takové informace v první řadě vlastní, a podniknout kroky, aby se v budoucnu v takových situacích znovu nenacházel. Alternativně se může profesionál rozhodnout tyto informace ignorovat a pokračovat v obchodování obvyklým způsobem.

Závěr

Pokud se investiční profesionál ocitne v situaci, kdy jediný zjevný postup porušuje etické nebo právní zásady, musí posoudit situaci a zvážit nový postup, který tomu tak není. Ještě důležitější je, že firmy a jednotlivci musí neustále přijímat proaktivní opatření ke zmírnění pravděpodobnosti, že takové situace nastanou.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Profesionální profesionální Pojem profesionální označuje každého, kdo si vydělává na živobytí vykonáváním činnosti, která vyžaduje určitou úroveň vzdělání, dovedností nebo školení.
  • Etika účetnictví Etika účetnictví Etika účetnictví je důležitým tématem, protože jako účetní jsme klíčoví pracovníci, kteří přistupují k finančním informacím fyzických a právnických osob. Tato moc zahrnuje také potenciál a možnosti zneužití informací nebo manipulace s čísly za účelem zlepšení vnímání společnosti nebo vynucení správy příjmů.
  • GAAP GAAP GAAP nebo obecně uznávané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Zákon Sarbanes-Oxley Act Sarbanes Oxley Act Zákon Sarbanes-Oxley Act je americký federální zákon, jehož cílem bylo chránit investory zvýšením spolehlivosti a přesnosti podnikových informací.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found