Agregovaná poptávka - přehled, komponenty a směny

Souhrnná poptávka se týká celkové poptávky po hotových výrobcích a službách v ekonomice. Hotové výrobky jsou zboží a služby, které již byly plně vyrobeny - bez meziproduktů, které se používají jako vstupy do výrobního procesu.

Souhrnná poptávka

Souhrnná poptávka také odkazuje na poptávku po hrubém domácím produktu (HDP) hrubého domácího produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. a míra poptávky po zboží a službách na všech cenových úrovních. Cenová hladina je hypotetická celková cena zboží a služeb v ekonomice. Určuje se pomocí indexu spotřebitelských cen Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb. , což je měřítko vážené ceny koše obvykle nakupovaného zboží a služeb v ekonomice.

Agregovaná poptávka - komponenty

Agregovaná poptávka ekonomiky je součtem všech křivek individuální poptávky z různých sektorů ekonomiky. Je to obvykle součet čtyř složek:

Agregovaná poptávka - vzorec

1. Vládní výdaje (G)

Vládní výdaje (G) jsou celkové částky výdajů vlády na infrastrukturu, investice, obranu a vojenské vybavení, zařízení veřejného sektoru, zdravotnické služby a vládní zaměstnance. Nezahrnuje výdaje na převody plateb, jako jsou penzijní plány, dotace a převody pomoci do dalších potřebných zemí.

2. Výdaje na spotřebu (C)

Spotřeba (C) je největší složkou agregátní poptávky ekonomiky a týká se celkových výdajů jednotlivců a domácností na zboží a služby Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti, nebo spotřeba, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vzniká v ekonomice. Výdaje na spotřebu závisí na faktorech, jako je disponibilní příjem, příjem na hlavu, dluh, očekávání spotřebitelů ohledně budoucích ekonomických podmínek a úrokové sazby.

Je důležité si uvědomit, že výdaje na spotřebu nezahrnují výdaje na bytové struktury, které jsou zahrnuty ve složce investičních výdajů.

3. Investiční výdaje (I)

Investiční výdaje (I) jsou celkové výdaje na nové investiční statky a služby, jako jsou stroje, zařízení, změny zásob, investice do nebytových struktur a obytných struktur. Investiční výdaje závisí na faktorech, jako jsou úrokové sazby (protože určují náklady na půjčky), budoucí očekávání týkající se ekonomiky a vládní pobídky (například daňové výhody nebo dotace pro investice do obnovitelné energie).

4. Čistý export (X – M)

Export je produkt vyráběný domácími výrobci a prodávaný do zahraničí, zatímco import je produkt vyráběný v zahraničí a dovážený pro domácí nákup.

Je důležité si uvědomit, že agregátní poptávka je celkovou poptávkou po domácím zboží a službách; proto se k celkové poptávce přidává vývoz, zatímco dovoz se odečítá. Míra vývozu minus dovoz se nazývá Čistý vývoz, což je důležitý determinant agregátní poptávky.

Posuny agregované poptávky

Křivka agregátní poptávky vykresluje poptávku po domácím zboží a službách na všech cenových úrovních. Reálný HDP měří hodnotu hrubého domácího produktu upravenou o inflaci a poskytuje přesnější obrázek o změnách domácí poptávky než nominální HDP.

Křivka AD klesá dolů, protože vyšší cenové hladiny odpovídají nižší poptávce po zboží a službách, což je v souladu se zákonem poptávky.

Souhrnná křivka poptávky

Zde jsou některé z důvodů klesajícího sklonu křivky AD:

1. Pigou's Wealth Effect

Pigou's Wealth Effect uvádí, že spotřebitelé jsou bohatší při nižších cenových hladinách (za předpokladu, že mzdy jsou konstantní). Disponibilní příjem je vyšší při nižších cenových hladinách a umožňuje spotřebitelům utrácet více za zboží a služby, což zvyšuje poptávku po produkci.

2. Efekt směnného kurzu

Když hodnota měny v zemi klesne oproti jiným měnám, domácí zboží se pro cizince relativně zlevní a dovoz se dražší. Proto je při nižších cenových úrovních, kdy je domácí zboží levnější než zboží dovážené, poptávka po vývozu vyšší a vede ke zvýšení agregátní poptávky.

Faktory, které způsobují posuny v agregátní poptávce

Zvýšení kterékoli ze složek agregátní poptávky - spotřební výdaje, investiční výdaje, vládní výdaje a čistý vývoz (X-M) - posune křivku agregátní poptávky doprava a pokles kterékoli z těchto složek ji posune doleva.

Posun z AD na AD1 odráží nárůst agregátní poptávky. Posun z AD do AD2 odráží pokles. To může být výsledkem změny jakýchkoli faktorů, které ovlivňují složky agregátní poptávky, včetně důvěry spotřebitelů, důvěry investorů, daňové politiky, vládních výdajů na infrastrukturu, úrokových sazeb a dalších.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Zákon poptávky Zákon poptávky Zákon poptávky uvádí, že množství poptávané po statku ukazuje inverzní vztah s cenou statku, když jsou ostatní faktory konstantní (cetris peribus). To znamená, že jak se cena zvyšuje, poptávka klesá.
  • Spotřební zboží Spotřební zboží Spotřební zboží, označované také jako konečné zboží, je zboží, které si kupují jednotlivci nebo domácnosti pro osobní potřebu. Z hlediska marketingu existují čtyři typy spotřebního zboží, každý s různými marketingovými úvahami.
  • Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) a reálný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli.
  • Pigou Effect Pigou Effect Pigou Effect je teorie navržená slavným antikeynesiánským ekonomem Arthurem Pigou. Vysvětluje vztah mezi spotřebou, zaměstnaností a ekonomickým výkonem v době deflace a inflace.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found