Exit Multiple - Overview, Terminal Value, Perpetual Growth Method

Exit multiple je jednou z metod používaných k výpočtu konečné hodnoty volných peněžních toků podniku. Metoda předpokládá, že hodnota podniku bude stanovena na konci projektovaného období na základě stávajících ocenění veřejného trhu. Nejčastěji používanými násobky jsou EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) k násobku EBITDA ve srovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé složky a provedeme vás postupem jejich výpočtu a poměrem EV / EBIT EV / EBIT Hodnota podniku k zisku před úroky a daněmi (EV / EBIT ) poměr je metrika používaná k určení, zda je cena akcií příliš vysoká nebo příliš nízká.

Ukončete více

Analytici používají k odhadu hodnoty společnosti násobky odchodu vynásobením finančních metrik, jako je EBIT Průvodce EBIT EBIT znamená Earnings Before Interest and Taxes a je jedním z posledních mezisoučtů ve výsledovce před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. a EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady faktorem, který je podobný faktoru nedávno získaných společností. Více výstupů se někdy označuje jako koncová výstupní hodnota.

Co je hodnota terminálu?

Terminální hodnota označuje hodnotu všech budoucích peněžních toků společnosti v budoucím časovém okamžiku, kdy se očekává konzistentní a stabilní tempo růstu. Hodnota terminálu však omezuje projekce peněžních toků na několik let. Predikce hodnoty podniku po takovém období je obvykle nemožná a takový proces vystavuje různým rizikům, která zpochybňují platnost prognózy.

Terminálová hodnota řeší taková omezení tím, že umožňuje zahrnout budoucí hodnoty peněžních toků nad rámec projekčního období a zároveň zmírnit jakékoli problémy, které mohou nastat při používání hodnot těchto peněžních toků.

Použití metody diskontovaných peněžních toků k určení hodnoty terminálu

Při odhadu budoucích peněžních toků společnosti analytici používají finanční modely, jako je diskontovaný peněžní tok (DCF). Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec. Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec je součet peněžních toků v každém období dělený jednou plus diskont. rychlost zvýšena na sílu období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty obchodní metody v kombinaci s určitými předpoklady, aby se dospělo k hodnotě podnikání. Metoda DCF předpokládá, že hodnota aktiva se rovná budoucím peněžním tokům generovaným tímto aktivem.

Metoda diskontovaných peněžních toků zahrnuje dvě hlavní složky, tj. Prognózované období a konečnou hodnotu. Prognózované období se používá při odhadu hodnoty společnosti nebo aktiva na období přibližně pěti let. Použití prognózovaného období k určení hodnoty společnosti po dobu delší než pět let zpochybní přesnost získaného ocenění. Použití hodnoty terminálu k nalezení hodnoty společnosti nebo aktiva se pokouší vyřešit problémy, které se objeví při použití prognózovaného období.

Výpočet hodnoty terminálu pomocí více výstupů

Výstupní násobek předpokládá, že tržní násobek je spravedlivou metodou oceňování podniku. Hodnota podniku se získá vynásobením finančních metrik, jako je EBITDA nebo EBIT, faktorem, který je společný pro srovnatelné společnosti, které byly nedávno získány. Vhodnou škálu násobků lze vygenerovat pohledem na nedávné srovnatelné akvizice na veřejném trhu.

Získaný násobek se poté vynásobí projektovaným EBIT nebo EBITDA v roce N (poslední rok projekčního období), aby se získala budoucí hodnota na konci roku N. Budoucí hodnota (známá také jako terminální hodnota) se poté diskontuje o faktor se rovná počtu let v projekčním období.

Získaná hodnota se poté přičte k současné hodnotě volných peněžních toků, aby se získala implicitní podniková hodnota Enterprise Value Enterprise Value, nebo pevná hodnota, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakákoli menšina úrok, použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. . U cyklických podniků, kde výdělky kolísají podle variací ekonomiky, používáme spíše průměrný EBITDA nebo EBIT v průběhu konkrétní cyklické, než částku v roce N v projekčním období.

To znamená, že pro zohlednění cyklických variací výdělků se použije spíše průmyslový násobek než použití současného násobku. Pokud analytici použili aktuální násobek, ocenění by bylo ovlivněno ekonomickými cykly.

Metoda trvalého růstu

Metoda trvalého růstu je alternativou k metodě exit multiple a zohledňuje volné peněžní toky z podnikání, které rostou stálým tempem po celou dobu. Předpokládá, že hotovost bude navždy růst stabilním tempem, počínaje konkrétním bodem v budoucnosti.

I když je téměř nemožné, aby společnost v budoucnu rostla stejným tempem po nekonečné období, je pro výpočet konečné hodnoty upřednostňována metoda věčného růstu, protože je založena na historickém výkonu společnosti.

Ve srovnání s metodou exit multiple generuje metoda věčného růstu vyšší koncovou hodnotu. Vzorec pro výpočet konečné hodnoty pomocí metody věčného růstu je následující:

Exit Multiple Formula - Perpetual Growth Method

Kde:

  • D0 představuje peněžní toky v budoucím období, které je před N + 1 nebo ke konci období N.
  • k představuje diskontní sazbu
  • G představuje konstantní rychlost růstu

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA - dvě velmi běžné metriky používané ve financích a oceňování společností. Existují důležité rozdíly, kterým musíte porozumět. EBIT znamená: Zisk před úroky a daněmi. EBITDA znamená: Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Příklady a
  • Vstupní vícenásobný Vstupní vícenásobný Vstupní vícenásobný, běžně používaný při pákových výkupech, označuje cenu zaplacenou společnosti jako funkce finanční metriky. Vstupní násobek je pro soukromé kapitálové společnosti zásadní, protože jim pomáhá určit kupní cenu společnosti ve vztahu k finanční metrice. Ideální je nakupovat společnosti s nízkým vstupním násobkem.
  • Typy násobků ocenění Druhy ocenění násobků Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found