Vytrvalost víry - dozvíte se o předsudcích v oblasti behaviorálních financí

Vytrvalost víry, známá také jako vytrvalost víry, je neschopnost lidí změnit svou vlastní víru i po obdržení nových informací nebo faktů, které jsou v rozporu s touto vírou nebo ji vyvracejí. Jinými slovy, vytrvalost víry je tendence jednotlivců držet se své víry, i když by neměli. Je to příklad zaujatosti v behaviorálním financování.

Víra Vytrvalost

Příklad vytrvalosti víry

Mike, 32letý finanční analytik, je silně investován do společnosti A. V posledních několika týdnech byl sentiment ohledně společnosti A silně medvědí kvůli velkým interním účetním podvodům Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetní skandály v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle . Cena akcií společnosti klesla, aby odrážela tuto novou informaci. Kromě toho další finanční analytici Popis práce finančního analytika Popis pracovní pozice finančního analytika níže poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, které mají negativní dopad na akcie společnosti A a přiřaďte nízkou cílovou cenu. Mike navzdory účetnímu skandálu a výraznému negativnímu sentimentu ohledně společnosti A odmítá změnit své přesvědčení o společnosti a nadále drží své akcie navzdory klesající ceně akcií. Mike se drží vadné investiční strategie Investiční strategie akcií Investiční strategie akcií se týkají různých typů investování akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik. , toto je příklad vytrvalosti víry.

Předsudky o vytrvalosti víry v behaviorální finance

Existuje několik hlavních chyb vytrvalosti víry. Přehled ve slovníku financí behaviorálních financí Finance Slovník behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly, jsou to:

  • Předpětí konzervatismu: kladení většího důrazu na staré informace používané k formování víry, spíše než na nové informace.
  • Potvrzení zkreslení: pouze si všímat informací, které souhlasí se starou vírou nebo vnímáním.
  • Iluze kontroly: myslet si, že můžete ovlivnit výsledky.
  • Předpojatost reprezentativnosti: klasifikace nových informací na základě historických informací.
  • Zaujatost zpětného pohledu: vidět události nebo činy jako předvídatelné navzdory malým nebo žádným podpůrným důkazům o jejich předpovědi

Každá chyba vytrvalosti víry bude podrobně popsána níže.

Chyba vytrvalosti víry: zkreslení konzervatismu

Předpojatost konzervatismu je zaujatost vytrvalosti víry, při které lidé nedokáží začlenit nové informace a nakonec si zachovají své staré názory nebo přesvědčení.

Například investor koupí jistotu farmaceutické společnosti na základě skutečnosti, že se společnost chystá dokončit testování drog 3. etapy a získat regulační souhlas. O několik týdnů později společnost oznamuje, že droga prošla testováním ve fázi 3 a že schválení bude odloženo o měsíce, ne-li roky. Pokud by se investor držel svého původního ocenění společnosti a nezměnil by své hodnocení podle zveřejněných nových informací, byl by vinen konzervativností.

Chyba vytrvalosti víry: zkreslení potvrzení

Potvrzení zkreslení je zkreslení vytrvalosti víry, při kterém lidé hledají informace, které potvrzují jejich přesvědčení, a vylučují informace, které jsou v rozporu s těmito přesvědčeními. Mezi příklady zkreslení potvrzení patří:

  • Pouze s ohledem na pozitivní informace o příležitosti nebo investici a ignorování negativních informací o investici.
  • Nedostatečná diverzifikace portfolií, protože správci fondů jsou přesvědčeni, že hodnota akcií určité společnosti přinese významné výnosy.

Například klient investičního poradce může trvat na přidání nových cenných papírů do svého portfolia, aniž by zvažoval, jak nové cenné papíry doplní portfolio a jeho základní hodnotu. Klient provádí pouze průzkum, který potvrzuje jeho přesvědčení, že cenné papíry mají dobrou hodnotu, aniž by zohlednil dopady na celkové portfolio.

Chyba vytrvalosti víry: Iluze kontroly

Iluze zkreslení kontroly je zkreslení víry, při kterém si jednotlivci myslí, že mohou kontrolovat nebo ovlivňovat výsledky, když ve skutečnosti nemohou. Ellen Langer, sociální psycholog a profesor psychologie na Harvardově univerzitě, definuje iluzi zkreslení kontroly jako „očekávání pravděpodobnosti osobního úspěchu nepřiměřeně vyšší, než by objektivní pravděpodobnost vyžadovala“.

Například zástupce zákaznického servisu, který pracuje ve své místní bance a přijímá opce na akcie, může upřednostňovat investování pouze do akcií dané banky. Jelikož pracuje v této bance, může mít pocit, že má určitou kontrolu nad cenou akcií. Ve skutečnosti nemá zástupce zákaznického servisu prakticky žádnou kontrolu nad cenou akcií banky.

Chyba vytrvalosti víry: zkreslení reprezentativnosti

Zkreslení reprezentativnosti je zkreslení víry, při kterém jednotlivci používají minulé zkušenosti nebo informace ke klasifikaci nových informací. Předpojatost reprezentativnosti zahrnuje zakládání rozhodnutí na historických trendech bez určení, zda mají historické informace prediktivní hodnotu.

Společnost může například hodnotit své manažery fondů tím, že klade velký důraz na vysoké výnosy dosažené během krátkého období, aniž by pochopila pravděpodobnost, že k těmto výnosům dojde. Společnost si může najmout správce fondu na základě jeho předchozí výkonnosti, aniž by zvažovala, zda k takovým výnosům v budoucnu dojde.

Chyba vytrvalosti víry: zaujatost zpětného pohledu

Zpětná zaujatost je zaujatost vytrvalosti víry, při které jednotlivci věří, že minulé události jsou předvídatelné a nevyhnutelné. Zpětná zkreslení je také známá jako efekt „know-it-all-along“ nebo plíživý determinismus.

Například investor může tvrdit, že technologická bublina na konci 90. let byla předvídatelná a zřejmá. Toto je příklad zaujatosti zpětného pohledu - pokud by to bylo v té době zřejmé, nebylo by to eskalovalo tak, jak to bylo, a zaskočilo by to tolik investorů a analytiků.

Další zdroje

Pro více informací nabízí Finance celý kurz věnovaný behaviorálním financím. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další relevantní finanční zdroje níže:

  • Objektivní vs subjektivní obchodování Objektivní vs subjektivní obchodování Objektivní vs subjektivní obchodování: Většina obchodníků se řídí buď v podstatě objektivním nebo subjektivním stylem obchodování. Objektivní obchodníci se při rozhodování o obchodování řídí určitými pravidly. Raději mají rozhodnutí o nákupu a prodeji v zásadě předem naplánovaná. Subjektivní obchodníci se naproti tomu distancují od používání přísných pravidel
  • Vítězné myšlení obchodníka Vítězné myšlení obchodníka Být mistrem obchodníka není jen o formulování lepších strategií a analýz, ale také o rozvoji vítězného myšlení.
  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found