Obecná dohoda o zabezpečení - přehled, účel, prvky

Všeobecná bezpečnostní dohoda (GSA) je smlouva podepsaná mezi dvěma stranami - věřitelem (věřitelem) a dlužníkem (dlužníkem) - k zajištění osobních půjček, komerčních půjček a dalších závazků vůči věřiteli.

Obecná bezpečnostní dohoda

Obecné dohody o zabezpečení uvádějí seznam všech aktiv založených jako kolaterál Collateral Collateral je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. věřiteli a všem možným událostem nebo podmínkám, kdy je dlužník považován za bankrotujícího, poté je věřitel opětovně zajištěn.

Souhrn:

  • Obecnou dohodu o zabezpečení podepisují obě strany: věřitel i dlužník.
  • GSA je určen k zajištění zájmu věřitele a opravňuje věřitele k přístupu ke kolaterálovým aktivům.
  • Aktiva registrovaná v rámci GSA mohou být hmotná i nehmotná.

Účel Všeobecné bezpečnostní dohody

Hlavní funkcí obecné dohody o zabezpečení je zabezpečit prostředky, které byly půjčeny podniku. K archivaci cenných papírů tedy veškerý hmotný a nehmotný majetek Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. které společnost vlastní nebo bude vlastnit v budoucnu, jsou popsány ve smlouvě.

Hmotná aktiva zahrnují vybavení, inventář a stroje, zatímco nehmotná aktiva zahrnují ochranné známky, patenty a duševní vlastnictví.

Dlužník i věřitel musí podepsat obecnou bezpečnostní dohodu. Věřitel může dále požádat fyzickou nebo právnickou osobu. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. (např. pojišťovna) podepsat jako ručitel. Ručitel je osoba nebo organizace, která slibuje, že půjčku splatí, pokud ji dlužník nedokáže zpracovat. Poté musí být všechny dohody o zabezpečení zaregistrovány v registru cenných papírů osobního majetku (PPSR).

Níže je uveden seznam informací nezbytných pro registraci:

  • Podrobnosti o zabezpečené straně: Informace o věřiteli a dlužníkovi
  • Zajišťovací podrobnosti: Typ aktiva, jeho hodnota
  • Podrobnosti poskytovatele: Poskytovatel je osoba nebo subjekt, který vytváří důvěru a převádí vlastnictví aktiv
  • Způsob platby: Obvykle kreditní karta, ale lze použít i jiné způsoby platby.

Mnoho bank používá GSA při půjčování peněz různým subjektům.

Jaké jsou povinnosti dlužníka?

Po podpisu obecné dohody o zabezpečení je dlužník povinen provádět činnosti uvedené ve smlouvě, jako je splácení určité částky věřiteli, což neumožňuje třetím stranám podniknout jakékoli kroky týkající se zabezpečení kolaterálu bez úmluvy věřitele, a nikoli změnit kontrolu nad společností bez souhlasu věřitele.

Věřitel musí schválit ručitele Ručitel Ručitel je třetí strana, která platí dluh, pokud dlužníkovi chybí platby. Obvykle jsou formou pojištění pro věřitele. společnosti, která převezme odpovědnost za nesplacenou částku půjčky v případě, že dlužník nesplní své závazky.

Pokud dlužník nesplácí úvěr, má věřitel právo nejprve se stát zákonným vlastníkem zastavených aktiv a poté je prodat na volném trhu, aby získal zpět vypůjčené prostředky.

Jaké jsou hlavní prvky obecné dohody o zabezpečení?

Mezi hlavní prvky obecné dohody o zabezpečení obvykle patří následující:

  • Definice povinností stran
  • Poskytnutí bezpečnostního úroku
  • Informace o ručiteli
  • Dlužnické smlouvy
  • Popis zajištění
  • Události selhání
  • Důsledky selhání
  • Opravné prostředky
  • Vlastnictví kolaterálu
  • Seznam aktiv dlužníka
  • Smíšený

Smlouva GSA má platnost pět let. Po pěti letech pozbývá platnosti a musí být každých pět let obnovována. Je velmi důležité zkontrolovat všechny informace uvedené v dohodě týkající se prezentovaných položek. Pokud dojde k nějaké chybě, GSA se automaticky stane neplatným.

Nelze použít aktiva, která již byla zastavena, jako zajištění k zajištění nové smlouvy o půjčce. Všechny strany dohody by měly věnovat zvláštní pozornost podrobnostem v obecné dohodě o zabezpečení, aby se ujistily, že jsou všechny strany zabezpečeny a informace jsou legitimní a aktualizované.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Dopis o pohodě Dopis o pohodě Dopis o pohodlí je dokument o ujištění mateřské společnosti, který má ujistit dceřinou společnost o její vůli poskytnout finanční podporu.
  • Proces kreditní analýzy Proces kreditní analýzy Proces kreditní analýzy se týká vyhodnocení žádosti o půjčku dlužníka s cílem určit finanční zdraví účetní jednotky a její schopnost generovat
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found