Rozpočtový nedostatek - přehled, příčiny, jak zabránit

Omezení rozpočtu je praxe nadhodnocování výdajů a / nebo podceňování předpokládaných příjmů. Příjmy Příjmy jsou hodnotou veškerého prodeje zboží a služeb uznaného společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. při přípravě rozpočtového výkazu na další finanční období. Jedná se o polštář vytvořený vedením nebo nižšími manažery k přípravě rozpočtových odhadů, které nebude těžké dosáhnout.

Rozpočtová rezerva

V jiných případech může být pokles rozpočtu výsledkem toho, že vedení přidá neověřená čísla, zejména ve vysoce konkurenčních odvětvích, kde jsou běžné změny. Skutečný rozpočet musí být čestný; mělo by odrážet skutečné očekávané výnosy a náklady.

Příčiny rozpočtové stagnace

Níže uvádíme některé běžné příčiny rozpočtového schodku při přípravě ročního rozpočtu společnosti:

1. Nejistota ohledně očekávaných výsledků

Manažeři společnosti mohou čelit velké nejistotě ohledně očekávaných výsledků v budoucím období. Když například společnost zavádí novou produktovou řadu, manažeři nemají aktuální údaje o druhu očekávaných výsledků. Ve výsledku budou při sestavování rozpočtu pro nadcházející finanční rok konzervativní Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finanční reporty. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. vyhnout se slibům nad rámec toho, čeho mohou dosáhnout. Může dojít k rozpočtovému schodku, když manažeři podceňují očekávané příjmy, aby zůstaly v rozmezí, které je u nové produktové řady snadno dosažitelné.

2. Informační asymetrie

Informační asymetrie nastává, když jedna strana vlastní o subjektu více informací než druhá strana. V takovém případě mohou mít vedoucí pracovníci na úrovni oddělení přístup k soukromým informacím o požadavcích na zdroje, produktivitě zaměstnanců a výdajích, které vrcholový management nemusí mít.

Manažeři na nižší úrovni mohou využívat informační asymetrii Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo nepravidelné informace. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana. prosazovat svůj vlastní zájem bez znalosti vrcholového vedení. Mohou stanovit snadno dosažitelné cíle v oblasti výnosů, aby je management mohl vidět, že tvrdě pracují, i když je zaručeno, že překonají výsledky z předchozího roku.

3. Odměny závislé na plnění rozpočtu

V organizacích, kde jsou odměny zaměstnanců a výplaty závislé na plnění rozpočtu, mohou manažeři na nižší úrovni vytvářet mezery v rozpočtu, aby bylo snadné dosáhnout cíle. Podřízení manažeři jsou často pod tlakem vrcholového managementu, aby zajistili dosažení stanovených cílů, což znamená, že mohou ovlivnit proces tak, aby pracoval v jejich prospěch.

Když manažeři plní role dohledu, vědí, co je dosažitelné a jaké zdroje jsou požadovány. Představovali by tedy vysoký rozpočet na výdaje, zatímco by snížili očekávaný cíl příjmů na snadno dosažitelnou úroveň. To by jim usnadnilo překonat stanovené cíle v každém období a užít si slíbené odměny, zvýšení platů a povýšení do zaměstnání.

Jak zabránit rozpočtovému stagnaci

Výskyt rozpočtových nedostatků v organizaci může vést k poklesu produktivity a výkonu, protože zaměstnanci pracují na dosažení cílů, které jsou v jejich schopnostech. Implementace níže uvedených opatření může pomoci snížit rozpočtové nedostatky v organizaci:

1. Omezení počtu manažerů, kteří přispívají do rozpočtu

Pokud je příliš mnoho manažerů oprávněno přispívat do rozpočtového modelu, může to umožnit příliš velkou rezervu jako způsob, jak snížit očekávání jejich společnosti. To umožní příliš mnoho plýtvání, protože zaměstnanci nemají motivaci být produktivní, když jsou cíle snadno dosažitelné.

Omezení počtu manažerů, kteří připravují rozpočty na několik agresivních manažerů, může pomoci omezit nedostatek. Manažeři kladou vysoká očekávání, aby vytvořili výzvu pro zaměstnance, aby se dostali z jejich komfortní zóny a usilovali o dosažení těchto cílů. Pokud zaměstnanci nejsou schopni dosáhnout tohoto cíle, budou motivováni k tomu, aby se v příštím finančním období o tuto výzvu pokusili znovu.

2. Rozpočet by neměl být základem pro hodnocení výkonu

Většina organizací používá rozpočet jako nástroj k měření toho, jak dobře si zaměstnanci v daném období vedli. Zaměstnanci, u nichž se zjistí, že dosáhli svých cílů, jsou odměněni bonusy a výplatami, zatímco ti, kteří nejsou schopni dosáhnout cílů, jsou pokáráni.

To však povzbuzuje zaměstnance, aby vytvořili rozpočtovou rezervu, která jim umožní snadno dosažitelné cíle, aby mohli být odměněni v každém finančním období. Odstranění jakékoli vazby mezi výkonem, bonusy a rozpočtem může snížit motivaci podvádět systém a těžit z odměny založené na výkonu.

Nevýhody rozpočtové rezervy

Omezení rozpočtu přichází s následujícími nevýhodami:

1. Podcenění zisků vykresluje podnikání jako bojující

Když podřízení manažeři neustále vytvářejí snadné cíle, na vysoce konkurenčním trhu bude podnikání považováno za nedostatečně výkonné. I když je podnik na správné cestě k dosažení nových maxim, manažeři vyčerpají dodatečné příjmy, které v rozpočtu zbývají, kvůli rozpočtovému nedostatku v rozpočtu.

Taková praxe bude zobrazovat podnikání jako bojující a může přinutit vysoce výkonné zaměstnance, aby skočili na silnější konkurenty. Umělé zpomalení růstu může také nepříznivě ovlivnit výkon společnosti. Akcionáři začnou pochybovat o schopnosti společnosti nadále generovat výnosy.

2. Podcenění výnosů ovlivní další obchodní aktivity

Když rozpočtové odhady pro příští finanční rok ukážou, že výnosy jsou nižší než předpokládané vrcholové vedení, společnost sníží výdajový rozpočet na důležité funkce, jako je marketing a reklama, výzkum a vývoj Výzkum a vývoj (R&D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zlepšování stávajících produktů a zavádění nových do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. , výrobní a správní náklady SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. V některých případech může zahrnovat i náklady na odpisy. Snížení rozpočtů výdajů ovlivní dlouhodobou životaschopnost podniku.

Například snížení rozpočtu výdajů pro marketingové oddělení omezí potenciál společnosti získat nové zákazníky a dokonce si udržet stávající zákazníky, což je rozhodující pro trvalou ziskovost podnikání.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Rozptyl rozpočtu Rozptyl rozpočtu Rozptyl rozpočtu se zabývá účetními nesrovnalostmi společnosti. Termín se nejčastěji používá ve spojení s negativním scénářem. Příkladem je situace, kdy společnost nedokáže přesně stanovit rozpočet svých výdajů - buď na daný projekt, nebo na celkové čtvrtletní nebo roční výdaje.
  • Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o kapitálově náročné projekty, které by měly provádět. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů.
  • Rozpočet projektu Rozpočet projektu Rozpočet projektu je nástroj používaný manažery projektu k odhadu celkových nákladů na projekt. Šablona rozpočtu projektu obsahuje podrobný odhad všech nákladů, které pravděpodobně vzniknou před dokončením projektu.
  • Analýza odchylek výnosů Analýza odchylek výnosů Analýza odchylek výnosů se používá k měření rozdílů mezi skutečnými a očekávanými tržbami na základě metrik objemu prodeje, metrik prodejní směsi a výpočtů marže příspěvku. Informace získané z Revenue Variance Analysis jsou pro organizace důležité, protože umožňují managementu určit skutečný výkon prodeje ve srovnání s projekcemi

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found