Řízení lidských zdrojů - přehled, zásady a funkce

Řízení lidských zdrojů (HRM) je souhrnný termín pro všechny formální systémy vytvořené za účelem pomoci při řízení zaměstnanců a dalších zúčastněných stran Zainteresovaná strana V podnikání je zúčastněnou osobou každý jednotlivec, skupina nebo strana, která má zájem o organizaci a výsledky jejích akce. Běžné příklady ve společnosti. Řízení lidských zdrojů má za úkol tři hlavní funkce, a to nábor a odměňování Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec dostává, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, který ze zaměstnanců a určení práce. V ideálním případě je úlohou HRM najít nejlepší způsob, jak zvýšit produktivitu organizace prostřednictvím jejích zaměstnanců. Navzdory neustále se zvyšující míře změn v podnikovém světě se role HRM pravděpodobně významným způsobem nezmění.

Řízení lidských zdrojů

Až donedávna bylo personální oddělení společnosti zařazeno do nižších příček. To je překvapivé vzhledem k zásadní roli, kterou toto oddělení hraje při doplňování a výživě zdrojů organizace.

Zásady řízení lidských zdrojů

Personální oddělení se významně transformovalo z úkolově orientované administrativy, která bývala v 80. letech. Nyní se na ni pohlíží jako na strategicky zaměřené rozšíření každé firmy. HR oddělení prospívá na konkrétních principech, jak je zdůrazněno níže:

1. Závazek

Jedním z aspektů, s nimiž se personální oddělení snaží vypořádat, je bezpečnost práce. Aby byla zajištěna jistota zaměstnání, mnoho zaměstnanců ví, že musí prokázat závazek vůči společnosti a svým pracovním povinnostem. Vedení lidských zdrojů přichází s cílem zavést opatření, která zajistí, aby úroveň personálu odpovídala potřebám společnosti a aby v tomto procesu zajistila zaměstnancům jejich dlouhodobé pozice v organizaci. Firma prokazuje svůj dlouhodobý závazek vůči pracovníkům poskytováním pravidelných školení, hodnocení výkonu a stanovování cílů. Budování týmu Budování týmu odkazuje na činnosti prováděné skupinami lidí za účelem zvýšení jejich motivace a posílení spolupráce. Mnoho lidí používá fráze „team building“ a „teamwork“ zaměnitelně. Jsou to však dva odlišné pojmy. Zatímco team building klade důraz na vytváření skupin.

2. Kompetence

Kompetence je jedním ze základních principů, které podporují růst a rozvoj společnosti. Je to také aspekt, který ovlivňuje pracovní spokojenost zaměstnanců a to, jak společnost prospívá společnosti. Úspěch firmy závisí na kompetenci jejích zaměstnanců. Oddělení HRM se snaží udržet kompetence pracovní síly poskytováním vzdělávacích příležitostí. Rovněž naplánuje orientační programy, které poskytují cesty k osvícení nových zaměstnanců na misi společnosti Prohlášení o misi Prohlášení o misi definuje, v jaké oblasti podnikání společnost je, proč existuje nebo k jakému účelu slouží. a cíle.

Školení a orientace jsou nezbytné pro zlepšení dovedností, znalostí a kompetencí zaměstnanců. Výhodou kompetentních pracovních sil je, že vede k výrobě bezpečných a spolehlivých produktů a služeb, na které se mohou zákazníci spolehnout. Při absenci vysoké úrovně kompetencí bude společnost vystavena soudním sporům a právním nárokům vyplývajícím z produktů a služeb, které poskytuje.

Hlavní funkce řízení lidských zdrojů

1. Nábor zaměstnanců

Nábor je proces identifikace mezer v talentech ve společnosti a hledání správných lidí pro obsazení rolí. Proces náboru zaměstnanců má čtyři fáze:

  • Analýza práce - To zahrnuje definování různých aspektů úlohy prostřednictvím popisu a specifikace úlohy. Prostřednictvím popisu úlohy oddělení HRM identifikuje úkoly vyžadované pro konkrétní práci, zatímco druhá definuje požadavky, které jednotlivec potřebuje pro splnění této úlohy.
  • Získávání - To zahrnuje různé techniky, které společnost používá k přilákání potenciálních kandidátů na obsazení dané pozice. Toho lze dosáhnout prostřednictvím interních a externích reklam.
  • Screening a výběr - Jedná se o proces hodnocení kandidátů, kteří se ucházejí o místo. Hodnocení se provádí za účelem zjištění dovedností, kvalifikací, kompetencí a pracovních zkušeností, které potenciální kandidáti přinášejí ke stolu.
  • Výběr správných kandidátů - Jakmile bude vybrán nejlepší kandidát, nastoupí další proces, který následuje. To jednoduše pomáhá novým rekrutům stát se produktivními členy společnosti.

2. Orientace na zaměstnance

Další klíčovou funkcí řízení lidských zdrojů je orientace na zaměstnance. Také známý jako onboarding, je to proces výuky nových zaměstnanců, kteří potřebují dovednosti, znalosti a chování, aby mohli efektivně přecházet do nové společnosti.

Zaměření na zaměstnance je široký proces prováděný personálním oddělením a provádí se různými metodami, včetně přednášek, schůzek, videí, mentoringu a cvičení budování týmu. Hlavním cílem orientace je poskytnout novým rekrutům adekvátní informace týkající se cílů, pravidel, zásad a aktivit společnosti.

3. Rozvoj zaměstnanců

Rozvoj zaměstnanců se týká veškerého úsilí o zlepšení osobní, týmové a organizační efektivity. Jedním z aspektů, které oddělení lidských zdrojů řeší, je rozvoj talentů. To zahrnuje sladění dovedností zaměstnanců s potřebami společnosti. Kromě přijímání, školení a orientace zaměstnanců by HRM mělo také zlepšit jejich kariérní příležitosti.

V zásadě je ekonomičtější zlepšit stávající pracovní sílu společnosti než v budoucnu najmout nové zaměstnance. Rozvoj zaměstnanců je tedy kompromisem, jehož prostřednictvím řízení lidských zdrojů šetří peníze tím, že se vyhýbá potenciálním nákladům na najímání nových zaměstnanců.

souhrn

Řízení lidských zdrojů se týká procesu náboru a rozvoje pracovní síly společnosti. HR oddělení se zabývá identifikací nedostatků talentů ve společnosti, reklamou na pozice, hodnocením potenciálních kandidátů a najímáním špičkových talentů.

Řízení lidských zdrojů neřeší jen nábor nových zaměstnanců; dohlíží také na nadbytečnost u společností, které chtějí snížit velikost. Řízení lidských zdrojů také dohlíží na orientační programy, které mají seznámit nové zaměstnance s cíli a cíli společnosti a zásadami společnosti. Řízení lidských zdrojů celkově zaručuje hladký chod zaměstnanců ve společnosti.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocit pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na
  • KPI pracovní síly KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI)
  • Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců je podíl zaměstnanců, kteří opustili společnost během určitého časového období. Naučte se, jak vypočítat míru fluktuace zaměstnanců.
  • Smysl pro účel v práci Smysl pro účel v práci Najděte svůj smysl pro účel v práci. Ať už vás práce baví nebo ne, často záleží na tom, jak dobře podporuje váš smysl pro účel. Kde pracujete, role, kterou zastáváte, a váš širší smysl pro váš účel se mohou změnit, proto, pokud chcete mít rovnováhu mezi těmito třemi, musíte být otevřeni změnám

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found