Termín do splatnosti - definice, kategorie dluhopisů, rizika a výnosy

Doba do splatnosti je zbývající životnost dluhopisu nebo jiného typu dluhového nástroje. Doba trvání se pohybuje mezi dobou, kdy je dluhopis vydán, do data jeho splatnosti, kdy je emitent povinen dluhopis splatit a zaplatit držiteli dluhopisu nominální hodnotu dluhopisu.

Doba splatnosti

Během životnosti dluhopisu je emitent povinen provádět výplaty kupónů Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. pevně stanoveným procentem dohodnutým v den emise. Doba splatnosti může být krátkodobá nebo dlouhodobá a každé trvání přichází s různými úrokovými sazbami. Dluhopisy s delší dobou splatnosti nabízejí vyšší úrokovou sazbu než krátkodobé dluhopisy, jejichž doba splatnosti je kratší než pět let.

Kategorie dluhopisů na základě podmínek splatnosti

Dluhopisy lze seskupit do krátkodobých, střednědobých nebo dlouhodobých dluhopisů.

1. Krátkodobé obligace

Krátkodobý dluhopis je dluhopis s dobou splatnosti od 1 do 5 let. Krátkodobé dluhopisy může vydávat jakýkoli subjekt, například korporace s investičním stupněm, vládní instituce a společnosti s ratingem pod investičním stupněm. Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, obchod , nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených lhůtách splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. . Dávají jim přednost držitelé dluhopisů, kteří chtějí zachovat svůj kapitál, protože mají tendenci držet se lépe, když jsou nepříznivé tržní podmínky. Krátkodobé dluhopisy jsou vysoce likvidní; investoři mají snadný přístup ke svému kapitálu ve srovnání s dlouhodobým dluhopisem, který má tendenci investory dlouhodobě uzavírat.

2. Mezilehlé dluhopisy

Mezilehlé dluhopisy přicházejí s dobou splatnosti 5 až 10 let a platí vyšší výnosy než krátkodobé dluhopisy, ale nižší než dlouhodobé dluhopisy. Mezilehlé dluhopisy upřednostňují investoři s vyšší tolerancí vůči riziku a kteří očekávají, že při splatnosti dosáhnou vyšších výnosů. Nevýhodou je, že dluhopisy s delší dobou do splatnosti jsou více ovlivněny cenovými výkyvy než dluhopisy s krátkodobou splatností.

3. Dlouhodobé dluhopisy

Dlouhodobé dluhopisy přicházejí s dobou splatnosti od 10 let do 30 let. Takové dluhopisy obecně platí vyšší úrokovou sazbu Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. než krátkodobé a mezilehlé dluhopisy. Emitenti dluhopisů jsou ochotni zaplatit vyšší úrokovou sazbu za dluhopisy výměnou za dlouhodobé zablokování dluhopisu. Obvykle může být termín splatnosti u dlouhodobých dluhopisů stanoven pevně, nebo může být změněn během životnosti dluhopisu, pokud smlouva o dluhopisu obsahuje ustanovení o put, call nebo převodu.

Dlouhodobé dluhopisy preferují investoři, kteří se snaží v dlouhodobém horizontu maximalizovat své výnosy. Nevýhodou je, že dluhopisy postrádají flexibilitu, kterou nabízejí krátkodobé dluhopisy. To znamená, že pokud úrokové sazby vzrostou, hodnota dluhopisu poklesne o podobný podíl. Emitenti dluhopisů s jinými zbývajícími dluhopisy s kratší dobou splatnosti mohou své závazky nesplnit.

Co se stane, když dluhopisy dosáhnou splatnosti

Pokud ve svém portfoliu vlastníte dluhopisy, je důležité vědět, kdy vyprší a kolik času zbývá do data splatnosti. Obvykle je po skončení platnosti dluhopisu držitel dluhopisu povinen vrátit certifikát dluhopisu vydávajícímu subjektu, kterým je buď federální vláda, nebo společnost.

Emitent poté zaplatí držiteli dluhopisu původní emisní cenu nebo nominální hodnotu dluhopisu. Pokud emitent neuskutečnil pravidelné platby úroků před datem splatnosti, držitelé dluhopisů očekávají, že obdrží splátku jistiny plus všechny platby úroků, které vznikly od vydání dluhopisu.

Držitelé dluhopisů jsou rovněž povinni platit daně z jakýchkoli kapitálových zisků Výnos kapitálových výnosů Výnos kapitálových výnosů (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad dluhopisu, který drží. Státní dluhopisy a komunální obligace mohou být obvykle osvobozeny od federálních a místních daní a jejich držitelé nebudou povinni takové daně platit. Ostatní dluhopisy podléhají zdanění v závislosti na daňových zákonech, které existují v zemi.

Například pokud jste si koupili dluhopis v hodnotě 1 000 $ se slevou 950 $, získáte kapitálový zisk 50 $. Kapitálový zisk musí být uveden ve vašich ročních daňových přiznáních. Jde-li o kapitálovou ztrátu, může to pomoci snížit daně kvůli daňovým úřadům.

Riziko a výnos dluhopisů s různými podmínkami splatnosti

Investoři si mohou při hledání nástrojů s pevným výnosem vybrat mezi krátkodobými dluhopisy, mezitímními dluhopisy a dlouhodobými dluhopisy. Jejich výběr investice je ovlivněn tolerancí k riziku, časovým rámcem a cíli. Krátkodobé dluhopisy obvykle přicházejí s nízkým rizikem a nízkými výnosy. Preferují je investoři, jejichž nejvyšší prioritou je bezpečnost jejich investic. To znamená, že jsou ochotni obětovat vyšší výnosy nabízené střednědobými a dlouhodobými dluhopisy, aby získali větší stabilitu a nízké riziko.

Na druhou stranu dlouhodobé dluhopisy poskytují vyšší výnosy a přicházejí s větším rizikem. Dlouhodobé dluhopisy blokují investiční fondy na delší období, což umožňuje více času, aby úrokové sazby ovlivnily cenu dluhopisu. Investoři s vyšší tolerancí k riziku by dobrovolně na delší dobu své peníze zamkli výměnou za vyšší výnosy. Dlouhodobé dluhopisy jsou však více než volatilní než jiné typy dluhopisů. To znamená, že nemusí být vhodné pro investory, kteří se snaží získat zpět své investice do tří let nebo méně.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů jsou vyjádřením bonity podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy.
  • Efektivní durace Efektivní durace Efektivní durace je citlivost ceny dluhopisu vůči srovnávací výnosové křivce. Jedním ze způsobů, jak posoudit riziko dluhopisu, je odhadnout
  • Podmínky dluhopisů s pevným výnosem Podmínky dluhopisů s pevným výnosem Definice nejběžnějších podmínek dluhopisů a dluhopisů s pevným příjmem. Anuita, věčnost, kupónová sazba, kovariance, aktuální výnos, nominální hodnota, výnos do splatnosti. atd.
  • Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota nebo jmenovitá hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found