Teorie preferencí likvidity - přehled, LM křivka, výnosová křivka

Teorie preference likvidity uvádí, že agenti na finančních trzích preferují likviditu. Formálně, pokud U (Asset A)> U (Asset B) arA = rB, pak L (Asset A)> L (Asset B), kde:

  • U (Asset A) je nástroj investora z držení aktiva A.
  • U (aktivum B) je nástroj investora z držení aktiva B.
  • rA je výnos generovaný aktivem A.
  • rB je výnos generovaný aktivem B.
  • L (aktivum A) je likvidita aktiva A.
  • L (aktivum B) je likvidita aktiva B.

Podle teorie preference likvidity se investor potýká se dvěma aktivy nabízejícími stejnou míru návratnosti. Míra návratnosti. Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice. vyjádřeno v procentech. Tato příručka učí, že nejběžnější vzorce vždy vyberou likvidnější aktivum. Termín preference likvidity zavedl anglický ekonom John Maynard Keynes ve své knize „Obecná teorie zaměstnanosti, úroků a peněz“ z roku 1936. Keynes nazval agregátní poptávku po penězích v preferenci likvidity ekonomiky.

Keynesiánská měnová teorie a křivka LM

Podle Keynesovy obecné teorie je krátkodobá úroková sazba určena nabídkou a poptávkou po penězích. Držení peněz je cena příležitosti Cena příležitosti Cena příležitosti je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. neinvestovat tyto peníze do krátkodobých dluhopisů. Poptávka po penězích je funkcí krátkodobé úrokové sazby a je známá jako funkce preference likvidity.

Peněžní zásoba je obvykle pevné množství stanovené centrálním bankovním úřadem Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. . L (r, Y) je funkce preference likvidity, pokud a pokud, kde r je krátkodobá úroková sazba a Y je úroveň výstupu v ekonomice.

Teorie preferencí likvidity

Formálně je křivka likvidity peněz (LM) lokusem bodů Výstup - úroková sazba peněžní trh je v rovnováze. Alternativně můžeme říci, že křivka LM mapuje změny v poptávce nebo nabídce peněz na změny krátkodobé úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. .

LM graf

Teorie preferencí likvidity a vzestupná výnosová křivka

Podle teorie preference likvidity je krátkodobá úroková míra v ekonomice dána nabídkou a poptávkou Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství dobrého a požadované množství tohoto zboží se navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. pro nejlikvidnější aktivum v ekonomice - peníze. Koncept, pokud je rozšířen na dluhopisový trh, poskytuje jasné vysvětlení vzestupné výnosové křivky. Vzhledem k tomu, že investoři striktně upřednostňují likviditu, musí být výnos nabízený dlouhodobými dluhopisy, aby přesvědčil investory ke koupi dlouhodobých dluhopisů nad krátkodobými, vyšší než výnos nabízený krátkodobými dluhopisy.

Formálně, pokud U (Asset A)> U (Asset B), a L (Asset A)> L (Asset B), then rA > rB. Rozdíl v úrokových sazbách je znám jako likviditní prémie nebo termínová prémie. Běžně používaným měřítkem pojmu prémie je rozpětí 10-2.

10-2 Spread Chart

Teorie preferovaných stanovišť

Theory of Liquidity Preference is a special case of the Preferred Habitat Theory in which the preferred habitat is the short end of the term structure. The Preferred Habitat Theory říká, že trh s dluhopisy je „segmentovaný“ na základě časové struktury dluhopisů a tyto „segmentované“ trhy jsou propojeny na základě preferencí investorů na trhu s dluhopisy.

Podle teorie preferovaných stanovišť investoři na dluhopisových trzích raději investují do konkrétní části nebo „stanoviště“ termínové struktury. Tuto teorii představili italsko-americký ekonom Franco Modigliani a americký ekonomický historik Richard Sutch ve svém článku z roku 1966 nazvaném „Inovace v politice úrokových sazeb“.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka často indikuje náskok před recesí nebo ekonomickým zpomalením. Výnosová křivka je grafickým znázorněním vztahu mezi úrokovou sazbou placenou aktivem (obvykle vládními dluhopisy) a dobou do splatnosti.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Klíčoví hráči na kapitálových trzích Klíčoví hráči na kapitálových trzích V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích.
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found