Datová místnost - fyzické a virtuální datové místnosti v dohodách o fúzích a akvizicích

Datová místnost je zabezpečené místo, které se používá k ukládání privilegovaných dat, obvykle pro právní řízení nebo fúze a akvizice. Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční transakční náklady. Datové místnosti se používají k ukládání dokumentů, sdílení souborů, zabezpečení citlivých dokumentů a provádění finančních transakcí. Existují dva typy datových místností: fyzické datové místnosti a virtuální datové místnosti.

Datová místnost

Při fúzích a akvizicích je datová místnost obvykle umístěna v obchodních prostorách nebo kancelářích prodejce, kde se mohou kupující, prodejci a právníci, kteří transakce zpracovávají, setkat, aby získali přístup k dokumentům.

Fyzická datová místnost

Fyzická datová místnost je také známá jako due diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciální dohody nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo vyvoláno během M&A dohody nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče. datová místnost. Jedná se o fyzické místo, které stanoví prodejce k ukládání základních dokumentů, které jsou vyžadovány během fúze a akvizice. Datová místnost je součástí procesu náležité péče; kupující a právníci zastupující kupujícího k němu mají přístup před uzavřením transakce.

Kupující bude často muset před uzavřením obchodu získat co nejvíce informací o kupované společnosti. Prodejce proto obvykle ukládá požadované dokumenty na centrálním místě, které je neustále sledováno a zabezpečeno, aby omezil přístup pouze oprávněným osobám. Prodejce často umožní přístup jednomu uchazeči / kupujícímu současně se svým týmem odborníků jako způsob zachování integrity dokumentů.

U velkých fúzí a akvizic, které zahrnují mnoho uchazečů, budou prodejci vyžadovat, aby kupující letěli do země nebo regionu a byli k dispozici po celou dobu procesu. Protože tento proces zahrnuje hostování velkého počtu kupujících a odborníků na vysoké úrovni, náklady na provoz fyzické datové místnosti jsou často vysoké. Pro lepší správu nákladů se většina prodejců stěhuje do virtuálních datových místností, kde mají kupující a jejich odborníci vzdálený přístup k dokumentům. Virtuální datová místnost je podstatně levnější z hlediska času a nákladů než fyzická datová místnost.

Virtuální datová místnost

Virtuální datová místnost je cloudové řešení pro zabezpečení a sdílení důvěrných informací. Může usnadnit proces náležité péče v případě fúzí a akvizic nebo rizikového kapitálu. Rizikový kapitál Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje finanční prostředky rané fázi vznikajícím společnostem s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví investoři riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, dosáhnou významných výnosů. transakce tím, že umožňuje potenciálním kupujícím přístup k datům prostřednictvím zabezpečeného připojení k internetu. Virtuální datové místnosti rychle nahrazují fyzické datové místnosti kvůli jejich nákladové efektivitě, snadnosti přístupu a bezpečnostním opatřením.

Standardní funkce virtuálních datových místností zahrnují nástroj Q&A, poznámky, vícefaktorové ověřování a pokročilá oprávnění. S rostoucími obavami o zabezpečení online přicházejí poskytovatelé virtuálních datových sálů s propracovanějšími vylepšeními zabezpečení, aby byla zajištěna integrita dat.

Jak se používají virtuální datové místnosti

M&A transakce

Nejoblíbenější využití virtuálních datových místností je při fúzích a akvizicích. Kupující v rámci procesu náležité péče často potřebují přístup k velkému množství důvěrných dokumentů. Mnoho z těchto dokumentů má důvěrnou povahu a musí být uloženy na bezpečném místě, které je přístupné uchazečům. Virtuální datové místnosti usnadňují kupujícím kontrolu a výměnu dokumentů bez cestování do kanceláří prodejce. To také zlevňuje proces kontroly, protože kupující nemusí za účelem kontroly dokumentů zpracovávat velké papírové dokumenty nebo platit za cestu více odborníků.

Soudní řízení

Soudní řízení často zahrnuje vyřizování velkého množství dokumentů. Některé z těchto dokumentů jsou vysoce důvěrné a mohou se snadno ztratit nebo odcizení. Použití virtuálních datových místností umožňuje právníkům, regulačním orgánům a dalším zúčastněným stranám vzdálený přístup k dokumentům bez obav z odcizení dokumentů.

Virtuální datové místnosti také vstupují do hry, když případ zahrnuje mezinárodní týmy pracující na stejném případu. Týmy mají přístup ke všem požadovaným dokumentům z centrálního místa, aniž by k některým dokumentům musely létat. Pokud je ohrožena integrita těchto dokumentů, může vydávající strana nastavit dokumenty jako „pouze k zobrazení“, aby omezila přístup.

Počáteční veřejná nabídka (IPO)

Když společnost vydává IPO Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO, je zapotřebí značné množství papírování, protože právníci, investiční bankéři a další strany jsou povinni podepisovat a ověřovat dokumenty. Ukládání těchto dokumentů ve virtuální datové místnosti zajišťuje bezpečnost a integritu dokumentů a brání přístupu třetích stran, které nejsou součástí transakce. Společnost také může zajistit, aby konkurenti nezískali přístup k těmto dokumentům tím, že zabrání kopírování, tisku a úpravám dokumentů.

Fyzické datové místnosti vs. virtuální datové místnosti

Velké množství společností přechází z fyzických datových místností na virtuální datové místnosti z následujících důvodů:

Nižší náklady na nastavení a provoz

Provoz virtuální datové místnosti je často levnější, protože společnost vyžaduje pouze zabezpečený počítačový systém a přístup k online dokumentům. S fyzickou datovou místností si společnost bude muset pronajmout fyzický prostor a najmout bezpečnostní společnost, aby udržovala místnost pod 24hodinovým dohledem.

Také, když potenciální kupující přijdou zkontrolovat dokumenty, společnosti vzniknou další náklady na zaplacení jejich cesty, ubytování a stravování. Implementace virtuální datové místnosti odstraní všechny výše uvedené výdaje, takže provozní náklady jsou nižší.

Globální přístupnost

Virtuální datová místnost je hostována na internetu; k dokumentům má přístup kdokoli z celého světa. Poskytuje investorům z celého světa přístup k důležitým dokumentům, které jim pomohou učinit informované rozhodnutí. Globální přístupnost také zvyšuje konkurenci mezi kupujícími, protože získávaná společnost může těžit ze získání vyšší ceny, než by bylo možné, pokud je konkurence omezena na konkrétní geografickou polohu.

Uchovat dokumenty

Ukládání dokumentů ve virtuální datové místnosti zajišťuje, že informace budou bezpečně uchovávány tak dlouho, jak bude společnost chtít. Dokumenty nejsou ovlivněny přirozenými příčinami, jako je požár a bouře, jako je tomu v místnostech s fyzickými daty. Údržba dokumentů v tradičních datových místnostech vystavuje dokumenty opotřebení a dokumenty se budou hromadit až do bodu, kdy bude obtížné získat přístup k dokumentům z předchozích let.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li pokračovat v kariérním postupu, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • Externí analýza Externí analýza Externí analýza znamená zkoumání průmyslového prostředí společnosti, včetně faktorů, jako je konkurenční struktura, konkurenční pozice, dynamika
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Druhy due dililence Druhy due dililence Jedním z nejdůležitějších a zdlouhavých procesů v rámci fúzí a akvizic je due diligence. Proces due diligence je něco, co kupující provádí, aby potvrdil přesnost tvrzení prodávajícího. Potenciální dohoda o fúzích a akvizicích zahrnuje několik typů náležité péče.
  • Glosář M&A Glosář M&A Slovníček pojmů a definic financí pro fúze a akvizice. Podmínky pocházejí z kurzu finančního pokročilého finančního modelování, M&A modeling

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found