Plánování výrobních zdrojů - přehled, MRP II, příklady

Plánování výrobních zdrojů je systém, který se používá k efektivnímu plánování využití zdrojů výrobce. Umožňuje výrobcům do budoucna vypracovat přesný plán výroby, který minimalizuje náklady. Fixní a variabilní náklady Náklady lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jejich povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé a maximalizují využití zdrojů, které mají k dispozici.

Plánování výrobních zdrojů

Prognózy prodeje jsou důležité, protože pouze pokud výrobce zná očekávanou poptávku po produktu, získají suroviny a naplánují dodávky a množství. Poskytuje také předpoklady pro počet strojních jednotek a práci potřebnou během daného výrobního cyklu a pro splnění prognózy prodeje.

Plánování výrobních zdrojů dosáhne optimálního množství a frekvence objednávek surovin přidáním průměrného využití pro plánovanou dodací lhůtu s bezpečnostní zásobou, která je nutná k ochraně vyšší poptávky.

Tím pádem, „Kdy objednat“ = průměrná doba použití + bezpečnostní sklad

souhrn

  • Plánování výrobních zdrojů je systém, který se používá k efektivnímu plánování využití zdrojů výrobce.
  • Integrovaný informační systém usnadňuje rozhodovací proces pro správu centralizací, integrací a zpracováním informací souvisejících s výrobním procesem.
  • Společně MRP I a MRP II vedly k vytvoření systému Enterprise Resource Planning (ERP).

Co je MRP II?

Pojem plánování výrobních zdrojů označuje informační systém, který používají podniky zabývající se výrobou zboží. Integrovaný informační systém usnadňuje rozhodovací proces pro správu centralizací, integrací a zpracováním informací souvisejících s výrobním procesem.

Umožňuje vedení provádět přesnou vizualizaci procesu plánování a inventáře a konstrukčního inženýrství a efektivně využívat opatření k řízení nákladů.

MRP II byl vyvinut v roce 1980 po potřebě softwaru, který integruje účetní systémy a zároveň vytváří předpovědi o požadavcích na zásoby. Starší verze, MRP I, byla vyvinuta v roce 1964 a první společností, která ji použila, byla Black and Decker.

Co je plánování podnikových zdrojů (ERP)?

MRP II byl postaven na dřívějších systémech plánování požadavků na materiál. Je o něco pokročilejší, protože na rozdíl od MRP I obsahuje další údaje o potřebách zaměstnanců a dalších finančních potřebách podniku. Společně MRP I a MRP II vedly k plánování Enterprise Resource Planning (ERP) Enterprise Resource Planning (ERP) Enterprise Resource Planning (ERP) Enterprise Resource Planning (ERP) je softwarový systém používaný ke správě a údržbě funkcí podniku. Úkoly se obvykle provádějí v reálném čase. Systém.

ERP umožňuje výrobci integrovat data týkající se všech důležitých částí jeho obchodních procesů. Systém ERP může zahrnovat oblasti jako plánování, nákup surovin, řízení zásob, prodej, finance, marketing, lidské zdroje Řízení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů (HRM) je souhrnný pojem pro všechny formální systémy vytvořené za účelem pomoci při řízení zaměstnanců a dalších zúčastněné strany v rámci atd.

Systémy ERP jsou často doplněny mnoha dalšími velkými aplikacemi, které fungují společně se softwarem ERP a umožňují společnosti jej skutečně implementovat.

Přestože jsou systémy MRP II stále široce používány, považuje se software ERP za vyvinutější. Je to proto, že ERP umožňuje operátorům zahrnout data, která přesahují rámec výrobních procesů. Systém může zahrnovat správu aktiv a správu vztahů se spotřebiteli, které jsou pro společnosti založené na službách nesmírně důležité.

Skutečné příklady softwaru MRP II

Někteří populární poskytovatelé softwaru pro informační systémy MRP jsou:

  • IQMS
  • Oracle Netsuite Manufacturing Edition
  • Akvárium
  • FactoryEdge
  • Abas
  • Prodsmart
  • Epicor

MRP I vs. MRP II

  • Software MRP II je považován za funkční náhradu MRP I. Je tomu tak proto, že informační systém MRP II obsahuje všechny funkce svého předchůdce; nabízí sledování zásob, kusovník (BOM) a hlavní plánování výroby. Kromě těchto charakteristik také umožňuje zapojení logistiky, marketing 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k strategickému umístění podniku. 5 P a finance.
  • MRP II je také schopen odpovídat za lidské zdroje organizace, a poskytuje tak holistický pohled na skutečnou provozní kapacitu společnosti, na rozdíl od MRP I. Zahrnuje kapacitu strojů a personální kapacitu.
  • MRP II také umožňuje efektivní předpovídání poptávky. Rovněž umožňuje operátorům zadávat data do systému a sledovat, jaké proměnné budou mít následný efekt. Systém MRP II jim umožňuje dosáhnout optimální úrovně prodeje. Kromě toho může také poskytovat zpětnou vazbu na základě proměnných zadaných pro danou operaci, a proto je také známý jako systém s uzavřenou smyčkou.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Assemble-to-Order Assemble-to-Order Assemble-to-Order je výrobní strategie, podle které se výrobce zásobuje na dílčí dílce a zásoby a sestavuje díly do
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Smršťování zásob Smršťování zásob Ke zmenšování zásob dochází, když je počet produktů na skladě menší než počet zaznamenaný v seznamu zásob. K odchylce může dojít z důvodu
  • Supply Chain Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found