Jednorázová položka - definice, typy a účetní výkaznictví

V účetnictví je jednorázovou položkou nepravidelný nebo neobvyklý zisk nebo ztráta, která je vykázána v účetní závěrce společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě. Na rozdíl od jiných položek vykázaných společností, jednorázové položky nevznikají z běžných operací společnosti. Položky jsou obecně způsobeny neobvyklými a občasnými událostmi, u nichž je nepravděpodobné, že by se v budoucnu opakovaly.

Jednorázová položka

Neopakující se položky ve finanční analýze

Pochopení podstaty jednorázové položky a jejího dopadu na ziskovost společnosti je při finančním ocenění zásadní. Obecně analytici upravují svou analýzu ziskovosti pro neopakující se položky. Vzhledem k tomu, že položky vznikají z mimořádných událostí a / nebo se vyskytují pouze jednou, není pravděpodobné, že ovlivní budoucí ziskovost společnosti z dlouhodobého hlediska.

Analytici by však měli i nadále pečlivě posoudit pokyny pro neopakující se položky poskytované vedením společnosti. Struktura společnosti Struktura společnosti odkazuje na organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek ve společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví. Může se ukázat, že jednorázové položky se mohou v budoucnu znovu objevit, což ovlivní ziskovost společnosti.

Typy jednorázových položek

Obecně můžeme odvodit čtyři hlavní typy jednorázových položek:

  1. Ukončené operace: Souvisí s prodejem segmentu nebo divize společnosti odlišným od nepřetržitých operací společnosti, které generují opakující se čistý zisk Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. .
  2. Mimořádné položky: Neopakující se položky, které jsou jak neobvyklé, tak neobvyklé. Nejlepším příkladem mimořádných položek jsou ztráty z přírodních katastrof.
  3. Neobvyklé nebo neobvyklé položky: Neopakující se položky, které jsou svou povahou neobvyklé nebo neobvyklé. Zahrnují různé položky, jako jsou zisky / ztráty z prodeje dceřiné společnosti. Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. , náklady na restrukturalizaci a znehodnocení aktiv.
  4. Změny v účetních pravidlech: Jedná se o rozhodnutí společnosti dobrovolně změnit své účetní zásady nebo provést změny v účetních zásadách, které mohou změnit hodnoty určitých opakujících se položek vykázaných společností. Dopad změn se zaznamenává jako zisk nebo ztráta.

Účetní výkaznictví jednorázových položek

Jednorázové položky vykazuje společnost ve výkazu zisku a ztráty. V závislosti na typu položky může být vykázána jako před zdaněním nebo po zdanění. Neobvyklé nebo neobvyklé položky se obecně vykazují před zdaněním.

Povaha těchto položek je navíc obvykle podrobně diskutována v části finančních diskusí společnosti v části diskuse a analýza managementu (MD&A). Podrobné informace o položkách lze navíc najít v poznámkách pod čarou k účetní závěrce.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého zisku a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a hotovostní zůstatek
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Princip uznání výnosů Princip uznání výnosů Princip uznání výnosů určuje proces a načasování, kdy jsou výnosy zaznamenávány a uznávány jako položka v účetní závěrce společnosti. Teoreticky existuje několik okamžiků, kdy by společnosti mohly uznat výnosy.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found